Splittring i Wir sind Kirche

Vänner,

Wir sind Kirches tidigare ordförande Hans-Peter Hurka har lämnat organisationen och bildat en ny, mindre opositionell, reformgrupp inom kyrkan ”zeitgemäß glauben”.

Hurka lämnar i protest mot att Martha Heizer förblir Wir sind Kirches ordförande trots att hon blivit exkommunicerad på grund av eukaristifirande utan präst. Heizer sitter kvar med stöd av såväl styrelsen som ett allmänt medlemsmöte.

Hans-Peter Hurka anser att provokationer inte leder till dialog och att reformer i kyrkan bara kan genomföras av övertygelse.

Martha Heizer invänder att en ”light-reform” aldrig kommer att inträffa. ”Det har vi försökt länge nog och det har inte rubbat kyrkoledningen”. Samtidigt önskar hon Hurka lycka till: ”Hurkas nya närverk strävar efter en annan, mjukare reformväg. Skulle det, mot våra erfarenheter, leda till framgång vore det välkommet.”

Tiroler Tageszeitung och Die Presse referar utförligt:

http://www.tt.com/panorama/gesellschaft/9799061-91/hans-peter-hurka-verlässt-plattform-wir-sind-kirche.csp

http://diepresse.com/home/panorama/religion/4691505/Abspaltung-bei-Kirchenreformern?from=suche.intern.portal

Givetvis hoppas även jag att Hans-Peter Hurka når framgång med sitt reformarbete, men jag tror hans möjligheter är minimala. Som en del andra reformorganisationer begår Hurka och ”zeitgemäß glauben” misstaget att låta kyrkoledningen bestämma spelreglerna. Zeitgemäß glauben riskerar på så vis att bli ännu en organisation som tjänar det eviga pratet. En plats där en konservativ kyrkoledning tillåter reformivrare att avreagera sig i trygg förvissning om att pratet aldrig leder till något konkret.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *