Skenet av helighet lyser upp Vatikanen.

Att påven 6 år efter  Johannes Paulus II död bestämt sig för att  saligförklara sin kontroversielle föregångare blir det slutgiltiga beviset för att Vatikanen inte drar sig för att också använda sig av saligförklaring som styrmedel i sin diktatoriska maktutövning.

2010 var det 30 år sedan ärkebiskop  Oscar Romero i San Salavador brutalt mördades av högerextremistiska krafter under en pågående mässa.  Många väntade förgäves på att Vatikanen  skulle ta tillfället i akt att äntligen helgonförklara  martyren Oscar Romero.

Men icke.  Det tog 14 år innan Oscar Romero saligförklarades 1994.  Informellt vördas han sedan länge  som ett helgon i Sydamerika – men formellt anser Vatikanen att i fallet Romero – som stod på de fattigas sida och gav sitt liv för dem i sann kristen kärlek – gäller det att skynda långsamt.

Eller ta den kontroversielle Opus Dei ledaren den helige Josemaría Escrivá.

Hans helgonförklaring var ett faktum redan  27 år efter en naturlig död. Ty högerextrema sympatier snabbar på det hela.

Det gäller också i fallet Johannes Paulus II som ständigt bekämpade befrielseteologer i Sydamerika utifrån sin polska noja gentemot allt vad vänsterideologi heter.

Signumbloggen kommentarer den kommande saligförklaringen bla med att hänvisa till

http://signumbloggen.wordpress.com/2011/01/14/johannes-paulus-ii-saligforklaras-1-maj/

den artikel – ”Johannes Paulus II in memoriam- ” som 2005 skrevs av Stiftets störste panegyriker Anders Piltz som avslutningsvis skriver

”Karol, mannen från stenbrottet, vägrade ge upp visionen om den okränkbara människan skapad till Guds avbild.”

http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=1087

Idag vet vi att  ”mannen som vägrade ge upp visionen om den okränkbara människan ” SAMTIDIGT skyddade  den man Marcial  Maciel  som på det mest brutala sätt fysiskt och psykiskt våldtog minderåriga, var inbegripen i ekonomisk brottslighet mm

Inte bara Johannes Paulus var ansvarig för mörkandet av sexskandalerna runt Marcial Marcel och kardinal Gröer utan även dennes statssekreterare Angelo Sodano .

När Ratzinger blev påve 2005 lät han Sodano kvarstanna som statssekretare 1 år och fortfarande kvarstår Sodano ännu idag som högste anvarig för kardinalskollegiet.

Detta trots att det är välkänt att Sodano tagit emot mutor från Kristi legionärer och deras ledare.

Som sagt. Skenet av helighet lyser upp Vatikanen.

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 svar på Skenet av helighet lyser upp Vatikanen.

  1. agneta sofiadotter skriver:

    För er som inte vet vad termen ”panegyriker” betyder står detta i sv. akademins ordlista.

    ”PANEGYRIK pan¹egyri⁴k l. ⁰¹⁰⁴ (panegyri’k, (gh) WESTE, -ri’ck DALIN. Anm. LoW (1889) anför alternativt uttalet -jy-), r. (l. m. l. f.); best. -en; pl. -er. Anm. I ä. tid förekommer äv. den lat. formen panegyricum. SCHÜCK VittA 5: 4 (i handl. fr. 1732). ( -gijrick 1697 (: Recommendationspanegijrick). -gyrik 1758 osv. -gyrique 1769)
    [jfr t. panegyrik, eng. panegyric; av fr. panégyrique; av (lat. panegyricus, av) gr. πανηγυϱικός (näml. λόγος), högtidstal (särsk. lovtal) hållet inför en festförsamling; till πανηγυϱικός, som har avs. på en allmän folkfest, festlig, till πανήγυϱις, festförsamling, av PAN-, pref.¹, o. ἄγυϱις, församling, till ἀγοϱά, torg (se AGORAFOBI)]
    starkt berömmande framställning i tal l. skrift, lovtal, hyllningsskrift, äreminne; numera i sht (mer l. mindre nedsättande) om dylik framställning som är överdrivet smickrande l. där lovorden sakna (full) täckning l. där vederbörandes fel förtigas o. d. SAHLSTEDT SagTupp. 32 (1758). SvFolket 6: 309 (1938). jfr REKOMMENDATIONS-PANEGYRIK. ”

    Ett tämligen vanligt förekommande drag hos de flesta katolska prelater o deras beundrarkretsar som vill synas o bli hörda o beundrade. Ytligt så det nästan blir banalt anser
    Agneta

  2. Krister Janzon skriver:

    Ja, det var ju en panegyrik inför våra läsare!

    Krister

  3. agneta sofiadotter skriver:

    ??????

    Det var inte menat som beröm … ???

    Men för all del min kritik och mitt tyvärr starka förakt för många präster gäller även prelaterkåren inom pingst, lutherska kyrkan o allt annat. Jag har svårt med tanke på pedofilhärvor och annat jag upplevt att tro på prästkallelsen. Den kan vara exempelvis vara en klimaxupplevelse för en narcissist eller asperger… den totala klimaxen. Eller bara för en med bekräftelsebehov. Det skulle för mig förklara teateri, fromleri, panegyrik, brist på empati, girighet och sexualneuroser …som jag sett hos många prelater. De är ofta skickliga scenartister med gedigna akademiska betyg så det är inte lätt att genomskåda. Därför kan jag känna en viss ömhet för dem som fortfarande behöver beundra eller idolisera.

    Men denna beundran hör inte morgondagens tro till.

    Utifrån denna ioförsig sorgliga syn på prelater så tycker jag också det är anmärkningsvärt att en saligförklaring kommer när inte ens all pedofili är uppklarad. NÄR ska man ta itu med barnens erfarenheter i utvecklingsländerna???

    Jag tror definitivt inte den polske påven går fri. Det är vedervärdigt att ta till en saligförklaring när barn fortfarande kanske lider utifrån att kyrkan inte demokratiserat så pass att församlingsmedlemmar i fattiga länder kan ha makt att säga ifrån om de ser ett barn blir torterat. Påven borde ha känt till det. Så är det bara.

    Prelater har i Sverige i dagspressen jämfört katolska prelaters synd som likvärdigt pedofiler inom idrottsrörelsen. Vilket är så o-empatiskt o korkat så att man baxnar. Jag vet inte en enda idrottslärare som har tagit emot sakramentet prästkallelse.

    Nej, vare sig du Krister försöker hämma mig eller vad det är du säger här ovan så står jag benfast vid min upplevelse av att många präster stinker av panegyrik (och annat fromligt tramseri o högfärdigt beteende)och det är viktigt att se … om vi alla på jorden ska gå mot en universiell demokratisk, hängiven o ärlig gudsgemenskap där vi alla är lika saligförklarade.

    I detta viker jag inte en tum! Skam på bar backe annars.

    Agneta

  4. John Stenung skriver:

    Skenet bedrar!

  5. Peter skriver:

    Var Johannes Paulus II pedofil?

    Var kan man söka mer information om prelaterna och påven?

    Undrar
    Peter

  6. Samuel Johansson skriver:

    Peter.

    Vem har påstått att JPII var pedofil?
    Svar: Ingen här på KV.

    Men det står numera klart att han gjorde sig medskyldig till pedofil kriminalitet genom att skydda pedofiler under sitt pontifikat. Skyddande av brottsling kallas det. Det är ett minst lika allvarligt brott eftersom han hade insyn och makt att stoppa förövarna. Han satte Kyrkans image och politiska intressen före barnens, ungdomarnas och kvinnornas. Vad tror du Kristus anser om det? Att förråda Kristus är att korsfästa honom.

    Exemplet JPII visar att illegitim makt korrumperar även den bäste. Påvedömet saknar biblisk grund och är därför dömt till undergång eftersom det saknar all gudomlig och mänsklig legitimitet. Försök hitta ett enda gudsord som förespråkar påveskap, pontifikat eller ett översteprästeskap annat än det Kristus själv innehar. Du kommer att misslyckas.

    Kyrkan däremot kommer att överleva och i sinom tid blomstra när alla vi troende blir upplysta av Guds ord och rensar ut den religiösa korruptionen, den klerikala hierarkin och det monarkiska biskopsdömet som förlorat all moralisk och andlig auktoritet hos gudsfolket.

    Den djupt inskränkta patriarkalismen har nått vägs ände.

    Samuel.

  7. Anneli Magnusson skriver:

    Peter,
    Precis som Samuel skriver så är det misstankarna om mörkande av sexuella övergrepp som följer Johannes Paulus II. I nedanstående översättning av John L. Allens artikel ges en indirekt kritik av JP II:s sätt att hantera situationen. Detta i och med att nuvarande påvens handlingskraft i att ta tag i problemet betonas.
    http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=4022

    Läser du engelska kan du förstås söka direkt på NCR, varför inte titta i arkivet här på bloggen, eller gör som alla andra, googla.
    /Anneli

  8. Krister Janzon skriver:

    Agneta du skrev:

    Nej, vare sig du Krister försöker hämma mig eller vad det är du säger här ovan …

    Nej jag försöker inte hämma dig. Men jag förstod inte varför du tog en lång beskrivning ur Svenska Akademins Ordbok för att beskriva ett litet ovanligt ord. Den som inte förstår ordet kan ju direkt googla det. Då valde jag att skoja litet med dig, att se din kommentar som en panegyrik över/till något/någon?!

    Krister

  9. John Stenung skriver:

    När gjorde sig JP skyldig denna brottslighet.

    Under hela sitt pontifikat eller enbart mot slutet.

    Om det senare skulle vara fallet så kan man misstänka att andra krafter positionerade sig.

    Skulle det nu vara så att det är det gamla vanliga som gäller”förliten er icke på

    furstar…”så är RKK ytterligt nära ytterligare en fadäs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *