Reformkatoliker möts på Irland

Vänner,

Nästa vecka möts ledare från för olika reformkatolska organisationer från hela världen på Irland för tre dagars konferens. Bland deltagarna märks Martha Heizer från Wir sind Kirche i Österrike. Värd för mötet är den irländske prästen Tony Flannery.

http://www.thetablet.co.uk/news/1962/0/catholic-reform-leaders-to-meet-in-ireland-next-week

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Reformkatoliker möts på Irland

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Också inom katolsk reformrörelse finns olika skikt och tyvärr känns allt vad reformrörelse i Sverige heter som alltför domesticerat sett ur ett internationellt perspektiv. Inte en katolsk präst så långt ögat når har visat framfötterna här i landet när det gäller att offentligt förespråka reformer…….Det kan bero på antingen att varenda präst i Stockholms katolska Stift är tillfreds och trivs med status quo eller att inte en kotte törs säga pip av rädsla för att betraktas som illojal.
    För 10 år sedan när Katolsk Vision skulle ha möte med Christian Weissner från Wir sind Kirche Tyskland nekades vi tillträde till katolska kyrkans lokaler såväl i Stockholm som i Uppsala och ingen präst vågade komma och lyssna….. 10 år senare är det ok att reformkatoliker får arrangera möte i kyrkans lokaler med inhemska förmågor ……men någon Tony Flannery är det inte tal om på länge i svensk kontext….. eller Helmut Sch”uller ………

    // Irene

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    det katolska Sverige skvalpar i bakvattnet, men som du själv påpekar, en del har blivit bättre på tio år. Jag tycker vi skall ta åt oss lite av äran för det. I skydd av Katolsk Vision har Vi är kyrka Sverige (VÄKS) kunnat bildas. Och det som en gång föranledde biskopens bannstråle är numera okej – åtminstone i S:ta Eurgenia. Det kan man vara glad över, annars tänker jag som Gustaf Fröding skrev inför tsarens besök i Stockholm:
    ”Vad bryr jag mig om tsaren,
    se staren, se staren!”

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *