”Häxprocesser och minneskultur”

I en artikel i Signum  under rubrik  Tidens tro drabbar människan skriver Helena Bodin – docent i litteraturkunskap – om häxjakter och häxprocesser  i Sverige på 1600-talet.

”På resa i Ådalen med kursen ”Häxprocesser och minneskultur”, som jag den här våren arbetat med vid Newmaninstitutet, kommer händelserna från 1674–75 mycket nära men förblir samtidigt i grunden obegripliga. Barnen i byn på ena sidan om kyrkan vittnade om att Blåkulla låg på en av åkrarna på andra sidan om kyrkan – och Trolldomskommissionen, där bland annat rektorn vid Uppsala universitet ingick, antecknade noggrant. Eliten och folket verkar ha delat liknande magiska föreställningar, men dödsdomarna föll över folket och främst över kvinnorna. ”Kvinnor dog, män dömde”, står det på minnesstenen på Häxberget.”


Inskription på stenen på Häxberget

”Här brann häxbål 1675.

Kvinnor dog. Män dömde.

Tidens tro drabbar människan.”

http://signum.se/tidens-tro-drabbar-manniskan/

// Irène

PS   Som deltagare i Helena Bodins mycket ambitiöst upplagda universitetskurs – ”Häxprocesser  och minneskultur” på Newmaninstitutet – följde jag med på den smått surrealistiska exkursionen till Ådalen och bla Häxberget.  Med på exkursionen var också Helenas man Per-Arne Bodin – till vardags professor i slaviska språk vid  Stockholms Universitet- som just härstammar från Ådalen och som skrivit om sin släktskap med några av  de anklagade.

http://www.svd.se/blakulla-lag-pa-en-aker-vid-byn-utnas

Tog bilder på fängelsehålan där anklagade häxor hölls i förvar inför rättegång inför trollkommissionen


På Häxmuseets utställning  finns utdrag ur Häxhammaren översatt till svenska

”Malleus Maleficarum, Häxhammaren, är den mest inflytelserika instruktionsboken för häxjakt. Bokens fulla titel är: Malleorum quorundam maleficarum, tam veterum quam recentiorum autorum, tomi duo eller Tertia pars mallei maleficarum. Malleus Maleficarum. Den användes inom både protestantiska och katolska områden. Boken användes i stor utsträckning under häxprocesserna 1400-1600-talen.”


http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xhammaren


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på ”Häxprocesser och minneskultur”

  1. cral fransson skriver:

    väldigt intressant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *