Israeliskt sjöröveri

PRESSMEDDELANDE: 2015-06-29 22:33

Strax före kl 21 idag svensk tid förtöjdes Ship to Gazas kapade trålare Marianne av Göteborg till i hamnen i Ashdod i Israel, rapporterar den israeliska webbtidningen Ynet.
Ynet, som citerar den israeliska militärens talesperson, hävdar att samtliga ombord som inte är israelisk medborgare kommer att förhöras och därefter snarast deporteras via flyg. De israeliska medborgarna kommer enligt Ynet att gripas av israelisk polis. Knessetledamoten Basel Ghattas som åtnjuter rättslig immunitet förefaller enligt andra källor befinna sig på fri fot. Vi har ännu inga uppgifter om den israeliska journalisten Ohad Chamo som arbetar för israeliska TV2. Chamo har befunnit sig ombord på Marianne som rapporterande journalist.

Svenska UD har framfört en protest till Israel efter den israeliska militärens bordning av Ship to Gazas fiskefartyg Marianne på internationellt vatten, på väg mot Gaza.
”Enligt den information som vi har fått har israeliska marinens ingripande skett på internationellt vatten. Enligt lagen är det bara flaggstaten, i det här fallet Sverige, som får ingripa mot ett fartyg på internationella vatten. Sverige har framfört sin syn på händelsen till Israel”, sa Veronica Nordlund på UD:s presstjänst till Dagens Nyheter. Hon tillade:
”Vi förutsätter att vi får konsulärt tillträde till passagerarna på fartyget”.
Veronica Nordlund betonade även vikten av Israel häver sin blockad av Gaza:
”Situationen är oroväckande och Sverige anser att gränsövergångarna måste öppnas”.

Källor: shiptogaza.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *