Tyska biskopskonferensens uttalande om teologernas Memorandum

Den tyska biskopskonferensen lade 4 febr ut nedanstående pressmeddelande på sin hemsida

Uttalande till Memorandum ”Kyrka 2011: Ett nödvändigt uppbrott”

Den Tyska biskopskonferensens sekreterare pater Dr. Hans Langendörfer SJ  uttalar sig angående Memorandum ”Kirche 2011: Ett nödvändigt uppbrott”:

Med sitt Memorandum vill många katolska teologiprofessorer bidra till ett samtal om trons och kyrkans framtid i Tyskland. Det är de tyska biskoparna som inbjudit till detta samtal. Vad som nu krävs är fortsatta  inspirerarde insikter och diskussioner. Det bådar gott att även de som
undertecknat detta Memorandum vill vara delaktiga i samtalet. Sedan drygt 20 år pågår en strukturerad dialog mellan de tyska biskoparna och sakkunniga inom olika teologiska ämnesområden. Detta har för båda parter varit fördelaktigt och värdefullt.

De tyska teologernas Memorandum samlar i väsentliga drag ihop vanligt förekommande idéer och utgör på så sätt bara ett första steg. I en rad frågor råder ett spänningsförhållande mellan de tyska teologernas Memorandum och teologiska övertygelser och kyrkligt starkt förpliktigande stadfästanden. När det gäller dessa fall krävs nu vidare klargöranden. För att möta de verkligt stora utmaningarna i kyrkan i Tyskland fordras dock mer än bara biskoparnas tillmötesgående.

Kyrkan i Tyskland söker idag med ny kraft vart hennes pilgrimsväg bär hän.  Såväl det förgångnas fel och misslyckanden som nutidens brister och reformbehov måste upp på bordet och erkännas. I detta sammanhang gäller det att inte undvika kontroversiella ämnen. Rädsla är här verkligen ingen god  rådgivare. Den akademiska teologin har en  särskild möjlighet  i  klarsynthet och intellektuellt skarpsinne, något som därför också måste till.  Den Tyska biskopskonferensens kommande plenum vill å sin sida utarbeta förslag  som förhoppningsvis kommer att bli inspirerande och leda vidare

(Övers  Sven Volk Jovinge / Irène Nordgren)

http://www.dbk.de/presse/details/?presseid=1770&cHash=19617cb521a22f4192a1399619d10dc9

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tyska biskopskonferensens uttalande om teologernas Memorandum

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Sven och Irène,
    Det är mer än hög tid att vi som inte är så bevandrade i tyska tackar er för att ni bemödat er om att göra en översättning!
    /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *