Ulla Gudmundson skriver brev till biskop Anders

DAGEN berättar  -med anledning av meddelandet att Berget ska bli katolskt-  att Ulla Gudmundson skrivit  ett brev till biskop Anders ur vilket DAGEN  citerar

”Jag kan inte nog uttrycka min sorg och besvikelse över Bergets beslut”, skriver hon i ett brev till katolska kyrkans biskop Anders Arborelius.

”Du vet att jag har en djup beundran och respekt för din kyrka, men Bergets djupaste identitet är inte att vara katolskt, det är att vara en öppen, sökande mötesplats, ekumeniskt och interreligiöst. De sår som nu rivs upp kommer att göra det omöjligt för Berget att fungera så i fortsättningen, hur vackert man än talar om ekumenik”, fortsätter hon och slår fast att förändringen inte kommer att gagn ”kyrkans synliga enhet”.

Citarar ”Jerusalem”

I ett brev till Fredrik Emanuelsson, biskopsvikarie i Stockholms katolska stift, tar Ulla Gudmundson upp episoden i Selma Lagerlöfs bok ”Jerusalem” där två bröder står vid sina föräldrars gravsten. Den äldre brodern har sålt släktgården för att resa till Jerusalem, den yngre vill stanna kvar. Och han säger till sin äldre broder att han inte borde ha sålt gården eftersom den tillhörde ätten.

Ulla Gudmundson klargör att Berget på samma sätt tillhör Svenska kyrkan. Och hon vädjar till Fredrik Emanuelsson att han ska ”få parterna att göra om, göra rätt!”

http://www.dagen.se/kursg%C3%A5rden-berget-blir-fr%C3%A5ga-f%C3%B6r-domkapitlet-1.401859

// Irène

PS  Peder Bergqvist skriver i en  replik till Peter Halldorf

Vi är oerhört glada över att vägen har öppnats för oss och för många andra. Vi har under flera år fört samtal med Stockholms katolska stift och Troskongregationen i Rom om vår situation, och det har varit tydligt att man vill öppna famnen för oss och för andra grupper inom Svenska kyrkan och bland ”de frikyrkliga”.

Det tror jag det !  För ”rätta grupper” står famnen öppen.  För ”orätta” grupper blir det iskalla handen

”Katolska kyrkan vill på allvar försonas och återförenas med alla dem som man levt splittrade ifrån under 500 år.”

Sorry Peder Bergqvist detta  är  inte riktigt med sanningen överensstämmande.  Katolska kyrkan vill definitivt inte återförenas med ”alla”.  Bara med ”rätta grupper”.

Försonas med Katolska kyrkan

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ulla Gudmundson skriver brev till biskop Anders

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    när ägget knäckts är det svårt att göra om och göra rätt. Men det är biskop Anders som måste rädda vad som räddas kan. Vi får se vad han skriver i KM.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *