Ulla Gudmundson påannonserar ny bok om katolsk sexism

Ulla Gudmundson skriver idag 1 okt en understreckare i SvD

”Slut på tålamodet med katolsk sexism”

”I dag släpps i Rom en bok som kommer att applåderas, förhånas och – säkerligen – bli utsatt för ihjältigningsförsök i den katolska världen. Titeln är ”Catholic women speak. Bringing our gifts to the table” (Paulist Press). Boken består av 43 korta texter, skrivna av unga, gamla, högutbildade, lågutbildade, fattiga, välbärgade, heterosexuella och lesbiska katolska kvinnor.”

”Boken riktar sig i första rummet till de katolska biskopar som den 4–25 oktober samlas i Rom för en världsvid så kallad synod, ett möte som ska behandla familjen och hur kyrkans pastorala stöd till familjerna ska utformas i vår tid. Initiativtagarna är ett globalt nätverk av katolska kvinnor.”

”De två mest känsliga – kvinnlig prästvigning och abort – berörs endast indirekt. Gissningsvis är skälen taktiska – man vill inte ge kritikerna en förevändning att dödskallemärka ­boken.”

Slut på tålamodet med katolsk sexism

// Irène

PS  Det är väl bara att önska att vår egen biskop Anders får sig boken tillsänd och även läser den. Jag skulle ge mycket för att få höra vad han tycker……..

Ulla Gudmundson skriver

”I inledningen påpekas att de få kvinnor som fick tillträde till församlingen av ­celibatära män var hustrur i äkta par som noga valts ut för att deras äktenskap motsvarade kyrkans idealmodell. Ingen talade, påpekas det, för de miljoner katolska kvinnor i världen vars liv inte stämmer överens med detta ideal (som den katolske teologen Werner Jeanrond beskrivit som i princip den västerländska viktorianska 1800-talsfamiljen).”


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *