Vad betyder ekumenik ?

”Det har inte varit helt enkelt att tolka signalerna från Berget. Foto: Barbro Matzols”

Idag skriver  Pelle Söderbäck – pressekreterare i Västerås stift  – i Kyrkans Tidning ett alldeles utmärkt,  lysande, träffande inlägg där det bla framkommer att biskop Anders vägrar ställa upp för intervju med media och där Pelle Söderbäck ställer de relevanta frågorna.

”Den romersk-katolske biskopen Anders Arborelius har konsekvent sagt nej till en intervju med Kyrkans Tidning. Hans tillgänglighet för media som inte är romersk katolsk begränsar sig hittills, mig veterligt, till en skriven kommuniké i tidningen Dagen. I övrigt är det tyst, samtidigt som Svenska kyrkans biskopar stått till pressens förfogande. En dag före sändning hoppade Peder Bergqvist av medverkan i P1s ”Människor och tro” då han inte fick vara ensam i studion. Där­emot ställde Mikael Mogren upp med kort varsel. En större öppenhet från alla parter skulle underlätta samtalet.”

”Samtalet om Berget går vidare. Det bör röra några huvud­frågor. Betyder Bergets förändring ingenting (Jonsgården) eller blir det en ”katolsk mission” (Bergqvist)? Det handlar om ren varudeklaration. Kommer Berget även fortsättningsvis att vara stängt för prästvigda kvinnor som celebranter? Vad betyder ekumenik? Är vägen till enhet att alla knackar på dörren till den romersk-katolska kyrkan? Eller är vägen att var och en, trygg och bejakad i sin egen tradition, möter kristna syskon med andra rötter?”

Hur ser framtidskartan ut?

// Irène

PS  Biskop Anders har utöver ”en skriven kommuniké i tidningen Dagen” ställt upp för en intervju i KAMRATPOSTEN dvs Katolskt Magasin där intervjuaren var Birgit Ahlberg-Hyse som också sitter som ledamot i Stiftelsen BERGET.

Berget om Berget i Katolskt Magasin

Att biskop Anders vägrar att inför reguljära svenska media ställa sig till förfogande för en intervju om BERGET i vilken han inte på förhand har kontroll på frågorna beror på att konflikten på Berget i kondenserad form  döljer den universella  katolska kyrkans OUPPKLARADE problematik angående kvinnliga ämbetsbärare och samkönade relationer.   Peder Bergqvist fick tjänsten som föreståndare för Berget just för att han visade sig vara ett säkert kort i att ta ett framtida ansvar för att ingen kvinnlig präst från svenska kyrkan skulle släppas fram till ett altare på Berget.

Biskop Anders står nu inför en biskoplig lojalitetskonflikt som han ännu inte är mogen att offentligt ta ställning i. Ska han gå Svenska kyrkan till mötes och låta ÄVEN deras kvinnliga präster fira svenska kyrkans mässor  på Berget och riskera att få  den tyvärr redan inblandade kardinal Müller på sig ?

Istället kanske biskop Anders skulle börja med att vända sig direkt till Franciskus.  Jag hoppas och tror att nuvarande påven skulle kunna vara till hjälp då han visat tecken på att alltmer ge lokala biskopar ökat inflytande i sina mycket olikartade stift runt om i den världsvida katolska kyrkan.

Berget och Peder Bergqvist bevarare av Trons skatt

Pelle Söderbäck ställer den grundläggande frågan

”Vad betyder ekumenik? Är vägen till enhet att alla knackar på dörren till den romersk-katolska kyrkan? Eller är vägen att var och en, trygg och bejakad i sin egen tradition, möter kristna syskon med andra rötter?”

För mig som katolik är det senare alternativet det givna svaret.



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vad betyder ekumenik ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène, vänner

    här är en länk till Pelle Söderbäcks artikel som jag finner mycket klargörande.

    http://www.kyrkanstidning.se/debatt/hur-ser-framtidskartan-ut

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Länken finns i mitt blogginlägg.

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,
    jag letade och letade igen. Till sist upptäckte jag att det som såg ut som en mellanrubrik i själva verket är en länk. Kanske fler än jag missade. 🙂

    Gert

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Irene och Gert,
    Jag tror att det råder panik på biskopsämbetet och att man febrilt försöker komma på bra strategier för att hantera den här ytterst pinsamma situationen. Hur ska biskop Anders kunna framstå som något annat än fräck, eller naiv och dum?!
    Därför låter man sin egen media testa olika alternativ, Signum försökte t.ex. avleda uppmärksamheten från de verkliga problemen genom att intervjua konvertera på Berget om varför de vill konvertera.
    Det är knappast sannolikt att biskop Anders utsätter sig för vanliga journalisters frågor innan man hittat en strategi som fungerar. Vilket jag tror blir väldigt svårt.
    Anneli

  5. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    Jag säger bara en sak till biskop Anders VÄND OM och gör METANOIA !

    // Irène

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Ja det blir nog svårt att slingra sig ur den här situationen ☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *