Sorgligt uttalande av Franciskus på Internationella Aids dagen

Idag  1 dec är Internationella AIDS dagen och Franciskus på väg hem från Afrika säger

”Vad beträffar kondomfrågan när det gäller AIDS befinner sig Romersk-katolska kyrkan  i ett dilemma.” ”Det gäller att väga budet om avhållsamhet mot förbudet att döda”

Franciskus  uttalande känns mycket sorgligt mot bakgrund av nedanstående

Aids – den främsta dödsorsaken i Afrika

”Sedan de första aids-fallen upptäcktes i början av 1980-talet har epidemin vuxit till enorma proportioner. Idag lever omkring 34 miljoner människor med hiv och varje år smittas ytterligare 2,5 miljoner människor. Omkring 1,7 miljoner människor dör varje år i aids.”  Värst drabbat är Afrika söder om Sahara, där omkring 23 miljoner människor lever med hiv.”

Och ändå karaktäriseras  uttalandet  som att Franciskus ”antyder en viss flexibilitet………”

http://religion.orf.at/stories/2745165/

// Irène

PS  Man tar sig för pannan. Så mycket teologiska krumbukter både från B16 och nu också från Franciskus. Fullkomligt obegripligt och skandalöst att celibatära män i 80 årsåldern –  som sitter i trygghet bakom Vatikanens murar –  ska ha tolkningsföreträde vad beträffar kondomanvändning i samband med HIV och AIDS-bekämpning.

Katolska kyrkan är  förmodligen den viktigaste och största vårdgivaren  i världen när det gäller HIV och AIDS och samtidigt den största motståndaren mot kondomanvändning  i förebyggande syfte. Därför  extra tragiskt att inte Franciskus i samband med sin Afrikaresa passade på att tydliggöra och i klartext deklarera att det är mer synd  att inte använda kondom än att använda kondom för personer som är smittbärare och som  har sex  oavsett  civilstånd.

Catholics for Choice  är i alla fall tydliga med sitt budskap

”Catholics for Choice believes in a world where all people can protect themselves and their partners from the transmission of HIV by using condoms. The Catholic hierarchy is the most vocal critic of condom use. It bans condom use for Catholics, refuses to provide condoms as a part of reproductive healthcare in Catholic-controlled hospitals and clinics, and lobbies governments against providing condoms as part of international aid.  The hierarchy’s conservative lobby has dire effects in countries least equipped to deal with HIV and AIDS both economically and medically.”

http://www.conscience-magazine.org/topics/hivaids/default.asp


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Sorgligt uttalande av Franciskus på Internationella Aids dagen

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    som vanligt uttrycker sig påven så att det går att tolka honom utan att han kan beslås med att ha sagt något. Lite mera mod vore inte i vägen.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Det handlar om att försvara livet eller sexlivet ur vilket livet kommer.”

    Vad är det för nonsensprat Franciskus kör med ?

    Ingen människa är ofelbar -allra minst celibatära påvar – men vissa människors – läs celibatära påvars- nonsensprat får extra stora felaktiga och ödesdigra konsekvenser.

    // Irène

  3. Ulla Gudmundson skriver:

    Irene,
    tror faktiskt det Franciscus säger signalerar en öppning. Det är här vi kommer att se den under överskådlig tid: inte i en radikalt förändrad katolsk lära betr preventivmedel, men i en pastoral hållning där ”du skall icke dräpa” blir ett legitimt skäl att bryta mot preventivmedelsförbudet. Jag har hört detta många gånger underhand i kurian i Rom, gissningsvis är det inte så ovanligt i enskilda biktsituationer och det är mycket bra och viktigt att Franciscus säger det offentligt (liksom att Benedictus på sin tid öppet sa att kondomanvändning av en manlig prostituerad som ville hindra aidsspridning kunde vara ett frö till ansvarsfull sexualitet – det var inget nytt, sa en hög Vatikanpotentat till mig, det viktiga var att påven sa det öppet). Som mänskliga rättigheter i Helsingforsavtalet 1975: det ger legitimitet åt människor som vill förändra. Ibland tycker jag som lutheran att katoliker väntar sig för mkt av påven – det handlar ju om mod och mognad att följa det egna samvetet också.
    Gutta cavat lapidem…Men visst trampar Franciscus som alltid försiktigt. Han ska ju trots allt hålla ihop kyrkan. God advent!/Ulla

  4. Irène Nordgren skriver:

    Ulla

    alltid inspirerande att ha dialog med dig om tingens katolska ordning.

    Vill gärna kommentera när du säger följande

    ”Ibland tycker jag som lutheran att katoliker väntar sig för mkt av påven – det handlar ju om mod och mognad att följa det egna samvetet också.”

    Undrar om du vill ta dig tid att kolla nedanstående video från den afrikanska verkligheten i Zambia- apropå ”mod och mognad att följa det egna samvetet ”

    PAI (is a global organization advancing the right to affordable, quality contraception and reproductive health care for every woman, everywhere.)

    http://pai.org/videos/inoneplace/

    Det är denna afrikanska verklighet där smittade kvinnor inte ens hört talas om ”family planning” än mindre då kan VÄLJA mellan att skydda sig eller inte – som Franciskus borde ha haft i åtanke när han uttalar sig.

    Påven och kuriamännen tänker i helt fel banor när de anspelar på det du uttrycker som ”legitimt skäl att bryta mot preventivmedelsförbudet.”

    Det är förödande att skilja mellan att ge resurser till HIV och AIDS vård och till vanlig
    familjeplanering.

    ALLT HÖR IHOP ! ! !

    Det räcker inte med pastorala samtal. Det håller inte i Afrika att hänvisa till det egna samvetet. Det håller inte LÄNGRE med sofistikerad teologi utifrån latinska termer eller termer från antikens Grekland – som kuriamännen kör med – för att möta en nödlidande kvinna 2015 på afrikanska landsbygden.

    Det krävs ett paradigmskifte i katolska kyrkans hela syn på sex – och samlevnad som jag som katolsk privilegierad kvinna aldrig kommer att upphöra att kräva då detta är min katolska hjärtefråga.

    Medan ”droppen urholkar stenen” dör miljontals människor……..

    God advent önskar jag också dig.

    // Irène

  5. Ulla Gudmundson skriver:

    Alltid inspirerande med dialog med dig också Irene! Jag håller med dig, och jag tycker det är bra att katolska kvinnor (och män) talar högt och klart om detta! Det är ju också ett sätt att handla efter sitt samvete.
    Men jag tror att de som jobbar i verkligheten på katolska dispensärer i tredje världen i praktiken ofta delar ut kondomer. St Egidio i Rom sa till mig att 90% av afrikanska präster rekommenderar kondom. Chefen för Caritas Internationalis sa ”det är klart att kondomer finns också på våra dispensärer”- St Egidio sa att de för sin del inte delade ut kondomer, men de tog inte avstånd. De påpekade att på den tid då expertisen i Väst ansåg att man enbart skulle satsa på förebyggande av aids (kondomer) för att det var för dyrt med vård av redan sjuka, började St Egidio vårda aidssjuka. De sa att de för sin del inte delade ut kondomer, för det var det ju rätt många andra biståndsgivare som gjorde, men de tog inte avstånd.
    Man får kanska dra av lite för önskan att säga vad en svensk ambassadör vill höra, men det signalerar i alla fall ingen järnhård inställning.
    Problemet är att man i officiösa sammanhang ogärna talar öppet om det här, och det är därför jag ser de här påvliga uttalandena som viktiga. De är försiktiga, men när de görs på den nivån får de tyngd, de blir ett stöd för dem som vill förändra. Som Helsingforsavtalet blev för Solidaritet, Charta 77.
    Trevlig advent, som sagt, trots att SVT:s adventskalender i år inte bara är ogudaktig 🙂 utan stentråkig. Stackars barn!/U

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *