Sex principer för en förnyad själavård

Vänner,

det österrikiska kyrkoherdeinitiativet antog vid sin generalförsamling den 19 oktober 2015 sex principer för en förnyad själavård. Det är ett viktigt dokument som jag därför har försökt mig på att översätta. Det är ingen perfekt översättning. Men jag tror den duger som provisorium. Någon med bättre kunskaper i tyska får gärna korrigera mina misstag och språkliga klumpigheter.

  1. Vi ställer vid varje tidpunkt människan i centrum för vår själavård. Jesu budskap, sanningsenlighet, rättvisa, barmhärtighet och kärlek samt ansvar för skapelsen och fred är vägvisare och pelare i vårt pastorala arbete.
  2. Vi firar eukaristin som Herrens måltid i kärlek med alla som tror på Jesus Kristus. För Gud har alla med beredskap till omvändelse och försoning samma värde och är välkomna med samma rättigheter – män som kvinnor, omgifta som skilda, homosexuella som heterosexuella, medlemmar i andra kristna kyrkor såväl som de som utträtt. (ur katolska kyrkan).
  3. Vi erkänner kvinnors rätt till jämställd och fullständig tillgång till alla vigda ämbeten i vår kyrka. Gud har skapat man och kvinna till sin avbild med samma värde. Jesus Kristus behandlade könen lika.
  4. Vi erkänner församlingarnas rätt till församlingsliv som lokal kyrka och säger nej till sammanslagningar av levande församlingar mot församlingsbornas vilja. Detta även i tider av prästbrist. Den lokala kyrkan är urformen, basen och framtiden för alla kristna gemenskaper. Bara så är kyrkan nära människorna.
  5. Vi ställer oss bakom en ny prästroll där män och kvinnor väljs och föreslås av församlingarna. Jesus Kristus är varje människas herde och första själasörjare. Men varje döpt är själasörjare och innehar tillsammans som Guds folk det pastorala uppdraget.
  6. Vi engagerar oss för en kyrka i demokratisk gemenskap. Denna skall manifesteras vid biskopsutnämningar, vid urval av kyrkoherdar samt i kyrkans synodala struktur på alla nivåer. Guds folk, i konciliets anda, betyder alla döptas gemenskap, kallade till medansvar för kyrkan och därför utrustade med Guds ande.

Det österrikiska kyrkoherdeinitiativet samlade 409 präster och diakoner som medlemmar per den 29 december 2015. Ytterligare 80 präster och diakoner samt 3 356 lekmän hade registrerat sig som sympatisörer.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Sex principer för en förnyad själavård

  1. Pingback: Kyrkoherdeinitiativet utvecklar själavården | Annelis blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *