Mitri Raheb och Gideon Levy i Storkyrkan

”2015 års Olof Palmepris tilldelas den palestinske kyrkoherden i Betlehem Mitri Raheb och den israeliske journalisten Gideon Levy för deras modiga och oförtröttliga kamp mot våld och ockupation och för ett framtida Mellanöstern präglat av fredlig samlevnad och lika medborgerliga rättigheter för alla. Tillsammans bringar de med sin gärning en strimma av hopp till en konflikt som alltför länge plågat och plågar miljontals människor och påverkar världsfreden.”

http://www.palmefonden.se/2015-gideon-levy-och-mitri-raheb/

Idag 30 jan talade Mitri Raheb och Gideon Levy i Storkyrkan med domprost Hans Ulfvebrand som samtalsledare.

Mitri Raheb berättar att han hört att i Sverige talar man inte så mycket om religion men i hans region är det så mycket tal om religion ”så att till och med Gud tycker det har blivit för mycket  och bett om ett break.”

Raheb beskriver relationen mellan Israel och Palestina som mellan en förövare som våldtagit en kvinna och ständigt våldtar henne på nytt……

Gideon Levy kommer  in på sanningsbegreppet.  ”Ett foto – visar det sanningen? ”   Levy påminner om att ett foto alltid är taget ur ett visst perspektiv, ur en viss vinkel,  vid en viss tidpunkt ……..”Det finns alltså inte bara ett foto som är sant ………”

”I Israel säger människor ”Se hur palestinier dödar.” Frågan om VARFÖR  palestinier dödar  är illegitim att ställa.  Levy berättar att när han  vill berätta om orsakerna beskrivs han  som judisk ”självhatare.”

Varken  Raheb och Levy  tror längre på en 2-stats modell men de förespråkar lite olika politiska lösningar där   Raheb mer lutar åt en federation  à la Schweiz med olika autonoma kantoner.

Levy beskriver att Israel aldrig har velat ha en 2-statslösning ……genom att aldrig ha upphört med sin bosättarpolitik har de uppnått sitt mål att omöjliggöra en 2-statslösning…..

”Samma rättigheter  för judar och palestinier inom ett och  samma land” – det skulle bli svårare att gå emot menar Levy.

Levy jämför Margot Wallström med Olof Palme som modigt engagerade  sig mot apartheidsystemet i Sydafrika….

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Mitri Raheb och Gideon Levy i Storkyrkan

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    förhållandena på marken innebär att tvåstatslösningen är död. Den var fel från början. Marken vi går på har varken tro eller otro. Det har bara människor och alla som bor i ett land skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett vilken Gud de tror eller inte tror på.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Gideon Levy är en profet i raden av tidigare judiska profeter som drivna av ett rättvisepatos ansetts som extremister av sin samtids judiska och ogudaktiga samtid precis som Gideon Levy nu anses i Israel. Liksom Gamla Testamentets profeter satte sig upp mot mot kungar och förtyckare sätter sig Gideon Levy upp mot kung Netanyahu. Detta blev oerhört tydligt för mig när jag hörde Gideon Levys glödande tal i Storkyrkan, ty det jag hörde Gideon Levy outtalat säga var ”Men låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!” (Amos 5:24)

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *