Historiskt steg tillbaka till den odelade kyrkan

Människor och Tro i SR

”Ända sedan ”den stora schismen” år 1054 har relationen varit iskall mellan Rysk-ortodoxa och Katolska kyrkan. Nu möts Påven och den Rysk-ortodoxa Patriarken för första gången sedan brytningen, i Havanna fredag 12 februari. Vad ligger bakom mötet? Och vad kan det få för betydelse? Hör jesuitpater Christoph Hermann och SR:s korrespondent i Moskva, Maria Persson Löfgren.”

”Historiskt Kyrkomöte efter 1000 år av konflikt”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=6365194

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Historiskt steg tillbaka till den odelade kyrkan

  1. Irène Nordgren skriver:

    Spännande hur det går……

    Påve Franciskus är ju världsberömd bla för sin enkla livsstil medan patriark Kirill ju är världsberömd för motsatsen dvs svag för dyra klockor och annan lyx……..och har också anklagats för korruption och förbindelser med hemlig underrättelsetjänst…..

    http://religion.orf.at/stories/2757322/

    // Irène

    PS http://www.katolskvision.se/blog/?p=6087

    Kirill är genom sin världsberömda aversion mot homosexuellas och kvinnors jämställdhet de ultrakonservativa ortodoxas favorit …….. Franciskus är ju inte de ultrakonservativa katolikernas favorit ………snarare en ljusstråle för progressiva katoliker……..

    Jag uppfattar Kirill och Franciskus i mångt och mycket lite som natt och dag ………vad innebär ett närmande dem emellan ? Skymning eller gryning ? Skymning för progressiva kristna ses ju som gryning för ultrakonservativa bakåtsträvare ………blir det priset för enhetssträvandena?

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    bara en undran. Den stora chismen 1054 ägde rum mellan påven och patriarken av Konstantinopel. Patriarkens av Moskvas anspråk på ledarskap härrör, om jag minns kyrkohistorien rätt, från Konstantinopels fall 1453. Men är det inte fortfarande patriarken av Konstantinopel som betraktas som primus inter paris inom ortodoxin, alternativt gör anspråk på titeln?
    Att Kiril och Franciskus talar med varandra är bra, men syftet är kanske mer politiskt, från Kirils sida, än ekumeniskt. Att skilja Kiril från Putin torde vara lika svårt som att skilja den ryska ortodoxa kyrkan från Rysslands politiska ledning. Eller?

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Men är det inte fortfarande patriarken av Konstantinopel som betraktas som primus inter pares inom ortodoxin, alternativt gör anspråk på titeln?”

    Så är det.

    ”Att skilja Kirill från Putin torde vara lika svårt som att skilja den ryska ortodoxa kyrkan från Rysslands politiska ledning. Eller?”

    Absolut. ”Altaret och Tronen” en ”harmoni” med urgammal tradition.

    Jag är ofta så trött på mig själv och min negativa och pessimistiska syn på världens ordning eller rättare sagt OORDNING……..jag brottades mellan 2 rubriker till mitt blogginlägg …….den andra rubriken var Kirills rävspel ……men så tänkte jag att för en gångs skull inta en positiv vinkling …….men det ångrar jag nu efter att ha läst alla politiska floskler i Deklarationen och punkterna 19-21.

    http://en.radiovaticana.va/news/2016/02/12/joint_declaration_of_pope_francis_and_patriarch_kirill/1208117

    Signums översättning

    http://signum.se/pavens-och-moskva-patriarkens-gemensamma-deklaration/

    Patriark Kirill har inte vågat säga PIP till Putins aggressionspolitik i Ukraina utan trasslat in sig i jättefult kyrkopolitiskt maktspel. Kirill är en maktmänniska av Guds nåde. Det han nu håller på med är ett spel för galleriet som har mer med Kremls storpolitik att göra än med kristen ekumenik.
    “We seek refuge under the protection of your mercy, Holy Mother of God”. Stackars Jungfru Maria som dras in i rävspelet !

    Jag håller hellre med i Pussy Riots punkbön till Jungfru Maria i Frälsarkatedralen och deras protest mot Kirills oheliga allians med Putin.

    ” Patriarch Gundyaev believes in Putin
    Bitch, you better believed in God”

    https://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY

    // Irène

    PS ”When Patriarch Kirill meets Pope Francis this week, the historic event will allow the head of the Russian Orthodox Church to assert Russia’s leading role in the Eastern Christian world. It may also allow Kirill, a skillful political player with close ties to President Vladimir Putin, to open a new avenue of communication for the Kremlin as it tries to escape Western isolation.”

    http://www.chron.com/news/world/article/In-meeting-Pope-Francis-patriarch-asserts-6825634.php

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Apropå ”patriarken av Konstantinopel som betraktas som primus inter pares”…….

    Patriark Kirill har i Sverige en självutnämnd trogen försvarsadvokat i Paul som rycker ut på Bengts Blogg så fort nöden kräver och då alltid brukar avtackas av Bengt som vore Pauls syn på tingens ortodoxa ordning ”objektiv och opartisk.”

    https://bengtmalmgren.wordpress.com/2016/02/08/why-did-patriarch-kirill-of-moscow-agree-to-meet-with-pope-francis/#comment-5315

    Som tillhörande Kirills oppositionsparti i Sverige kan jag inte låta bli att lägga näsan i blöt när Paul vill få det till hur otroligt ekumenisk Kirill är när allt i själva verket handlar om dels en maktkamp med patriarken av Konstantinopel dels om rollen som trogen lakej till Putin som behöver goodwill i västvärlden.

    https://bengtmalmgren.wordpress.com/2016/02/08/why-did-patriarch-kirill-of-moscow-agree-to-meet-with-pope-francis/#comment-5317

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *