Om okritisk judisk lojalitet med staten Israel

P1-morgonBernt Hermele utmanar med nya boken ”Judejävel”


”Personligt om den judiska identiteten.”

”Under den judiska påsken 2002 slog en av Hamas självmordsbombare till mot ett hotell i Netanya i Israel. Ett av de många dödsoffren var författaren Bernt Hermeles mamma. Hermele växte upp i början av 1950-talet i ett judiskt invandrarhem på Södermalm i Stockholm. Inbäddad i det ortodoxt judiska skulle det dröja ända till femtonårsåldern innan han för första gången steg över tröskeln till ett icke-judiskt hem. Men för Hermele blev Gazakriget 2014 en brytpunkt. Kriget ställde honom frågande till den starka lojaliteten mot Israel inom dagens judiska minoritet. Följden blev hätsk kritik från den gemenskap han tillhört under hela sitt liv och starten på många tankar kring komplexiteten i sitt judiska arv. Judejävel är Hermeles personliga resa som inte väjer för de svåra frågorna kring identitet och samhörighet. Bernt Hermele är journalist, författare och taxichaufför. Han har tidigare skrivit två uppmärksammade böcker, Guldsot om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner (2011) och Firman (2013), en granskning av Bonnierfamiljens mediemakt.”

// Irène

PS    ”Om nu Israel vill uttala sig för alla judar så känner jag mig tvingad att tala om vad jag tycker. Och vad jag tycker är att om Israel vill mörda civila så får de göra  det, men inte i mitt namn.”

”Israels  ockupation måste upphöra och det genast.”

”Det finns inslag av stamkultur. Den lilla gruppens ängslighet för att sticka ut och för att ha en öppen och frisk debatt.”



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *