”En spricka i Roms murar”

Antalet 143 teologer som 3 februari  publicerade  ett Memorandum i Süddeutsche Zeitung / internet har nu ökat till 261 och antalet undertecknare som stödjer dessa teologer är för dagen 25.986

Men i Stockholms katolska stift råder

Största möjliga TYSSSSSSSSTNAD !

I veckans nr av Kyrkans Tidning  skriver Gert Gelotte och Irène Nordgren

”En spricka i Roms murar”

Martin Luther1517 spikade en ensam munk upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg och utmanade den bestående ordningen. Nyligen publicerade 143 katolska teologer ett upprop i tyska Süddeutsche Zeitung med titeln ”Kyrka2011:ettnödvändigtuppbrott”. Kraven varblandannatatt präster ska få gifta sig och kvinnor bli präster . ”2011 måste bli ett uppbrotts­år för kyrkan. Aldrig förr har så många katoliker lämnat kyrkan som förra året”, skriver man.

”En fråga tränger sig på: Vad anser de katolska teologer som är verksamma vid svenska lärosäten om de 143 katolska teologernas memorandum och om de brännande frågor som där tas upp?
De katolska teologerna i Sverige är inte många, men de finns och de borde kunna åstadkomma mer än en öronbedövande tystnad.”

http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/en_spricka_i_roms_murar_0_16423.news.aspx


// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på ”En spricka i Roms murar”

  1. Anneli Magnusson skriver:

    En bra artikel och det är särskilt en sak som förundrar mig, nämligen ”Frågan om kvinnliga präster har sedan påven Johannes Paulus II varit förbjuden att ta upp till diskussion.”
    Inget kan väl vara förbjudet att diskutera?! Att det sedan finns olika åsikter i frågan är en annan sak.
    /Anneli

  2. kristian skriver:

    Kan någon förklara skillnaden mellan teologer och undertecknare? Är det någon form av utbildning eller kyrklig utnämning resp. avsaknad?

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Kristian,
    Undertecknarna, för ögonblicket närmare 26 000, är lekmän som stödjer teologerna memorandum. Så du hittar nog alla möjliga utbildningar där.
    Jag har skrivit det tidigare, men jag blir imponerad över att så många lekmän ansträngt sig för att först hitta teologernas memorandum och sedan skriva på stödlistan! Och antalet påskrifter ökar hela tiden, både teologer och undertecknare.
    Jag kan inte heller låta bli att än en gång skriva hur hoppfull och glad jag blir över det!
    /Anneli

  4. Irene Nordgren skriver:

    Om själva Memorandumet inte diskuteras OFFENTLIGT inom stiftet så finns dock ändå ett intresse tex på Katolsk Observatör att publicera artiklar som ONDGÖR sig över Memorandumet.

    Nu har Katolsk Observatör hittat ännu en artikel i denna genre som de bemödat sig om att översätta.

    Denna gång är det Peter Seewald som intervjuas. Han som i sin tur har intervjuat B16.

    Att argumenten tryter är denna underhållande intervju ett kvitto på.

    ”Teologernas uppror är en revolt från ålderdomshemmet.” påstår Peter Seewald vars intervjuoffer fyller 84 år inom kort.

    Här ett axplock ”argument”

    Peter S ”Det är verkligen ett småaktigt spel. Och förskräckligt tragiskt, när t.o.m. kardinal Lehmann tror att han offentligt måste skämmas för den tappre kardinal Brandmüller, som nämner saker vid deras rätta namn.”

    På frågan om man inte längre får diskutera celibatet svarar Peter Seewald : ”Jo. Men inte alltid och vid alla tillfällen. Kanske skulle man kolla frågan igen om tio år. Men för tillfället är den avgjord. Punkt. Det måste man acceptera. För kyrkans och för allas väl. Vi kan inte, som Alzheimer-patienter, hela tiden ställa samma fråga. Det vore ungefär som om SPD ständigt skulle prata om minimilöner, trots att det sedan länge finns entydiga kongressbeslut om det.”

    Peter Seewald : ”Redan talet om ”tvångscelibat” leder vilse och är sårande. Det visar oförmåga att visa aktning och respekt för de värdefulla, ja heliga ”evangeliska råden” – kyskhet, fattigdom och lydnad – och för de människor som lever i en särskild kallelse. Ingen måste bli präst. Ingen måste heller bli brandman. Men om han verkligen blir kallad, kommer han varken vara rädd för eld eller vatten.”

    Peter Seewald: ”Memorandum är inte bara ohederlig. Intellektuellt är den på lägsta nivå och den lurar allmänheten. Redan inledningen är tvivelaktig. Här kallar man det reform som inte är någon reform. Det är litegrann som om man skulle kräva att få jämna Eiffeltornet med marken eftersom det inte längre är tidsenligt och sedan, när kravet avvisas, beklaga sig över förändringsbehovet. Eller som om man krävde att FC Bayern skulle avstå från sina toppspelare, till förmån för en nyordning som äntligen skulle ge plats för amatörerna.”

    Peter Seewald : ”Det är en skandal, när då en viss dr. Hans Langendö, sekreteraren i tyska biskopskonferensen, förklarar att Memorandum betecknar ett ”nödvändigt uppbrott”. Kanske menar han nedrivning. Han ställer sig över biskoparna, och kräver som anförare mot Rom, att de tyska biskoparna nu godhetsfullt måste ”utarbeta förslag som f ö r h o p p n i n g s v i s är inspirerande och konstruktiva ”. En sådan person är oacceptabel på denna post. Biskopskonferensen borde här när allt kommer omkring dra konsekvenser.”

    Läs hela artikeln. Den är faktiskt rätt kul.

    http://katobs.se/int_seewald_memorandum.html

    // Irène

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Irène,
    ”Teologernas uppror är en revolt från ålderdomshemmet.” påstår Peter Seewald vars intervjuoffer fyller 84 år inom kort.”
    Men är inte påven ungefär jämngammal med dessa som gör revolt från ålderdomshemmet? Menar Seewald och Katolsk Observatör att man inte ska ta honom heller på allvar? Det är verkligen stark kritik från oväntat håll i så fall!
    /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *