Katolskt Magasin noga med att påminna ”Präster är inte skyldiga att tvätta fötterna på kvinnor”

Mot bakgrund av att Franciskus på skärtorsdagen tvättat  kvinnors fötter samtidigt som ”klassisk”  katolsk troslära  förkunnar att  Jesu fottvagning av sina apostlar hör ihop med prästämbetets instiftande så är det förståeligt att ”klassisk ” Katolskt Magasin drar i handbromsen  och känner sig manad att informera sina läsare om  kardinal Sarahs förtydligande.

”Präster är inte skyldiga att tvätta fötterna på kvinnor under mässan på skärtorsdagen. Det säger kardinal Robert Sarah, prefekten vid Kongregationen för gudstjänstliv och sakramentsförvaltning.”

För säkerhets lägger KM in ovanstående bild istället för bild på Franciskus fottvagning och för säkerhets skull känner sig KM manad att vidarebefordra kunskap från någon som vet vad kanonisk rätt säger

”Fottvagningsriten är överhuvudtaget inte obligatorisk och i den kanoniska rätten anges fortfarande Duodecim viri – 12 män – inte Duodecim homines, människor.”

http://www.katolsktmagasin.se/2016/03/20/praster-inte-skyldiga-att-tvatta-kvinnors-fotter-under-skartorsdagens-massa/

// Irène

PS

Jag saxar från Opus Dei

”Liturgin för torsdagen i Stilla veckan är mycket innehållsrik. Det är den stora dagen för den Heliga Eukaristins instiftande, den himlasända gåvan till människorna samt dagen för instiftandet av prästämbetet……”

Skärtorsdag: Eukaristins instiftande – Opus Dei

Jag saxar från Den Helige Benedictus Kloster

”Kyrkan anbefaller oss att meditera över tre mysterier i denna mässa: eukaristin, prästämbetet och kärleksbudet.”  ”Som om kyrkan visste hur svårt vi har att förstå, ger hon oss en enda bild som sammanfattar alla tre, fottvagningen.”

http://www.benedictuskloster.se/displayDocument.htm?id=197

Noterar att skärtorsdagens fottvagning  – som enligt ovan ”klassiskt”  skolade källor  beskrivs närmast  ha sakramental betydelse ………helt plötsligt när Franciskus själv praktiserar egen påvligt godkänd förändrad praxis…….så  är  KM noga med  att vidarebefordra påminnelse  om  att fottvagning inte är  obligatorisk ……


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Katolskt Magasin noga med att påminna ”Präster är inte skyldiga att tvätta fötterna på kvinnor”

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Irene,
    Du har inte några bra citat om att man måste lyda läroämbetet sparade från tidigare diskussioner? Det kan vara bra att påminna om att den som tycker att det är viktigt med lydnad inte bara kan propsa på det när det passar. Vill man bli tagen på allvar gäller det att lyda även när påven beslutar något man inte gillar.
    Anneli

  2. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    I samband med att B16 avgick som påve manade han i ett sista tal hierarkin att vara lydiga mot hans efterträdare oavsett vem det blev……..

    http://www.theguardian.com/world/2013/feb/28/pope-benedict-pledges-obediance-successor

    En av åhörarna var dåvarande prefekten för Vatikanens Högsta Domstol kardinal Burke som missnöjd med påvevalet offentligt beskrivit kyrkan under Franciskus ledning ”som ett skepp utan roder och att katoliker blev sjösjuka”

    http://www.religionnews.com/2014/10/31/cardinal-catholic-church-pope-francis-ship-without-rudder/

    En hard-liner är också kardinal Sarah – som KM nu åberopar sig på ang fottvagning – och som lobbade mot Franciskus redan under familjesynoden och offentligt förkunnade att ”ingen påve kan ändra gudomlig lagstiftning om kommunion.”

    https://www.lifesitenews.com/news/vatican-chief-of-sacraments-no-pope-can-change-divine-law-on-communion

    I motsats till Katolsk Vision har Katolsk Observatör biskop Anders ”bemyndigande att kalla sig katolsk” detta trots att min känsla är att med Franciskus som påve så är KV mer påvetrogna än KO.

    Även KO förfasar sig över fottvagning av kvinnor och slår på stort att vilja övertyga sin läsekrets genom att låta översätta en kilometerlång artikel med en viss biskop Athanasius Schneider.

    Smakprov

    ”………Därför distraherar fottvagning av kvinnor tillsammans med män inte bara från den huvudsakliga tyngdpunkten som är på eukaristin och det prästerliga ämbete…….”

    ”En annan sak: Den offentliga tvagningen och vanligtvis även kyssandet av kvinnors fötter av en man, som i vårt fall av en präst eller biskop, anses av varje förnuftig person inom alla kulturer att vara något opassande, ja till och med en aning oanständigt. Tack vare Guds visa rådslut är ingen präst eller biskop tvungen att offentligen tvätta kvinnors fötter på Skärtorsdagen, det finns ingen bindande norm för detta och själv fottvagningen är även den fakultativ. ”

    http://katobs.se/int_athanasius_schneider_2016.htm

    Glad Påsk

    // Irène

    PS Eftersom biskop Anders inte säger PIP så utgår jag ifrån att han håller med Katolsk Observatör och att han tycker det är bra att KM lobbar mot påven…..
    Annars tror jag inte biskop Anders skulle tveka att på Stiftets hemsida ta ifrån KO ”bemyndigande att kalla sig katolsk” ……..

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Irene,
    Ja det är ju si och så med lydnaden. Vad det gäller resonemanget om olämpligheten i att en man rör vid och rent av kysser en kvinnas fötter påminner det mycket om hur konservativa muslimer resonerar. Vilket ju är en grupp konservativa katoliker mer eller mindre högljutt tar avstånd från. Det är den ena inkonsekvensen efter den andra.
    Anneli

  4. Pingback: Franciskus visar vägen vidare med inkluderande fottvagning | Annelis blogg

  5. Åh, dessa fjantar! Dessutom vet vi ju att många katolska präster är homosexuella och då är det väl farligare att tvätta mäns fötter!

    Kyrkan är så sexualiserad och sexualiserande att det är tragiskt och neurotiskt.

    Idag är det Maria Magdalenas dag och henne var inte Joshua skräckslagen inför. Inte heller fick han ångest när en kvinna tvättade hans fötter via sitt UTSLÄPPTA långa hår.

    Agneta

  6. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Mary Magdalene is, no doubt about it, an important icon for the twenty-first century.”

    http://us6.campaign-archive1.com/?u=0bcd62516ffe48a23a1231c56&id=f22d69beea&e=8d09cf88f9

    // Irène

  7. Ja, och AnnandagPåsk är den judiska Miriams stora dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *