Ytterligare namninsamling – öppet brev till polska biskopskonferensen

Från demonstrationer  på gator och torg till att katoliker lämnar kyrkan mitt under mässan som protest mot katolska biskopskonferensens stöd till ytterligare skärpt abortlagstiftning…….

http://www.thetablet.co.uk/news/5384/0/polish-women-walk-out-of-catholic-churches-in-protest-at-bishops-call-for-stricter-abortion-laws-

…………har en grupp katolska kvalificerade moralteologer (bla Tina Beattie) och polska och andra lekmän med anledning av detta skrivit ett öppet brev till polska biskopskonferensen.  Möjlighet finns till  ytterligare namnunderskrifter.   theoletter2016@gmail.com

”The following letter has been drafted in collaboration with Catholic moral theologians, Polish Catholics and others who are concerned about proposals, supported by the Polish bishops, to further restrict that country’s already strict abortion laws by criminalizing all abortion”

Brevet är ett under av ödmjukhet, undergivenhet  och teologiska utläggningar  till varför en ytterligare skärpning av Polens abortlagstiftning bla strider mot grundläggande katolsk uppfattning om  barmhärtighet och samvetets överhöghet

”While we recognize the distinction between freedom from coercion to act against one’s conscience (which is unconditional),  and freedom to act in accordance with one’s conscience (which can be restricted if the exercise of such freedom constitutes a threat to the common good), we believe that the unique character of the conflicts posed by pregnancy justifies the application of this principle in its former, unconditional sense in certain circumstances.”

”We are mindful that, when God chose Mary to become the mother of His Son, He did so not by force or compulsion but by invitation and request. Mary was free in deciding whether or not to conceive a child. Many women and girls do not enjoy such freedom.”

https://docs.google.com/document/d/1JdTCHbw3fcHM9tIN264txPhG35tGiuiI27p7qcW6pa0/edit?pref=2&pli=1

I DAGEN skriver Anna Bieniaszewski Sandberg  sakligt och informativt.

Kyrkan i Polen manar till totalt abortförbud

// Irène

PS  Beundrar katoliker som lugnt och sakligt klarar att rapportera om Polen, abortsituationen och polska biskopskonferensen. Beundrar den ödmjukhet, underdånighet och det tålamod med vilket  undertecknarna  till det öppna brevet till polska biskopskonferensen formulerar sig.   Jag har respekt för kvalificerade  kända och okända undertecknare  men klarar personligen inte av att ödmjuka och buga mig så till den milda grad till en adressat som består av  ett gäng  okvalificerade fullkomligt oempatiska, obarmhärtiga, kvinnoförtryckande, hycklande och maktlystna översittare som utgör den polska biskopskonferensen.  Jag skäms att tillhöra samma kyrka som polska biskopskonferensen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ytterligare namninsamling – öppet brev till polska biskopskonferensen

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Irene,
    Det här är ett sorgligt exempel på att tvinga alla att följa ens egna värderingar. Tyvärr tror jag att Katolska kyrkan i Sverige skulle göra samma sak om de bara kunde.
    Skämmas hör likaledes tyvärr till det katoliker fått vänja sig vid.
    Anneli

  2. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    det vi kan hoppas på är att de polska biskoparna tar sig vatten över huvudet. Jag tror inte en majoritet av polackerna vill ha katolsk sharia-lagstiftning. Detta bör visa sig vid nästa parlamentsval.
    Jo, skämmas hör till. Tyvärr är det som så i Sverige att media sprider uppfattningen att ju mer extrem och konservativ en trosuppfattning är desto genuinare är den. ”Jihadister” av alla trosriktningar antas definiera vad vi andra tror eller bör tro om vi inte vill bli karaktäriserade som sekulariserade och därför inte riktigt äkta.

    Gert

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och alla,
    Låt oss hoppas att polackerna har kraft att stoppa det, som du helt rätt, beskriver som jämförbart med sharia-lagar. Ett skäl kan vara att de här hårda abortlagarna även drabbar män, om än indirekt. Skriver jag krasst.

    Har inte media blivit lite bättre? Nog är det mer spridning av åsikter i alla fall hos katoliker som får uttala sig? Eller är det önsketänkande från min sida?

    En intressant företeelse är att värdekonservativa katoliker är väldigt mycket för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Om det gäller muslimska kvinnor. När jag påpekar att förtryck av kvinnor finns inom alla (?) religioner och att Katolska kyrkan sannerligen inte är något föredöme, säger de jaja och fortsätter tala om islam.
    Vad gör man?
    Anneli

  4. Gert Gelotte skriver:

    Anneli,

    ja det har blivit bättre. Du har rätt. Jag generaliserade för mycket.

    Fixeringen vid islam som problem är jobbig att hantera. Jag tror det kommer att lugna ner sig så småningom, men det är en klen tröst just nu. Jag vet ingen enkel problemlösning, vi får fortsätta att insistera på att det är terrorismen som är ett problem, inte islam. Alla ideologier, religiösa som politiska kan ju användas som tillhygge – och har använts som tillhygge.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *