När blev ”trohet mot Gud” synonymt med ”trohet mot Vatikanen”?

”Pietro Parolin hyllar katolska kyrkan i Polen”

”Bastion  för tro  och den kristna kärleken  till nästan” .  Ja så uttalar sig  Vatikanens utrikesminister Pietro Parolin om  katolska kyrkan i Polen när han idag deltog  i  polska biskopskonferensens  plenarmöte i Poznan.

Parolin sade enligt ORF  att ”Polens trohet mot Gud, mot evangeliet och mot Vatikanen har rönt respekt  och uppskattning i andra länder.”   Kyrkan i Polen betecknade Parolin som ”ljuset i ett mörker  som på många sätt lägrat sig i Europa.”

http://religion.orf.at/stories/2768817/

// Irène

PS  Uppseendeväckande uttalande minst sagt av Franciskus närmaste man mot bakgrund vilka protester biskopskonferensen utlöst bland Polens katoliker.

Se länk nedan

http://www.episcopalcafe.com/women-walk-out-of-church-in-poland-following-catholic-bishops-call-for-a-total-ban/

Undrar vilka andra länder Parolin  syftar på?   Ungern ?  En sak står i så fall klart.  Enligt Parolin ingår  INTE bemötandet av flyktingar och asylsökande i begreppet ”kärleken  till nästan.”   Det gör det dock för Franciskus som  särskilt därför visat intresse för Sverige.

Nu vill jag därför veta hur Franciskus ställer sig till Parolins uttalande.

Och sedan vill jag veta  när ”trohet mot Gud ” blev synonymt med ”trohet mot Vatikanen” ?


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på När blev ”trohet mot Gud” synonymt med ”trohet mot Vatikanen”?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Pietro Paolins uttalande är en djupt bekymmersam artighet.
    Sveriges nuvarande asylpolitik är verkligen inget att vara stolt över. Men innan gränserna stängdes tog det sekulariserade Sverige emot flest flyktingar per capita av alla europeiska länder.
    I det katolska Polen däremot vann partiet Lag och Rättvisa egen majoritet på löftet att inte släppa in flyktingar i Polen. Hur det kan uttrycka trohet mot evangeliet övergår min fattningsförmåga. Det förefaller som om polsk katolicism mest handlar om polsk nationalism.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *