Seglora Smedja Påve Franciskus och kvinnorna – en kyrkohistoria i förändring?

”I oktober kommer påve Franciskus till Sverige och Lutherska Världsförbundets möte i Lund. Det en ekumenisk försoningsgest av betydelse inför 2017 års reformationsminne.

Det har sagts att med Franciskus blåser förnyelsens vindar i Katolska kyrkan. Men sträcker sig denna nyorientering av traditionen också till kvinnorna?

Välkommen till ett spännande samtal om teologi, feminism, människosyn och betydelsen av kritik och kreativitet i kyrkan.

Föreläsning med Syster Madeleine Fredell OP, www.dominikansystrarna.se, med inspel av Irene Nordgren och Gert Gelotte, www.katolskvision.se.   ”

http://seglorasmedja.se/fordjupningssondagar/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Seglora Smedja Påve Franciskus och kvinnorna – en kyrkohistoria i förändring?

  1. Leo skriver:

    Vad lämpligt med en ordenssyster på ultraliberala abort- och hbtq-vänliga Seglora Smedja, tillsammans med representanter grupper som gång på gång utmanar kyrkans lära. Mycket katolskt.

    När får vi se ”Moder Madde” prästvigas tro?

  2. Irène Nordgren skriver:

    Här är litet axplock av inomkatolska länkar som ”Leo” kan ta del av så att ”Leos” reaktion får rimliga proportioner. ”Leos” raljerande attityd till svensk inomkatolsk reformverksamhet är precis så som Biskopsämbetet i Stockholms katolska stift satsat mycket för att få till stånd och till synes lyckats bra med.

    http://www.womensordination.org/

    http://romancatholicwomenpriests.org/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Leadership_Conference_of_Women_Religious

    http://wearechurch.com/

    http://www.associationofcatholicpriests.ie/

    http://www.katolskvision.se/blog/?page_id=1941

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Teologernas_memorandum

    https://en.wikipedia.org/wiki/Call_to_Disobedience

    http://arcc-catholic-rights.net/

    Katoliker i Sverige ska fås att tro att den utpräglat konservativa katolska kyrkan i Sverige är representativ för den universella katolska kyrkan och att Katolsk Vision är ett nätverk av och för extremister. I hela västvärlden finns en mängd inomkatolska reformrörelser. Att biskop Anders för 10 år sedan kunde säga att ”Katolsk Vision inte hade bemyndigande att kalla sig katolsk” utan att en enda katolsk företrädare offentligt protesterade säger mycket om debattklimatet här i landet som dock förbättrats under senare år ………….tack vare ny påve och kanske till priset av att KV gjorts till katolsk syndabock…..

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Leo,

    när jag läser ditt inlägg liksom de allra flesta inlägg från personer som ogillar det Katolsk Vision står för så undrar jag alltid varför ni gömmer er bakom pseudonymer. Visst, ni har rätt att göra det. Men varför gör ni det?
    Jag vet, du kan inte svara för alla, men du kan svara för dig själv. Alltså: Varför döljer du din identitet?

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *