Signum, kardinal Sarah, Ulf Jonsson SJ och eukaristi

SIGNUM lyfter fram kardinal Sarah -Vatikanens liturgichef- och dennes syn på liturgi och eukaristi

”I slutet av maj gav kardinal Robert Sarah, prefekt för Vatikanens kongregation för gudstjänst och sakramentsdisciplin, en längre intervju i den franska katolska tidskriften Famille Chretienne. Flera engelskspråkiga nyhetstjänster har därefter översatt och publicerat intervjun. Signum gör här en sammanfattning av kardinalens budskap som kallar alla katoliker till en seriös reflektion över eukaristin.”

Vatikanens liturgichef om att ”återställa Gud i centrum för liturgin”

// Irène

PS  Mitt intryck är att vad kardinal Sarah är ute efter  är  att via tjusiga formuleringar vilja vrida klockan tillbaka till den tid då prästen stod vänd med ryggen mot församlingen osv osv…..

Det som stör mig är hur Signum  FÖRBEHÅLLSLÖST lanserar  den ärkekonservative kardinal Sarahs åsikter om liturgifirande utan att förmedla till sina  läsare vad  kardinal Sarah  ytterligare har för åsikter.

Kardinal Sarah – från Guinea – har gjort hårresande jämförelser mellan   homosexuella, ”västerländsk frihet” dvs   ”genderideologi”  dvs kvinnors reproduktiva och sexuella hälsa  och IS och nazizm och kommunism.

”IS och genderideologi  är som att befinna sig mellan 2 apokalyptiska odjur” är ett uttalande som gjorde  Vatikanens liturgichef världsberömd  förra året.

http://www.ncregister.com/blog/edward-pentin/cardinal-sarahs-intervention-isis-and-gender-ideology-are-like-apocalyptic-

Hur tänker Vatikanens liturgichef  ?

Och hur tänker Signums chefredaktör om nattvard ?

I samband med Elisabeth Hesselblads helgonförklaring var Ulf Jonsson SJ kommentator i TV4 play och när det var dags för nattvard får Ulf Jonsson  en  fråga  om ”alla får gå till nattvard” ?

Hesselblads helgonförklaring i två tv-kanaler

Svaret Ulf Jonson ger TV tittarna var för mig som ”född”  katolik  helt nytt……..

”Nej bara katoliker. Nattvard är en proklamation att man är katolik”



Det hörs lång väg att Jesus inte gått i katolsk trosundervisning ………!



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Signum, kardinal Sarah, Ulf Jonsson SJ och eukaristi

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    kardinal Sarah ger uttryck för en mycket konservativ och auktoritär uppfattning om liturgin. Det finns mycket att invända men jag nöjer mig med att diskutera följande citat:
    ””Jag har själv sett hur vår liturgi väldigt ofta har blivit ett slags teaterproduktion. Ofta firas inte Kristus kärlek genom hans offer utan blir bara till ett möte bland vänner, en vänskaplig måltid, ett broderligt och systerligt ögonblick …”
    Liturgin firade i en kyrka är väldigt mycket teater. Det finns en scen, föreskrivna roller och färdiga repliker. Den liturgi Sarah önskar sig skulle bli ännu mycket mera teater. Därmed inget ont sagt om teater, men det är konstigt att kardinalen inte ser att han i själva verket förespråkar mer liturgisk teater, inte mindre, som han påstår sig vilja ha.
    När Sarah hävdar att eukaristin i enklare former, till skillnad från det skådespel han själv önskar sig, ”bara blir till ett möte bland vänner, en vänskaplig måltid, ett broderligt och systerlikt ögonblick” tycker jag hans bristande insikt i att människor är olika övergår i arrogans.
    Aldrig är Gud så närvarande, för mig, som under ett provisoriskt eukaristifirande i en glänta i skogen med vänner under en pilgrimsvandring. Ett broderligt och systerligt ögonblick? Javisst! Men kan det bli väsentligare? Nej! Jag går hellre två mil extra för ett sådant nattvardsfirande än deltar som statist i kardinal Sarahs självupptagna teater.
    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Jag går hellre två mil extra för ett sådant nattvardsfirande än deltar som statist i kardinal Sarahs självupptagna teater.”

    Samma här…..Jag hänger på.

    ”Statist” ”självupptagna teater”……..MITT-I-PRICK !!!!

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *