Statsbidrag är ingen självklarhet

Vänner,

Thomas Idergard SJ har läst en artikel i DN som gjort honom nervös. Det gäller vilka krav som kan ställas på religiösa samfund som efterfrågar samhällets ekonomiska stöd: http:

//signum.se/extremism-ar-inte-att-tycka-annorlunda-an-riksdagsmajoriteten/

Statens krav är i grunden två. Kyrkor och andra organisationer som uppbär statsbidrag skall fungera demokratiskt och verka för alla människors lika värde. Det gör att jag förstår varför Idergard är så nervös.

Katolska kyrkan får statsbidrag. Jag förmodar därför att staten väljer att blunda med båda ögonen.

Katolska kyrkan är inte demokratisk. Det finns organ, som kyrkoråd, församlingsråd och pastoralråd som ser demokratiska ut, men som inte är det. I församlingarna har respektive kyrkoherde all makt och i stiftet har biskopen all makt. De respektive råden kan enbart besluta om de fattar beslut som respektive kyrkoherde eller biskopen godtar.

Katolska kyrkan respekterar inte alla människors lika värde. Kyrkans företrädare hävdar ihärdigt att man gör detta men den systematiska diskrimineringen av kvinnor går inte att resonera bort.

Det kan finnas goda skäl för staten att blunda med båda ögonen. Katolska kyrkan tillför mycket gott i det svenska samhället och tålamod är ofta en bättre metod än konfrontation – om man vill uppnå förändring. Men Idergard bör tänka sig för innan han brister ut i indignerade artiklar. Det kan komma surt igen.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Statsbidrag är ingen självklarhet

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Men Idergard bör tänka sig för innan han brister ut i indignerade artiklar. Det kan komma surt igen.”

    AMEN !

    // Irène

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och Iréne,
    Om ansvariga myndigheter gör sig mödan att verkligen granska Katolska kyrkan ordentligt. Alltså hur det verkligen ser ut med demokratin, hur det i praktiken är med respekten för andra religioner, det sekulariserade samhället, för att inte tala om jämställdhet.

    Gör myndigheterna det så bör bidragen dras in omgående, så visst kyrkans ledning har anledning att oroa sig. Jag har skrivit en blogg som bl.a. tar upp detta https://annelimagnusson.wordpress.com/2016/06/03/vem-ar-riktigt-troende/

    För övrigt undrar jag om Thomas Idergard som väl fortfarande är under utbildning verkligen får delta i debatter på det här viset. Jag har för mig att jesuiternas regler inte tillåter det.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *