Wikipedia

”Katolsk Vision[redigeraredigera wikitext]

Question book-4.svg
Den här artikeln behöver fler källhänvisningar för att kunna verifieras.
Motivering: Det enda som är källbelagt är konflikten/bråken. Själva beskrivningen av gruppen/nätverket går inte att bedöma hur rättvisande den är (2014-11)
Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort. Diskutera på diskussionssidan.

Katolsk Vision är ett nätverk för katoliker som vill arbeta för reformerKatolska kyrkan.

Katolsk vision representerar ett brett spektrum av katolskt tänkande, från thomistisk (skolastisk) filosofi till latinamerikansk befrielseteologi. Bland reformkraven märks preventivmedelsfrågan, kvinnors lika rätt till prästämbetet, avskaffandet av det obligatoriska celibatet för präster i den Latinska kyrkan (kravet finns inte inom de orientaliska katolska riterna), homosexuellas likaberättigande med heterosexuella samt ett mer demokratiskt styrelseskick i kyrkan. Katolsk vision har inte bara hämtat inspiration från breda samtida reformrörelser inom den Katolska kyrkan i Europa, Asien och Amerika, utan också från t.ex. medeltida svensk katolicism (lokaldemokrati och lekfolkets ledande ställning i församlingarna), orientalisk katolicism (vars präster mestadels är gifta, och som har mer demokratiska beslutsformer med större respekt för lekfolkets ställning), fornkyrkan och äldre traditioner såsom de ortodoxa och koptiska kyrkorna.

I advent 2005 reagerade biskop Anders Arborelius på ett manifest av Katolsk vision [1] med ett upprop att besinna sig och vända om.[2] Uttalandet förnyades 8 september 2009.[3] Från den svenska katolska hierarkin (inklusive biskop Anders Arborelius) har Katolsk vision ibland beskyllts för att förespråka abort och kyrkligt äktenskap för homosexuella. Katolsk visions manifest säger dock inte något om någondera frågan, och i kretsen kring Katolsk vision finns delade åsikter om frågorna.[källa behövs] Biskopens yttranden mot Katolsk vision togs småningom bort från stiftets hemsida, men den kyrkliga hierarkin har aldrig offentligt tagit tillbaka sina påståenden om Katolsk vision och abort.”

Intressant …har inte läst detta.  Vet någon vem som skrivit det? // Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Wikipedia

  1. Irène Nordgren skriver:

    Agneta det är eminente KV Manifestundertecknaren advokat och affärsjuristen
    DAN HANQVIST.

    // Irène

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Snyggt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *