Vad vill du uppnå Thomas Idergard ?

Med sorg och uppgivenhet läser jag Thomas Idergards artikel Korsets dårskap och troskrisen på Signumbloggen.

”Två IS-terroristers bestialiska ritualmord på den katolske prästen fader Jacques Hamel i Frankrike i slutet av juli, har väckt skilda reaktioner i Sverige. ”

Så är det. De skilda reaktionerna  kan sägas fördelas enligt ett tidigare  välbeprövat  tvärkyrkligt  positioneringsmönster  inom  svensk kristenhet. Denna gång är det ett initiativ som redaktionen för Kristen Opinion Annika Borg,  Johanna Anderssson och Helena Edlund  tagit till att bära kors som väckt skilda  reaktioner hos  företrädare och lekmän inom olika kyrkor och samfund.

https://kristenopinion.wordpress.com/2016/07/30/mittkors/

På Facebookgruppen Mitt Kors står att läsa.  ”Om du inte redan bär ett kors, plocka fram korset som ligger i byrålådan – eller gå och köp ett! Ta sedan en bild av dig själv med korset runt halsen, posta här på sidan och tagga med #mittkors”

Till den tvärkyrkliga korsfarargruppen  har Thomas Idergard anslutit sig liksom Bitte Assarmo chefredaktör för Katolskt Magasin http://www.katolsktmagasin.se/category/bitte-assarmos-ledarkronika/

Sett utifrån min reformkatolska horsiont  går det hela nu som vanligt ut på  att katoliker ska passa på att ta vara på tillfället att kritisera och attackera svenska kyrkan i allmänhet och ärkebiskop Antje Jackélen och biskop Eva Brunne i synnerhet.

Thomas Idergard skriver

”En som däremot aktivt osynliggjorde fader Hamels katolska identitet var Svenska kyrkans biskop i Stockholm, Eva Brunne, för vilken hans öde blev ett tillfälle för att lovprisa hennes egna insatser för religionsdialog (läs här).”

Jag måste säga att det var länge sedan jag läste ett  så gement  uttalande av en kristen person i samband med en djupt tragisk händelse – i det här fallet mordet på en katolsk präst. Jag frågar mig själv som katolsk lekman  vad en  katolsk prästkandidat har för syfte med att bli präst som skriver så. Jag undrar vad Thomas Idergard innerst inne vill uppnå ?

Och vad vill Bitte Assarmo på sikt uppnå genom att som ledarskribent på  Katolskt Magasin  skriva  ”Gunnar Sjöbergs och Anna-Karin Hammars budskap är att muslimer är så intoleranta att de inte klarar av att se kristna bära kors.”   Att till sin läsekrets bära falskt vittnesbörd  mot sin nästa.  Vad  är syftet ?

Med tanke på att den världsvida katolska kyrkan rymmer massor med  egna inomkatolska problem – däribland massor med muslimhat – så undrar jag varför Thomas Idergard aldrig blickar inåt den kyrka kan konverterat till ?  Varför inte lika överseende med andra kyrkor och biskopar som med den egna kyrkan och biskopen ?

// Irène

PS Att hat mot den Andre frodas och skräckpropaganda sprids bla mot muslimer  illustrerar tex kardinal Burke –  i Sverige varmt omhuldad  av   Katolsk Observatör.

Beware the Muslim Refugees, Says Cardinal

Att Bitte Assarmo på Katolsk Magasin i sammanhanget lanserar en kontroversiell, militant katolsk präst som George Rutler är oroande.

http://www.katolsktmagasin.se/2016/08/01/fr-george-rutler-sjalvforsvar-ar-en-rattighet-och-en-plikt/

Läs även kommentar av Gert Gelotte

http://www.katolskvision.se/blog/?p=19756&cpage=1#comment-216293

Och kommentar av Olov Sandegård

http://www.katolskvision.se/blog/?p=19756&cpage=1#comment-216307



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vad vill du uppnå Thomas Idergard ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    tja vad vill Thomas Idergard uppnå? Jag undrar om han vet det själv? Vad som däremot tycks mig uppenbart är att han ramlar rakt i terroristernas djupaste och bredaste fälla. Han låter sig provoceras, så till den grad att han uppmanar, inte till polisiärt motstånd, utan till religiöst motstånd.
    Därmed har IS-krigarna Thomas Idergard där de vill ha honom. De vill ha kristna som höjer korset i kampen mot islam och därmed bekräftar deras världsbild.
    Varför hjälpa IS med det? Låt polisen och i nödfall militären jaga dem. Men utnämn inte dessa förfalskare av islam till motståndare i ett religionskrig.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”De vill ha kristna som höjer korset i kampen mot islam och därmed bekräftar deras världsbild.”

    Huvet på spiken !

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène vänner,

    jag tycker Eva Brunnes artikel är utomordentlig. Det är viktigt att mötas så nära vardagen som möjligt. I vintras deltog jag i en grupp med muslimer och kristna som träffades för att umgås och prata. När vi hade träffats föver kaffe och kanelbullar i Göteborgs nya vackra moské skrev jag bifogad krönika i Nerikes Allehanda. I dag känns den ännu aktuellare.
    http://na.se/asikt/gastkronika/1.3768779-varfor-valjer-manga-ungdomar-extrema-vagar-

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    På tal om TVÄRKYRKLIGA FÖRBINDELSER……..

    ”jag tycker Eva Brunnes artikel är utomordentlig”……..

    Det tycker jag med……..liksom din krönika……..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *