Lysande Göran Rosenberg !


Göran Rosenberg i dagens Expressen Vems kors bär du?

Om kampanjen ”Mitt Kors” på Facebook

”Göran Rosenberg varnar för bilden av ett religionskrig mellan hatets islam och barmhärtighetens kristendom.”

”Kampanjen ”Mitt kors” påstås markera mot förföljelse, men riskerar att ställa grupper emot varandra.”

”Det vidare sammanhanget syns mig vara den oförsonliga kritik som kampanjens tre initiativtagare, prästerna Annika Borg, Helena Edlund och Johanna Andersson, sedan länge riktat mot Svenska kyrkan för att inte vara kristen nog, för att inte ta ställning för Jesus mot Muhammed, för att påstå att det finns flera vägar till Gud, för att svassa för islam i stället för att försvara kristna som hotas av den.”

”Jämför detta med hur påven Franciscus reagerade på mordet på fader Hamel, inte genom att fokusera på gärningsmännen och deras motiv utan på gärningen som sådan, på dess ”absurda våldsamhet”, som han uttryckte det, och därigenom vägrade att upphöja gärningsmännen till religionskrigare och mordet till religiös krigshandling”

”Den nuvarande påvens kors symboliserar kort sagt något helt annat än det kors som Sveriges ”kristna” nu uppmanas hänga om halsen för att markera en särskilt ”kristen” solidaritet med de ”kristna” offren för islamistisk terrorism och som därmed riskerar att uppfattas som symbolen för den ”kristna” sidan i ett pågående religionskrig med vad som i sista hand tenderar att koka ner till ”islam”.

”I detta sammanhang, som i så många andra, gör jag gärna påvens kors till mitt. ”

http://www.expressen.se/kultur/goran-rosenberg-vems-kors-bar-du/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Lysande Göran Rosenberg !

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Sverige skulle vara ett torftigare land utan Göran Rosenberg.

    Gert

  2. Staffanw skriver:

    Nej, Göran Rosenbergs inlägg var verkligen inte lysande, snarare pk-snömos.

    Hur #Mitt Kors-initiativet – vars syfte är att ”ta ställning för världens förföljda kristna genom att öppet och med stolthet bära korset runt halsen i vår vardag, där korset är hoppets, kärlekens och nådens tecken, ett tyst motstånd mot mörker och våld”.- skapar denna absurda debatt är obegripligt. När kristna förföljs, mördas och fördrivs i tusental – ja, då ska kristna bröder och systrar stå och titta på. Ja, vi ska inte ens få ta ställning – allt för att inte irritera förövarna eller skapa ”kulturkamp” eller ”religionskrig”. Borde inte detta vara något att reagera på, Irene?

    Läs istället Johanna Andersson blogg där hon beskriver varför hon nu lämnar SvK. Är det någon som förvånas över hur denna statskyrka tappar allt fler medlemmar?

  3. Irène Nordgren skriver:

    Staffan

    Du kastar dina pärlor åt fel person ! Låt mig hjälpa dig på traven……….betrakta mig gärna som ett svin i sammanhanget !

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Staffan W,

    Det är tyvärr inte tillräckligt att vi själva vet till vad och varför vi vill använda korset som symbol. Det är minst lika viktigt att vi funderar över hur vårt korsanvändade uppfattas av andra.
    Även som kristen har jag svårt att se korset som en entydigt symbol för det goda. Historien lär mig annorlunda. Och hur mycket svårare kan det då inte vara för muslimer, judar, hinduer, budhister med flera att uppfatta vårt goda syfte? För dem är korset förbundet med mörka minnen av kolonialism, förtryck, korståg och pogromer.

    Gert

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Kort input…

    Själv bär jag Davidsstjärna med kors i eftersom jag är blandras vilket för övrigt de flesta är!
    Samt urinvånare när det gäller monoteism.
    Och självständigt tänkande inför det religiösa smörgåsbordet.

    Agneta

  6. StaffanW skriver:

    Irene, känner inte alls till vad du identifierar dig med. Men att argument rinner av dig som vattnet på gåsen är uppenbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *