Det går inte att äta förbud

Vänner,

kommun- och civilminister Ardalan Shekarabi (s) har åter väckt liv i försöken att förbjuda tiggeri. Han vill undersöka möjligheterna att införa ett förbud och säger enligt Aftonbladet:

– Vår utgångspunkt är att tiggeri inte är en lösning på utanförskap, diskriminering och fattigdom.

Det har han naturligtvis rätt i. Men på vilket sätt skulle ett tiggeriförbud utgöra någon lösning på utanförskap, dskriminering och fattigdom? På intet sätt! Ett förbuds enda funktion är att göra utanförskap, diskriminering och fattigdom mindre synliga. Samt förstås att göra tiggarnas liv ännu svårare.

Det är pinsamt att ledande socialdemokrater inte kan låta bli att ständigt försöka inbilla sig själva och andra att sociala problem upphör om de görs osynliga. Dessutom: På vilket sätt utgör tiggarna ett samhällsproblem i Sverige? De har minimala rättigheter och kostar samhället näst intill ingenting. Så problemet kokar ner till att det är obehagligt att se fattiga och bli påmind om deras existens.

Nu har Miljöpartisterna i regeringen en sista chans att visa att makten inte korrumperat dem fullständigt.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Det går inte att äta förbud

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Lotta Säfström, direktor för Stadsmissionen i Göteborg skriver utmärkt i Göteborgs-Posten om varför det är en dålig idé att förbjuda tiggeri:
    ”Att tiggeri inte är någon långsiktig lösning på den utbredda utsatthet och det förtryck som finns mot bland annat romer i länder som Rumänien och Bulgarien är korrekt. Men lika lite är det en hållbar lösning att förbjuda redan mycket utsatta människor att be andra om pengar för sin överlevnad. Eller för den sakens skull att inskränka rätten att ge. Den som lämnar sitt hem och sina barn för att sitta med en pappmugg utanför en butik hundratals mil bort i regn, rusk och minusgrader, gör det inte för sitt höga nöjes skull, utan för att han eller hon inte har något val. Lika lite som det går att lagstifta bort fattigdom går det att i praktiken lagstifta bort dess konsekvenser.”
    http://www.gp.se/nyheter/debatt/polisen-ska-inte-jaga-fattiga-1.3711803

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Thomas Hammarberg skriver

    ”Vi skulle kunna bidra till att den onda cirkeln bryts för denna den mest utsatta minoriteten i Europa. Men bara om vi visar att dessa människor har människovärde och mänskliga rättigheter.

    Att vidta repressiva åtgärder för att slippa dem är inte anständigt. Direkt pinsamt är argumentet att detta på något vis skulle hjälpa dem.”

    http://thomashammarberg.org/2016/08/19/forbudet-mot-tiggeri-loser-inga-problem-debatten-ar-en-pinsam-eftergift-till-hogerextremismen/

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *