Oroväckande med kardinal Schönborns uttalande om muslimer

”Österrikes kardinal Schönborn hävdar att många muslimer önskar en ”islamisk invasion av Europa””

”Christoph Schönborn was speaking at the 333rd anniversary of the Christian victory over Islamic forces at the Battle of Vienna”

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/austrian-catholic-cardinal-christoph-sch-nborn-muslims-islamic-invasion-of-europe-christoph-sch-a7307086.html

Saxar från Wiens ärkebiskopsstifts hemsida som återger vad kardinal Schönborn förkunnade söndag 11 september i Stefansdomen i Wien då han ” enträget vädjade till europeerna : Vi är som den förlorade sonen, som förslösat sitt arv. Vår svaghet kan inte skyllas på islamister men de kan utnyttja den. Hoppet står till Europas återvändande till Kristus, evangeliet och nästankärleken.”

http://www.erzdioezese-wien.at/site/home/nachrichten/article/52118.html

// Irène

PS Oroväckande med en katolsk kardinal i Österrike vars uttalanden luktar islamofobi – ett farligt steg nära rasism. Detta särskilt med anledning av det politiska läget i Österrike med tanke på att det var ytterst nära att det högerpopulistiska FPÖ kandidat Nobert Hofer vann över miljöpartisten Alexander van der Bellen vid senaste presidentvalet 22 maj som nu dock kommer att göras om.

FPÖ har för avsikt att utvisa alla asylflyktingar från Österrike om de får makten. Om det krävs kommer miltärflygplan att sättas in för åtgärden.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23098794.ab

FPÖ partiledare är Hans-Christian Strache. ”Går med käpp efter en olycka under skärmflygning. Har som uppdrag att ge ett mjukt ansikte åt extremhögern. Men hävdar att islam har ingen plats i Österrike. Han har också sagt att han ibland bär en Glock-pistol. Jag älskar att skjuta.”

http://www.expressen.se/nyheter/hogerextrema-kan-vinna-valet-i-osterrike/

En tidigare partiledare för FPÖ var Jörg Haider som omkom i en bilolycka 2008. ”Jörg Haider var en österrikisk politiker, ledare för BZÖ och regeringschef i delstaten Kärnten. Haider var 1986 – 2000 ledare för Österrikiska frihetspartiet (FPÖ) och förblev dess frontfigur fram till 2005 då han uteslöts ur FPÖ och grundade partiet Alliansen för Österrikes framtid (BZÖ).” ”Jörg Haiders föräldrar var engagerade i det tyska nazistpartiet under andra världskriget, något de straffades för efter krigsslutet. ” Wikpedia

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Oroväckande med kardinal Schönborns uttalande om muslimer

  1. Rebellas andra skriver:

    Ord ur kard. Schönborns predikan har uppenbarligen tolkats på ett sätt han inte avsett, och sedan fått vingar. Den korta nyhetsnotis som Signum översatt
    http://signum.se/kardinal-schonborn-varnar-for-islamsk-erovring-av-europa/
    innehåller visserligen även formuleringar från tillrättaläggandet, publicerat någon dag efter predikan, men är otydlig. Mycket olyckligt, och okritiskt, av Signum att bara publicera den utan kommentarer.

    En bättre uppfattning om vad det handlar om, får man om man tar del av ”tvåstegsraketen” i exv. Crux
    https://cruxnow.com/global-church/2016/09/14/austrian-cardinal-warns-islamic-conquest-europe/ 14/9
    https://cruxnow.com/rns/2016/09/16/austrian-cardinal-says-islamic-conquest-really-christian-failure/ 16/9

    Att sörja att kristendomen tappar mark, till förmån för andra religioner, behöver inte betyda att man är varken hatisk eller fobisk. Schönborn är knappast någon hök.

  2. Rebellas andra skriver:

    P.S. KV:s skribenter gör bevisligen precis vad de vill på egen blogg, men det vore klädsamt att avstå från personangrepp för att istället koncentrera sig på saken. D.S.

  3. Rebellas andra skriver:

    Kard. Schönborn fortsätter att försvara sig mot missuppfattningar. Du är garanterat bättre på tyska än vad jag är.
    https://twitter.com/KardinalWien/status/777834838439190528
    inkl. länk till text på stiftets webbsida.

  4. Gert Gelotte skriver:

    Rebella,

    kardinal Schönborns homilia innehåller mycket lite om islam. Dock säger han mot slutet följande:

    ”Heute vor 333 Jahren ist Wien gerettet worden. Wird es jetzt einen dritten Versuch einer islamischen Eroberung Europas geben? Viele Muslime denken und wünschen sich das und sagen: Dieses Europa ist am Ende. Und ich denke, dass das, was heute Moses in der Lesung tut und was Gott der Barmherzige mit seinem jüngeren Sohn tut, wir heute für Europa erbitten sollen: Herr, gib uns noch einmal eine Chance! Vergiss nicht, dass wir dein Volk sind So wie Moses ihn daran erinnert: Es ist doch DEIN Volk, DU hast es herausgeführt, DU hast es geheiligt, es ist DEIN Volk.”

    Om jag skall försöka översätta blir det såhär:

    ”Idag för 333 år sedan räddades Wien. Kan vi förvänta oss ett tredje muslimskt försök att erövra Europa? Många muslimer tänker och önskar sig detta och säger: Det är ute med Europa. Jag tänker att det Moses gör i dagens läsning och det Gud i sin barmhärtighet gör mot den yngre sonen, det skall vi be om för Europa: Herre ge oss en chans till. Glöm inte att vi är ditt folk så som som Moses påminde: Det är DITT folk, DU har fört ut det, DU har helgat det, det är DITT folk”.

    Schönborn syftar på Turkarnas belägring av Wien 1683 när staden räddades av Polens kung Jan Sobieski.

    Tyvärr får man väl beskriva Schönborns formulering som alarmistisk och knappast ägnad ett harmoniskt förhållande mellan kristna och muslimer.

    Gert

  5. Rebellas andra skriver:

    Jag tror väl inte vi ska diskutera utifrån enskilda citat, det värsta du kan hitta som du sen klipper ut och tar ifrån sitt sammanhang. Schönborn är uppenbart olycklig över hur han har blivit tolkad. Man bör väl ta fasta på det, menar jag, och tro på att han med lite eftertanke hade formulerat sig lite annorlunda, om han tänkt på hur det där ser ut i utklippt skick.

    ”Alarmistisk”, ja. Men på ett sätt. När intresset för den kristna tron drastiskt minskar, då är det tillåtet att vara bekymrad. Medlemskurvan för Katolska kyrkan i Österrike är väl som för Svenska kyrkan, ungefär. Så frågan är då: var ligger fokus? På att man själv inte lyckats stå för sin kristendom, eller på muslimerna vars tro kanske framöver blir större än den kristna i Österrike? Predikan innehöll mycket lite om islam, säger du. Där har vi väl svaret på frågan.

    Sen kan man ju välja att tolka allt till det värsta och tycka det är kul att hitta katolska potentater att basha, förstås. Om man vill det.

  6. Rebellas andra skriver:

    Om inte annat bör man, om man vill ge en rättvisande bild, upplysa om att Schönborn försökt rätta till saker i efterhand. Den kompletteringen har jag bistått med, och får vara nöjd där.

  7. Gert Gelotte skriver:

    Rebella,

    ja Schönborn har fösökt repparera skadan. Men sagt är sagt och som kardinal och Österrikes primas måste man kunna begära bättre omdöme än det Schönborn visat. Det var en skriven predikan och inte ett uttalande på stående fot.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *