Lyssna på biskop Anders och biskop Antje i Människor i Tro

Biskop Anders ”Lägga striderna bakom oss. Vi begrundar, vi besinnar, vi gör bot, vi börjar på nytt.”

Biskop Antje ”Bli mer och mer en synlig enhet. Vi har en gemensam stam. Organisatoriska enheten är mindre viktig. ”

Så kommer biskoparna in på nattvard och biskop Antje beskriver hur lutherska kyrkan välkomnar alla som är döpta till nattvardsbordet. Biskop Antje ser inte nattvarden som en belöning utan nattvarden är för henne ”en färdkost på vägen. ” För biskop Anders åter är gemensamt nattvardsbord slutmålet när enheten uppnåtts.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/797171?programid=416

// Irène

PS I samband med Franciskus besök i en luthersk kyrka i Rom förra året fick jag intrycket att vad gemensamt eukaristifirande beträffar så tänker Franciskus mer som biskop Antje än biskop Anders när det kommer till kritan………

Franciskus fick en fråga om gemensam nattvard från luthersk kvinna gift med en katolik. Franciskus rådde henne att tala med Gud om saken……..

Franciskus betonade precis som biskop Antje det gemensamma dopet och ställde öppet frågan om gemensam nattvard ska ses som slutmålet eller snarare – precis som biskop Antje menar – färdkost ”viaticum” på en gemensam väg tillsammans. Men det hördes att Franciskus var rädd att få smäll på fingrarna av katolska teologer och lade därför in en brasklapp att ”detta låg utanför hans kompetensområde……… ”

http://www.ncregister.com/blog/edward-pentin/pope-tells-lutheran-to-talk-to-the-lord-about-receiving-eucharist