En frisk fläkt från Rom

Vänner,

Ulf Jonsson, jesuit i Uppsala, har fått en unik intervju med påve Franciskus. Intervjun publiceras i DN. Det är en briljant text med mycket tydliga och hoppingivande svar från Franciskus:

http://dagens.dn.se/#reader/18576/1/3524629300

Eventuellt en bättre länk:

http://www.dn.se/arkiv/nyheter/paven-i-unikt-samtal-i-sitt-hem-man-kan-inte/

I intervjun säger Franciskus bland annat detta:

”Man kan inte vara både katolik och sekteristisk, det är två oförenliga hålningar. Av den anledningen hade jag från början heller inte tänkt fira en mässa med katolikerna under den här resan. Jag ville insistera på det ekumeniska vittnesbördet.”

Men trycket blev för starkt och Franciskus bestämde sig för att även fira en mässa. Men inte på samma dag som det ekumeniska mötet. I stället förlängde han besöket i Sverige med en dag:

”Det ekumeniska mötet måste få behålla sin viktiga betydelse i enhetens anda. Det är också min anda.”

Kommentarer är onödiga. Franciskus skapar stora förväntningar. Jag hoppas han inser att enbart vackra ord inte kommer att summera till ett framgångsrikt besök i Sverige.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på En frisk fläkt från Rom

  1. Irène Nordgren skriver:

    För den som inte kommer in på DN

    http://signum.se/intervjun-med-paven-franciskus-fullstandig-version/

    // Irène

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Intervjun får tårar av glädje rinna när jag läser den på mon mobil inne på Ica Maxi på genomresa i mitten av Skåne! Nu är jag stolt över att vara katolik o reformkatolik. Undrar bara vad Ulf Jonsson tänkte … han som beskrivit oss så förnedrande i Signum. Är det dags att vända kappan efter vinden nu?

    Agneta

  3. Irene Nordgren skriver:

    Agneta Låt oss glädja oss över att Franciskus besitter en större och oerhört mycket vidsyntare Ande än den svensk-katolska inskränktheten som präglat UJ och Co till att uttrycka sitt behov att mer betona katolsk närvaro i Sverige än kristen närvaro. Detta trots att vi alla vet att DOPET är och alltid varit detsamma. // Irene

  4. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,
    Låt oss inte missa detta unika tillfälle att vända andra kinden till. Vi kan lägga det som varit bakom oss i stället för att låta det förgifta framtiden.
    Gert

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Ok Gert.

    ”Vända kappan efter vinden” o ”vända andra kinden” så tillhör jag den sistnämnda kategorin men tillåt mig att realistiskt minnas vår katolska reformhistoria lik övriga katoliker som så gärna vill minnas sin.

  6. Irene Nordgren skriver:

    Agneta Hole in one ! // Irene

  7. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,
    Över minnet råder jag inte. Även jag minns och har starka skäl att minnas. Men vad jag förslog har inte det ringaste med din/vår rätt att minnas. Jag skrev om hur vi är fria att välja vad vi gör av våra minnen.
    Gert

  8. Ja Gert,

    Jag ger dig rätt i att det handlar om vad vi gör med våra minnen. Jag har varit ute och cyklat i Lund och ska ner till Malmö både idag och imorgon för att se påven. Mitt kristna och mitt ekumeniska och mitt interreligiösa hjärta är glatt. Och jag gläds över Ulla Gudmundsson som blev intervjuad av tv på nätet vis 11-tiden! Jag älskar dessa modiga kvinnor som går i täten!

    Jag känner inte Ulf J och har faktiskt aldrig sett honom mer än i någon mässa någon gång. Det är kinkigt att någon uttalar sig som han gjorde eftersom han inte känner mig alls e om han ens vet vem jag är. Därför är det illa med det förtalets terrorism som påven talar om eftersom det Ulf J skrev i Signum om KV utan att känna oss (mig) är adjektiv om min person (och de övriga som skriver på KV dvs du och Irene o Krister r.i.p.). Det blir därför dubbelmoral från hans sida när han sedan framhåller påvens goda tanke ”förtalets terrorism”. Det blir i nuet skevt.

    Jag hade nog gärna sett en ursäkt. Anders Arborelius borde be om ursäkt för sina uttalande om KV.

    ”Vända andra kinden till” Ja, Gert det blir vi tvungna att göra. Det är ett offer vi måste göra för att något ska leda framåt. Samma sak som att tre huvudskribenter på KV får ta ordentligt med stryk privat genom katolska trakasserier och offra sig för att förbereda den väg som sedan naturligt plockas upp av andra mer accepterade reformrörelser. En stor tröst är att Jesus/ Jeshua bar Josef … förlät dumma människor.

    Men i mitt minne? … nja det finns stunder då man inte lika lätt kan respektera medlöpare eller de som vänder kappan efter vinden. Då blir det som Ulla Gudmundsson berättade att påven Fransiskus sagt till kurian ”Ni är värdelösa allihopa …God Jul”.

    Vilken Kanonpåve!!!

    Jag ser fram emot att se honom om några timmar. Jag kanske blir fanatisk…alla kan bli det …det är sant…
    (G-d hjälpe mig….). Och påven kanske inte är värd min beundran utan han kanske är som du skriver i Opinion (kan ej länka) mitt behov av en ”gullig farfar”. Men nu vill även jag som gammal rebell släppa lite på strama tyglar …och vara glad.

    Och Gert… vi ska se framåt och förlåta varandra…vi är ganska ynkliga trots allt …i det stora hela.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *