Václav Havel vänder sig i sin grav

Sverigedemokraterna har hyrt exklusiva Grand Hôtel i Stockholm för en alternativ Nobelfest – ”European Freedom Awards.”

Dagens Nyheter 4 nov 2016

”I dag tilldelas den tjeckiske ex-presidenten Václav Klaus ett så kallat frihetspris, instiftat av bland andra SD, på Grand i Stockholm.”

”Nuförtiden är Tjeckien ett av Europas mest korrupta länder. Konsekvenserna är jordmån åt det syndabockstänkande och den rädsla som är livsluft för populister av Sverigedemokraters och Ukips sort.
Men det är nog inte därför som dessa i dag tilldelar den Putinvänlige Brysselhataren ”frihetspriset”. Snarare för Klaus kamp mot det han föraktfullt kallar ”-ismer”: Miljöaktivism, ”homosexualism”, feminism och multikulturalism – ”modeideologier som är en fara för vår civilisation”. Eller för att han tycker att ”PK-samhället” ledde till Breiviks massmord och anser att migration är EU-elitens sätt att spä ut Europas befolkning och skapa en foglig massa.”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/hynek-pallas-priset-till-klaus-starker-ett-extremt-farligt-natverk/

// Irène

PS

Grand Hotel gästades under åren 1933-1945 av många av tidens mest kända nazister. Tex av Rudolf Hess 14 maj 1935.

”Det låg spänning i luften när den svarthårige, bredaxlade fyrtioettåringen leende besteg talarstolen i Grand Hotel Royals vinterträdgård och med Hitler hälsning saluterade sitt festklädda auditorium. Ingen som bevittnade scenen torde någonsin kunna glömma den smittande entusiasm med vilken damer och herrar intonerade den eggande ’Horst Wessel Lied’”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=20432

Václav Havel vänder sig i sin grav

Václav Havel Tjeckoslovakiens president 1989-1992 och Tjeckiens president 1993-2003. Som den första demokratiskt valda presidenten i Tjeckoslovaken sedan 1946 gjorde Havel sig känd som en förkämpe för människans frihet och värdighet. Václav Havel var en av de ledande personerna inom medborgarrätts-rörelsen Charta 77 och fick många utmärkelser och priser för sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Václav – efter Böhmens nationalhelgon den helige Václav (907 -929) är kanske det vanligaste mansnamnet i Tjeckien – precis som Erik är det i Sverige efter sankt Erik (1125-1160) Sveriges nationalhelgon.

Den helige Václav ridande på en häst – bronsstaty (av Josef Václav Myslbek från 1920-talet) mitt i Prag på torget och gatan som bär hans namn -Václavské náměstí.

Jfr Sankt Eriksplan – fast utan sankt Erik.

David Černýs parafras ”Den helige Václav ridande på en död häst” passar bra en dag som idag att illustrera skiftet mellan Václav Havel och Václav Klaus.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *