Gud har det hett om öronen i dessa dagar mellan Pro Ecclesia och Memorandum

En av påvens främsta och trognaste supporters,  ärkebiskopen av Köln,  kardinal Meisner lovprisar  i en  offentlig skrivelse idag Pro Ecclesia  – motuppropet till Memorandum.

”Pro Ecclesia har det som Memorandum saknar – andligt djup och känsla för kyrkan.”

Vad beträffar förändringar inom kyrkan använder sig Meisner av en liknelse med ”en bil vars kaross är för stor och motor för liten. Vi måste alltså förstärka motorn (den andliga kraften)  innan vi lackar och gör om karossen (struktur och förfaringssätt) ”

Meisner kritiserar  författarna till Memorandum för att de  inte skrev direkt till biskopskonferensen utan gick via offentligheten.  Samtidigt tackar Meisner initiativtagarna till Pro Ecclesia,  som visserligen inte är så spektakulär som Memorandum men som sagt  har desto mer ”andligt djup och feeling för kyrkan. ”

Meisner :

”I Bergspredikan säger Kristus det som jag avslutningsvis vill säga till förespråkarna för Pro Ecclesia  ” Petite et dabitur vobis ”   ”Bedjen  och eder  skall varda givet”

Mat 7:7.

”Jag kommer i alla fall att göra allt jag kan för att denna bön hörsammas. ”

http://www.kath.net/detail.php?id=30792

// Irène

PS  Vid tidigare tillfälle  har Mesiner yttrat     ”Det finns inget som heter makt i kyrkan utan bara fullmakt och det är den som  påven utövar”

Skulle påven förkunna att från med nu är 2+2 = 5 så skulle kardinal Meisner hitta argument för detta.

Synd att Meisners uttalande inte kom tidigare.  Nu  gick Signum och Anders Piltz  miste om ytterligare en utmärkt täckmantel vid sidan om Walter Kasper.

En sak till  –   apropå  Petite et dabitur vobis

Gud – Lyssna inte på kardinal Meisner.   Hur mycket han än tjatar och ber.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Gud har det hett om öronen i dessa dagar mellan Pro Ecclesia och Memorandum

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Några reflektioner.
    När det gäller djup, är inte just vårdandet av fasaden inom Katolska kyrkan ett av de problem som Memorandum ifrågasätter?

    Kardinal Meisner är säkert lika medveten som alla andra om att det offentliga genomslaget som Memorandum fått gjort det omöjligt att tiga ihjäl. Det är inte konstigt att han hade föredragit att teologerna hade skickat Memorandum direkt till biskopskonferensen där det troligen blivit liggande utan åtgärd.

    Det förhållandevis ringa antal som skrivit på Pro Ecclesia bekymrar uppenbarligen kyrkans ledare. Anders Piltz försökte kompensera detta med att peka på att det var själasörjare som skrivit på, alltså indirekt vilken tyngd dessa påskrifter hade jämfört med Memorandums. Det kunde vara intressant att få veta hur många vanliga lekmän det behövs för att väga upp en själasörjare värdemässigt?
    /Anneli

  2. Tidkunne skriver:

    ”Gud – Lyssna inte på kardinal Meisner. Hur mycket han än tjatar och ber.”

    Kommenderar man Gud att inte lyssna på någon annan – då har man brutit förbundet. Ni är körda i botten! Förstått? Det är kört! Lägg ner!

  3. Irene Nordgren skriver:

    Ciao Tidkunne

    Du är komisk milt uttryckt !

    Du kan ta och coola ned. Gud behöver ingen försvarsadvokat, så du kan ta kompledigt.

    Kardinal Meisner tillåts ta Jesus på orden genom att säga Petite et dabitur vobis.

    Vem ger dig då mandat att förbjuda mig att också ta Jesus på orden och också vända mig till Gud med en BÖN ?

    Vi får väl se vem som i sinom tid blir bönhörd av Gud.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *