Are Norrhava – ”popteolog” i Jesu anda

Jag lyssnar på Agneta Lagercrantz intervju med prästen Are Norrhava i Svenska Kyrkans Stockholm Podcast.

”Are Norrhave, 35, är nybliven präst och brukar höras i radions Tankar för dagen. När vi ses har han suttit hela natten på akuten med en avskuren fingertopp. Han kallar medkänslan han mötte där för nåd. Han utövar en meditation som han kallar centrerad bön. Och han pratar om att hjärtat sitter i magen. Enligt Bibeln.”

Jag fastnar särskilt för Ares definition av sig själv som ”popteolog” som Are beskriver som ett sätt att ”använda språk och bilder i den verklighet som vi är i.”

Det fick mig att tänka på Jesus – ty i så fall var Jesus också en ”popteolog” som Are efterliknar. Min bild av Jesus är just en praktiskt lagd och verklighetsgrundad predikant som använde ”språk och bilder i den verklighet” han själv som hantverksutbildad byggare av något slag – ”tekton” – befann sig i för 2000 år sedan bland sitt folk som levde under ockupation och främst livnärde sig på åkerbruk, fåravel och fiskerinäring. I Nya Testamentet får vi höra om fåraherdar, senapskorn och vetekorn, mullbärsträd och sykomor. Vi läser om Jesus som friskt bröt mot tidens vett och etikettregler genom tvivelaktiga umgängeskretsar. Vi läser om Jesus som talade om Gud och Guds rike medan han rörde sig mitt bland folket – populos. Jesus hörde till folket dvs var ”populorus” med andra ord poppis dvs ”popteolog”.

http://svenskakyrkanstockholm.libsyn.com/agneta-lagercrantz-mter-are-norrhave#LWj6gxMaZGaua3Bc.01

// Irène

PS Tack Agneta och Are för ett givande och inspirerande samtal i dessa onda tider ! Ni fick mig också att tänka på Lille Prinsen och Rävens hemlighet. ”Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *