FN- SPELET

Något om det populära globala sällskapsspelet FN -SPELET och dess olika spelare runt om i världen.

Först något om de allmänna reglerna för FN SPELET som går ut på ALLIANSBILDNINGAR mellan olika spelare som tillsammans ska agera på olika sätt beroende på olika uppkomna situationer som dyker upp under spelets gång. Det kan tex gälla att hindra att en resolution som ställs av ett medlemsland fördröjs att tas upp alt blockeras att gå igenom i Säkerhetsrådet genom att det land som inte önskar att resolutionen går igenom pressar något av vetoländerna att OM / NÄR resolutionen tas upp i Säkerhetsrådet lägga sitt veto. (FN SPELET har där 5 vetoländer Folkrepubliken Kina, USA, Frankrike, Storbrittanien och Ryssland.) Samtidigt som detta pågår ingår att under tiden hota och pressa landet som tagit initiativ till resolutionen till att i Säkerhetsrådet se till att en planerad omröstning skjuts upp.

Det senaste exemplet i FN SPELET gäller Egypten som lagt förslag till resolution att Israel ska sluta bygga bosättningar på den ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem. En sådan resolution är inte något som spelaren Netanyahu i Israel vill ska gå igenom. Så enligt de allmänna reglerna (se ovan) har Netanayahu satt igång det senaste globala utspelet. Dvs efter hot och press från spelaren Israel på spelaren Egypten har Säkerhetsrådet på Egyptens begäran beslutat senarelägga en omröstning som var planerad till torsdag kväll 22 dec (svensk tid). Under tiden bedriver spelaren Netanyahu aktivt alliansbildande med framför allt vetolandet USA där kommande president Donald Trump är en centralgestalt.

// Irène

PS

Netanyahus främsta motargument mot FN inblandning i Israels förehavanden på Västbanken är ”negotiations must be carried out directly between Israel and the Palestinians themselves.”

http://www.haaretz.com/israel-news/1.760719

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/bosattningar-stridsapple-i-fn

Med tanke på att Netanyahu IDAG inte vill ha FN inblandning i sitt lands förehavanden – läs i fortsatta bosättningar på Västbanken – kan det vara värt med lite påminnelser.
Staten Israel bildades 14 maj 1948 efter att FN i november 1947 rekommenderat delning av Palestina som accepterades av Jewish Agency for Palestine. Problemet är att de arabiska ledarna aldrig accepterade FN beslut om delning av Palestina med åberopande att beslutet stred mot FN stadgan från 1 jan 1942 som uttryckligen tillerkände stater deras nationella självbestämmande dvs rätten att själva avgöra sitt lands framtid.
Israel och Palestina har på egen hand inte lyckats lösa sina gränskonflikter på 70 år utan istället har Israel illegalt ytterligare utökat sitt territorium via krig och olagliga bosättningar.

Med tanke på att Israel idag anser att Palesina utövar terrorverksamhet mot staten Israel är det värt att påminna sig att Israel också tagit sig rätten att ha tolkningsföreträde på vad som ska definieras som terror och vad som ska definieras som befrielsekamp. Den verksamhet som olika judiska organisationer och rörelser typ Irgun, Lehi eller Sternligan bedrev i kampen att få till en judisk stat definierades som Loḥame Ḥerut Yisrael / Israels frihetskämpar. Medlemmar ur Sternligan låg bakom mordet i november 1944 i Kairo på Storbrittaniens
högste representant i Mellanöstern, Lord Moyne. I september 1948 mördade ett kommando ur Lehi FN sändebudet Folke Bernadotte i Jerusalem. Sternligan var också delaktig i Deir Yassin -massakern 9 april 1948 – 1 månad innan staten Israel bildades. För att komma åt brittiska administrationen för Palestina – som hade sitt högkvarter i Hotel King David – bombades 2 år före bildandet av staten Israel hotellet av en militant grupp ur Irgun. Terror eller befrielsekamp? Svaret varierar beroende vem som tillfrågas.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på FN- SPELET

  1. Irène Nordgren skriver:

    ”FN:s säkerhetsråd antog den 23 december en resolution om fredsprocessen i Mellanöstern. Säkerhetsrådet konstaterar bland annat att israeliska bosättningar på ockuperad mark är olagliga och innebär ett allvarligt hinder för att uppnå en tvåstatslösning.

    Regeringen välkomnar säkerhetsrådets beslut, som bekräftar EU:s och Sveriges syn på bosättningarna.”

    http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/12/fns-sakerhetsrad-antar-resolution-om-fredsprocessen-i-mellanostern/

    ”FN:s säkerhetsråd röstade på fredagen för en resolution som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Detta trots att USA:s blivande president Donald Trump försökt att stoppa den.”

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-israel-maste-sluta-bygga-bosattningar/

    ”Vi ska komma ihåg att den svenska regeringen varit ganska ensamma om sin kritik mot Israel. Det här ligger mycket i linje med vad den svenska regeringen tyder. Nu jobbar de inte ikväll på UD, men hade de gjort det är jag ganska säker på att de hade skålat i champagne.”

    http://www.hd.se/2016-12-23/lundaforskare-efter-fn-resolution-svenska-ud-kan-oppna-champagnen

    Washington Post

    ”Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu spoke out forcefully against a U.N. Security Council resolution on Friday that condemns Israeli settlements, calling it “shameful” and saying Israel would not abide by its terms.”

    “The Obama administration not only failed to protect Israel against this gang-up at the U.N., it colluded with it behind the scenes,” Netanyahu wrote in a strongly worded statement,
    which was unusually released on the Jewish Sabbath eve. ”

    https://www.washingtonpost.com/world/netanyahu-calls-un-resolution-on-settlements-shameful/2016/12/23/2d45fbac-c94c-11e6-bf4b-2c064d32a4bf_story.html?utm_term=.6ea466b80b97

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *