Albrecht von Boeselager

Agneta

Vad jag förstår så är historien med kondomer och Myanmar och Malteserorden en konflikt som egentligen bottnar i en ideologisk maktkamp mellan Franciskus och kardinal Burke och ytterst illustrerar denna maktkamp polariseringen i våra dagar mellan katolska kyrkans traditionalister – som anser Franciskus för progressiv – och reformkatoliker som hejar på Franciskus.

Franciskcus fick ju ärva Burke som var B16 polare vad obarmhärtig och kallsinnig syn sex -och moral beträffar. Burke anses besatt av sexfrågor. Franciskus vill köra sitt race med barmhärtighet och petade Burke från hans befattning bla som chef för Högsta Domstolen i Vatikanen och gav honom istället jobbet som beskyddare för Malteserorden. En klar degradering och nu vill Burke ge igen. Först genom att gadda ihop sig med 3 andra kardinaler och utmana Franciskus offentligt med sina frågor kring frånskilda -omgifta katoliker och kommunion. Franciskus har inte svarat.

Men Burke ger sig inte. 6 december avskedades hjälparbetaren inom Malteserorden friherre Albrecht von Boeselager pga påstådda anklagelser att ha stöttat Malta Internationalis i ett kondomprojekt mot HIV /Aids i Myanmar / Burma för några år sedan. Boelslager nekar till anklagelserna och menar att affären var uppklarad. Burke närvarande när B16 gamle polare stormästaren i Malteserorden Matthew Festing avkunnade avskedandet men många tror att det är Burke som ligger bakom avskedandet Boeslager vände sig till Vatikanen och där verkar Franciskus inte alls informerad utan tillsatte en utredning. Men det godtog inte Burke som anser ärendet en intern angelägenhet som påven inte ska lägga sig i. En klar maktkamp. Burke förbannad på Franciskus som inte besvarat Burkes frågor kring Franciskus encyklika Amoris Laetitia som Burke anser avviker från katolsk lära.

http://www.catholicherald.co.uk/news/2016/11/14/pope-declines-to-answer-four-cardinals-amoris-appeal/
Malteserorden med anor från 1000-talet bedriver omfattande social hjälpverksamhet ute på fältet runtom i världen, men då är det naturligtvis inte några kardinaler som kavlar upp ärmarna utan engagerade hjälparbetare. Gubbarna som styr Malteserorden håller på med helt andra saker som att klä ut sig i ordenskläder, dela ut medaljer av olika finhetsgrad till varandra och titulera varandra i fina titlar Stormästare, Prins osv

http://www.thetablet.co.uk/news/6545/0/the-dubia-facing-cardinal-burke-over-order-of-malta-saga

The Knights of Malta, an ancient Catholic order, are facing a Vatican investigation. (Pictured: Former Pope Benedict XVI is greeted by the seniormost Knight, Matthew Festing)


http://www.bbc.com/news/world-europe-38580278

Från Malteserordens hemsida

10 jan 2017 ”The Grand Master Fra’ Matthew Festing received today the Diplomatic Corps accredited to the Sovereign Order of Malta for the traditional audience of the beginning of the new year.The audience took place at the Magistral Villa in Rome.”

https://www.orderofmalta.int/2017/01/10/speech-grand-master-fra-matthew-festing-diplomatic-corps-accredited-order-malta/

Ute på fältet – Malta Internationalis hjälparbete runtom i världen. Låter fantastiskt om man hemligt också ägnat sig åt att bedriva preventivmedelsrådgivning och delat ut kondomer.

https://www.orderofmalta.int/2016/12/06/malteser-international-mothers-wish/

”Situation critical amid monsoon conditions: the Order of Malta provides medical treatment, flood protection and sanitation in camps where displaced people are living.”