7 % av katolska präster i Australien anklagade för pedofili

7 % av prästerna i Australien ….t.o.m. år 2015 !!!

https://www.theguardian.com/australia-news/2017/feb/06/4444-victims-extent-of-abuse-in-catholic-church-in-australia-revealed

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på 7 % av katolska präster i Australien anklagade för pedofili

  1. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    man tror inte det är möjligt, men sju procent är en jämförelsevis låg siffra sett till vad några ordnar anklagas för:

    ”By far the worst was the order of the St John of God Brothers, where a staggering 40% of religious brothers are believed to have abused children … Twenty-two percent of Christian Brothers and 20% of Marist Brothers, both orders that run schools, were alleged perpetrators. More than one in five priests in the Benedictine community of New Norcia were alleged perpetrators, while 17.2% of clergy were accused of crimes against children in the Salesians of Don Bosco order.”
    Hur torrlägger man ett sådant träsk?

    Gert

  2. Erik Westerberg skriver:

    Ja du, Gert, detta träsk tror jag varken kan eller ska torrläggas. Det finns dess bättre ett positivt mönster i dessa rapporter från anglo-saxiska språkområden som USA, Irland och nu Australien. Det är statliga utredningar som är väl utförda och som spårar sociologiska och historiska mönster. Tack och lov slipper man alltså läsa kyrkliga internutredningar som trots allt får svensk polis internutredningar att framstå som under av opartiskhet.

    Det i mina ögon rent djävulska i dessa sociologiska mönster är just det som du lyfte fram. Ordnar vars kallelse traditionellt varit sjukvård och undervisning för de allra fattigaste är överrepresenterade bland förövarna. Jag minns själv mitt novisår i USA hos Oblatmissionärerna i början av 1980 – talet. Jag var tack och lov då 25 år fyllda och för gammal för att attrahera min novismästare, men ett ”inte föraktfullt antal” av de övriga noviserna var det inte…

    Detta faktum påtalades till novismästerens dåvarande provinsial som svarade; ”Charlie, will be transfered to a boyshool for hispanic kids, since he likes boys”. Jag hör fortfarande denna replik då och då i sömnen….

    Tack Gert!

  3. 7% förövare ger kanske 40% kollegor som vet men håller tyst.
    40% förövare ger kanske 80% kollegor som håller tyst.
    20 % förövare ger kanske 60 % kollegor som håller tyst.

    Kastrera förövarna/prästerna kemiskt och klä av de som hållit tyst och ställ dem nakna framför en skolklass med en strut på huvudet. Amerikanerna tvingade tyskarna som hållit tyst att hjälpa till med de döda liken i koncentrationslägren. Det var mycket bra.

    Om inte kommer hin onde att ta dem när de dör!

    Agneta

  4. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    jag tror det viktigaste kyrkan kan göra är att avskaffa tvångscelibatet och normalisera synen på homosexualitet.
    Jag tror inte man blir pedofil av att leva i celibat, men kravet på celibat tycks leda till att män med ett problematiskt förhållande till sexualitet och kvinnor söker sig till prästuppgiften som en utväg. Det gäller naturligtvis inte alla prästkandidater, långt därifrån, men det är illa nog om några gör det.
    Jag tror inte heller att homosexualitet behöver vara ett större problem än heterosexualitet, för den som vill leva som präst i celibat. Men eftersom homosexuella diskrimineras och homosexualitet ses som ett moraliskt problem, kan konsekvensen bli att homosexuella män blir präster för att få ett ”normalt” liv i kyrkan.
    Sammantaget. Att leva i celibat med tvång tror jag inte är bra. Det utgör dessutom ett oförsvarligt våld från kyrkans ledning mot dessa män.

    Beträffande straff, så menar jag att det är mycket viktigt att säga bestämt nej till alla former av hämnd, som kroppsstraff och skamstraff. Fängelse och avkragning är hårt nog för gärningsmän och medskyldiga.

    Gert

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Jo sexuella övergrepp på barn ..där är jag jättesträng… och vill straffa så att det känns in på huden . Där tycker vi olika. Själv blir jag bara så arg att jag kunde slå dom om jag bara kunde och hellre ta fängelsestraff än att inte slå dom …

    Nu gällde det inte så mkt om homosexualitet i mitt sista svar utan det faktum att om 40% av en ordens präster e munkar begår övergrepp mot barn hur många är det inte av deras kollegor som vet men inget säger ? Torde vara resten förutom kanske några som är så naiva att de blir nästan imbecilla. Och är det nästan hela ordern som vet ja då borde man begrava ordern anser jag. Gert, det är inte bara träskmarker det är djävulskt.

    Agneta

  6. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    ja en del ordnar borde upplösas, andra reorganiseras.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *