Stark bild.

Den här bilden är för mig väldigt provokativ. Den symbol vi associerar Jehushua/Jesus med dvs korset var en avrättningsmetod och blev de kristnas kännetecken jämte fisken… själv var Jesus jude. Davidstjärnan offrade inte honom men offrades judendom och judar ? Offrades Jesus som jude? Eller vill bilden säga att judendomen offrade Jesus? Då blir bilden antisemitisk, eller?  Är allt det vi ser i världen idag av oro och krig fortfarande en strid som har sin grogrund i detta? Förintelsen och västvärldens (de kristnas) bejakande av det nya landet Israel på palestiniers bekostnad …skuld, bot och skuld igen? En groende ny nazism och antisemitism som vi ser idag.  Om kristendom istället varit en ny form av judendom och accepterad av judar hade vi då sluppit detta? Vi hade kunnat som Jesus själv sade kunnat bli välkomnade in i denna nya form av judendom. Idag välkomnas inte kristna judar av ortodox judendom men kanske det beror på denna vår historia …av progromer  och maktövertagande (vår makt att ta över en annan religion kanske???)

Vad tänker ni? Någon?

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Stark bild.

  1. En tanke till.

    Om bilden här ovan skulle tolkas som att judendomen offrade Jesus (o därmed en antisemitisk bild) då skulle korset likaväl vara det som offrade Jesus (antikristlig bild).

    Å andra sidan kan man säga att både judendom och kristendom offrade den frie radikale mästaren-rabbinen Jesus. Han var ingen man man stängde in i kyrkor e synagogor. Han var definitivt ingen man som skulle lära sig känna igen de otrogna eller de som inte var bekännelsetrogna. Inte heller var han en jude som höll på det judiska blodsbandet. Både kristendomen och judendomen missade poängen : han var fri som G-ds vind. Han var de andliga viddernas vind!

    Bilden leder till eftertanke.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *