Teologifestival 24-26 febr 2017 i Uppsala

Inledningsmässa i Uppsala Domkyrka

”Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp. Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd.”

Jag valde strömmen ”Leva genom tro i religion och samhälle”

”Antalet svenskar med en gudstro har minskat, men 40% uppger att de tror på Gud. Trots det betraktas religion som något farligt och misstänkt. Vilka är vi, de sekuliserade svenskarna, och vilken roll spelar religion och religiös övertygelse i dagens samhälle?”


Moderator: Lisa Tegby (projektet kultur och teologi, Umeå pastorat)
Lotsar: Christina Jutterström (journalist och författare), Bengt Kristensson-Uggla (professor i filosofi, kultur och företagsledning, Åbo Akademi), Maria Klasson Sundin (präst, handläggare vid kyrkokansliet Svenska kyrkan), David Thurfjell (religionshistoriker, professor i religionsvetenskap, Södertörns högskola)

”För att orientera sig i en postsekulär värld är det nödvändigt att det öppnas nya tankebanor för livsåskådningsdiskussionen.”
Bengt Kristensson-Uggla

2017 års Teologifestivalpris Silverkeruben tilldelas prästen, skribenten och radioprofilen Camilla Lif …….

………som beskrev sin predikoskrivarprocess så här

”Att leva i en riskfylld värld” Teologifestivalens avslutande bordssamtal…….

……….om populism, protektionism, polarisering och post-truth”, ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med teologiprofessor Linda E. Thomas

https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1578292

Avslutande högmässa

Predikant biskop Marc Mc Donald, National indigenous Anglican Church of Canada och President of World Council of Churches North America, som inledde så här :

”Boozhoo, Nindinewemaganug. På Ojibwe språket betyder min hälsning till er : ” Hej, ni är alla mina släktingar.” Denna hälsning har våra äldre i ursprungsfolket i Kanada lärt oss för att uttrycka ett respektfullt sätt gentemot människor. För att i stunder, som denna, visa på vår avsikt att leva i släktskap, i ett med varandra. I dagens sammanhang är det värt att påpeka att detta inkluderar både människor och andra delar av skapelsen.”

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *