Två nej med konsekvenser

Vänner,

Roms senaste nej till kvinnliga präster och delad kommunion med andra kristna bekräftar bilden av påve Franciskus som en djupt konservativ person som befäster katolska kyrkans alltmer sektlika identitet.

Nej till kvinnliga präster innebär att vår kyrka motsätter sig alla människors lika värde och i stället fortsätter att efter könsgräns dela in mänskligheten i överordnade män och underordnade kvinnor. Detta är inte acceptabelt på något sätt av några skäl.

Nej till delad kommunion uttrycker förakt och ringaktning för andra kristna. Det är inte acceptabelt det heller, inte på något sätt av några skäl.

Båda dessa nej gör seriös ekumenik på organisationsnivå meningslös. Varför fortsätta låtsas?

Personligen delar jag gärna kommunion med andra kristna och jag tar gärna emot den av en kvinnlig präst. Det vet jag att många katoliker gör och jag hoppas vi blir fler, många fler.

Katolska kyrkan är illa ute i västvärlden, där män och kvinnor är likaberättigade, där utbildningsnivån är hög och den sociala rättvisan betydande. Min prognos är att medlemsantalet kommer att fortsätta sjunka. Det kallas sekularisering, men är en konsekvens av att kyrkan insisterar på att vara irrelevant.

När aggressiv främlingsfientlighet, egoistisk nationalism och likgiltighet inför de fattigaste växer sig allt starkare behövs evangeliet som motkraft. Att vår kyrka i stället ägnar sig åt könsdiskriminering och sekterism är oförsvarligt. Lampan lyser, men satt under sädesmåttet syns den inte (Matt 5:15)

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Två nej med konsekvenser

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    För 10 år sedan skrev vi i Dagen ”Varför inte nattvard med alla kristna?”

    Frågan lika aktuell i dag.

    http://www.dagen.se/debatt/varfor-inte-nattvard-med-alla-kristna-1.187837

    // Irène

  2. Erik Westerberg skriver:

    Irène,

    Hoppas smygläsarna upptäckter ditt inlägg, som vanligt huvudet på spiken; ”Det kallas sekularisering, men är en konsekvens av att kyrkan insisterar på att vara irrelevant”. En bild har förföljt mig sedan slutet av 70 – talet. En kardinal reser sig med blödande näsa på torget utanför katedralen i Strasbourg nerslagen av katolska integrister som också gett sig på att ”ockupera” katedralen och återinföra den tridentinska mässan. Kardinalen är inte rädd endast mycket arg. Han knyter näven och ropar in emot kyrkans huvudport; ”Människor söker Gud i natten och ni svamlar och slåss för döda språk och ideologier…”. Den salige kardinal Elshinger i Strasbourg var långtifrån någon progressiv biskop, men där och då valde han relevansen i Guds rike.

  3. Gert Gelotte skriver:

    Kära vänner,

    tack, men vad skall vi ta oss till?

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Jag tycker att ni ska försöka sprida kunskapen om vad som verkligen händer i Katolska kyrkan till fler, inte bara de redan insatta.
    Sedan några år är jag ju tillbaka i Svenska kyrkan och väldigt nöjd med det. Men jag är bekymrad över den godtrogenhet gentemot katolska ledare som jag emellanåt möter där och faktiskt också i samhället i övrigt.
    Människor ser de här gamla, rara farbröderna, typ Franciskus, men inte de andra sidor farbröderna har. Som inte alls är lika trevliga.
    Mer kunskap behövs inte minst med tanke hur det politiska landskapet ser ut nu.
    Anneli

  5. Gert Gelotte skriver:

    Anneli,

    du har rätt i att man ofta möter en romantiserad syn på katolska kyrkan i svenskkyrkliga sammanhang. Det är förstås bättre än den fördomsfulla syn som tidigare dominerade. Men särskilt realistiskt är ju ingetdera.
    Mer kunskap? Ja, kanske. Mitt intryck är annars att flertalet katoliker är tillfreds med att leva i en egen värld, gärna på avstånd från allt annat.
    Så, jag vet inte. Vi har hållit på rätt länge med Katolsk Vision. Jag känner mig tom på argument. Hjälper tjat? Gitter jag? Jag menar, det finns så mycket annat som är viktigt med evangeliet som utgångspunkt.

    Gert

  6. Irene Nordgren skriver:

    Gert Jag uppfattar att en av våra viktigaste uppgifter är att till våra många smygläsare kontinuerligt bjuda på ”förbjuden frukt” dvs nyheter och kommentarer som inte först ”filtrerats genom ett BULLERBYFILTER” för att citera dig. // Irene PS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *