Oönskad kunskap

Den här nyhetsnotisen fick inte publiceras på Facebooksidan Katoliker i Sverige:

2018 gav katolska kyrkan i Frankrike en oberoende utredningsgrupp i uppdrag att kartlägga förekomsten av pedofili i prästerskapet sedan 1950.

Undersökningen, som presenteras i sin helhet på tisdag (5 oktober), redovisar mellan 2 900 och 3 200 pedofilpräster – ”som ett minimum”.

Det är förfärande siffor som visar att vi har betydligt allvarligare problem att hantera än val av språk och ceremonier i mässan. Jag citerar från AFP/TT/DN:

”Mellan 2 900 och 3 200 pedofilpräster har kartlagts i rapporten. Och det är ett minimum, säger Jean-Marc Sauvé som är chef för den oberoende utredningsgruppen, till nyhetsbyrån AFP.

I två och ett halvt år har undersökningen pågått och rapporten, som är en lunta på 2 500 sidor väntas släppas på tisdag. Rapporten baseras på dokument från polisens, kyrkans och domstolars arkiv samt intervjuer med vittnen.

Förutom att få fram antalet förövare har man också försökt reda ut hur många som drabbats, säger Sauvé till nyhetsbyrån.

Utredningsgruppen startades 2018 av katolska kyrkan i Frankrike efter att flera stora skandaler briserat inom kyrkan i landet och världen över, vilket fick påve Franciskus att införa ett tvång inom kyrkan att rapportera vidare misstänkta övergrepp mot barn.

Expertgruppen, bestående av ett 20-tal personer, har gått genom misstankar om sexuella övergrepp mot barn från 1950-talet och framåt inom kyrkan. De första månaderna av utredningen hörde tusentals personer av sig med vittnesmål.” 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Oönskad kunskap

  1. Agneta skriver:

    Gert

    Varför blir jag inte förvånad?

    Agneta

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert och Agneta

    Fb sidan Katoliker i Sverige administreras fortlöpande av någon person som är anställd av Stiftet dvs en certifierad katolik. Ingen av oss tre räknas som certifierad katolik vilket medför att vi per automatik har begränsade möjligheter att uttala oss eller påannonsera nyheter och nyutkomna böcker. ”Åsiktskorridor ” var nyligen ett ämne som diskuterades i Stora salen i Sankta Eugenia i Stockholm med bla Thomas Idergard SJ som mycket angagerad paneldeltagare -men det handlade naturligtvis inte om INOMKATOLSK åsiktskorrodor……

    // Irène

    PS Gert du myntade en gång begreppet Bullerbyfilter som Fb sidan Katoliker i Sverige och katolska media flitigt använder sig av ……Självklart måste Fb administratörerna avvisa nyhetsnotisen om ”pedofili i prästerskapet” – ty vad har det med Bullerbyn att göra ?

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene, Gert

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/over-200-000-barn-utsatta-for-overgrepp-i-kyrkan

    Över 200.000 barn under 70 år. Vi är alla tre under och över 70 år. Detta har alltså skett under vår livstid. En gång var vi brinnande nyblivna katoliker (Gert Agneta) och du Irene brinnande under ungdom som född katolik . Vi hade hopp och tilltro. Jag läste dessutom till präst (hoppade av i sista stund) och trodde på kyrkan.

    Jag var gröna vågare. Demonstrerade angående klimathot redan för 50 år sedan. Skapade KRAVmärkt.

    Nu vill påven och säkert vår biskop slå en mynt … smärtsamt sent kommet… över miljöhotet.
    Påven ser till att vara nära Greta. Nu är ekosof och ekoteologi på ropet.

    Det är förbaskat lätt vunnet, eller hur?

    På avstånd ser det för mig ut som att man gör ett försök att vara med i sin samtid och kanske skyla över den pedofiliskandal som skakar kyrkan underifrån. Och detta istället för att låta debatten gå fri och röster skandera av sorg på gatorna.

    200 000 barn ger 70 barn per präst enligt SVT se ovan. Det kommer att bli ett massivt uttåg ur den franska katolska kyrkan … revolutionens land… broderskap, frihet och jämlikhet.
    Vem vill bli präst där? Risken att man ses som en eventuell pedofil är stor! Mycket stor t.o.m.
    Irland ligger nära….där sker även säkert uttåg…och vem vill bli präst där.

    Folks vrede är befogad.

    Irene du efterfrågar så underbart hängivet alltsomoftast en fri debatt. Tror du att Signum KM eller Stiftets hemsida kommer stå på barnens sida? Tror du de låter den sörjande massan få ta röst? Tror du att de minns vad Jeshua (alltid jude) sa om vad som händer med dem som gör barn illa? Tror du att de som förr skrev här när vi tog upp frågan och som hänvisade till gymnastiklärare och kvinnliga lärare …skäms?

    Inför en dylik information måste man bli heligt vred och sörja. Vem vet vad som kommer efter sorgen? Frihet att möta G-d? Verklig frihet …?…

    Men eftersom det var länge sedan jag skrev här så vill jag vara min vana trogen att uttrycka mig som jag brukar göra när jag är heligt förbannad. Och jag är onekligen heligt förbannad.

    Era små kryp till medlöpare… era små jävlar … era små fega råttor.

    Även ni i Sverige som inte vågar föra fram diskussioner i katolsk media.
    Även ni blir medlöpare.

    200 000 barn och miljoner judar som kristna inte låtsades om.

    Det är nu ni har chansen att träda fram med fria diskussioner!

    Inte något stryka medhårs via lite snällt katolskt snack.

    Om jorden går under och vad har då kyrkan och kristenheten varit?

    En pedofiliskandal på grund av medlöperi? Små snälla debatter? Svartrockar i röda skor?
    Avgudande av folk i vita långa dräkter?
    Mingelklubb för inbördes beundran?
    Folk som vill umgås med adel? Svassande kring universitetslärda?

    Ta för G-ds skull hand om ert eget hus och rensa ut ordentligt och låt sorg och ilska få plats innan ni kommer i närheten av en rätt att döma andra’s leverne utanför kyrkan. Och individers… med all rätt… privatreligiositet ( den kommer att växa alltmer).

    Och ge er inte ut för att vara mer än ni är. Rätten till missionerande är klart förbrukad.

    Agneta

  4. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Fick höra att Gerts inlägg på Katoliker i Sverige tagits in…….alltså efter att Gert på KV påtalat att det var Oönskad kunskap……
    // Irène

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Det gör inte saken bättre i min värld Irene!

    SJÄLVKLART ska den där fb gruppen ta in utan att Gert ska behöva påtala det. Sorry men moderatorn bör ta åt sig VERKLIGEN!

    Gillar intre FB och har aldrig kikat in på de där grupperna. Är högst 10 ggr per år ute på min egen sida. Det blir kotterier och makt-skit av det hela (för mig).

    Vilket du vet, kära gamla vän.

    I am and old romantic som nu är arg.

    Varför tar dessa människor inte Jeshua på allvar?
    Varför ropar de inte ut över taken?

    Agneta

  6. Charlotte Åkerlind skriver:

    Ni ovan talar i hög grad även för mig. Vi måste tvinga fram debatten, öppenheten och den intellektuella hederligheten i stiftet och i världskyrkan! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *