DAGEN 10 DEC

Förra veckan skulle den svenska artisten Anna von Hausswolff hållit konsert i en kyrka i Frankrike. Efter protester från en grupp katoliker ställdes den i och en annan fick hållas på hemlig plats. Motståndet mot konserterna möts av förståelse från ett antal katoliker i Sverige.

Dagens krönikör Thomas Idergard SJ ”stöder demonstranterna till 110 procent.” Även Anna Beckman och Edward Blom ger sitt stöd till demonstranterna i Paris.

https://www.dagen.se/kultur/2021/12/10/svenska-katoliker-efter-protesterna-kyrkan-ar-ingen-konsertlokal/

Även BBC uppmärksammat den svenska artisten https://www.bbc.com/news/world-europe-59605233

EXPRESSEN 20 dec

”Kyrkliga radikaler målar fan på väggen”

Dominikanbrodern Filip Maria Ekman vill inte låta radikaliserade katoliker tas för religionens sanna ansikte.”  Han ger en bakgrundsbild och skriver

”Och gossarna som demonstrerar? När jag klickar runt på deras Twitter- och Instagramkonton så handlar det mesta om vaccinationsmotstånd, jag ser tips om antisemitisk litteratur och skarp kritik mot påven. Här frodas det ilskna syndabockssökande och den deplattformeringslogik som tar så många former i vår samtid.”

https://www.expressen.se/kultur/ide/de-radikaliserade-ar-inte-kyrkans-sanna-ansikte/

// Irène

PS Som jag skrev 2 nov i DAGEN ”Det finns mer än en katolsk uppfattning”

https://www.dagen.se/debatt/2021/11/02/det-finns-mer-an-en-katolsk-uppfattning/

Tyvärr brukar detta dock inte märkas så mycket av inom Stockholms katolska Stift eller svenska media. Tex kan Thomas Idergard SJ lätt ge intryck av att besitta universellt katolskt tolkningsföreträde …..