Elefanten i rummet

Lördag 10 sept 2022 Domkyrkosalen Sankt Eriks domkyrka

”En dag för livet- Respekt 20 år – Seminarium om människans värdighet”

https://respektlivet.nu/aktuellt/2022/en-dag-for-livet-respekt-20-ar

Program:

13.00 Välkomstord av Kardinal Anders Arborelius OCD

13.10 Behövs Respekt i Sverige? Reflektioner över arbetet med medicinsk-etiska frågor i den svenska katolska kyrkan 2001–2022. Axel Carlberg, doktor i etik, personlig coach och organisationskonsult med särskild inriktning på frågor kring etik och ledarskap.

13.40 Vad är kyrkans roll i världen när det gäller att försvara livet? Vilka är de viktigaste frågorna idag om livet? Msgr. Renzo Pegoraro, präst och vetenskaplig ledare för Lanza Foundation, kansler i Påvliga livsakademin. (Föredrag på engelska)

14.10 Paus

14.15 Samtal om livets början. Marianne Clauser, gynekolog vid Capio Specialisthuset i Eslöv, med Bernadetta Majerczyk, läkare med specialistkompetens inom barnmedicin vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, ledamot i Respekts råd.

14.45 Etiska aspekter på nya gentekniker. Katarina Le Blanc, professor i klinisk stamcellsforskning och klinisk hematolog vid KI, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin samt ledamot i Påvliga livsakademin. 

15.15 Paus med mingel

15.45 När livet går mot sitt slut. Hur ska vi förhålla oss inom vården? Om Palliativ vård och dödshjälp. Mikaela Luthman, specialist i internmedicin och hematologi, överläkare på Stockholms sjukhem och diplomerad i palliativ vård.

16.15 Avslutande panelsamtal om pandemin och den globala utvecklingen. Samtal mellan Kardinal Arborelius OCD och Msgr. Renzo Pegoraro under ledning av Katarina Le Blanc. (Samtal på engelska)

18.00 Mässa med Kardinal Anders Arborelius OCD i domkyrkan (Möjlighet till koncelebration)

Biskop Anders inledningsanförande
Benedicta Lindberg presenterar Axel Carlberg på länk som talar över Behövs Respekt i Sverige? Reflektioner över arbetet med medicinsk-etiska frågor i den svenska katolska kyrkan 2001–2022. Axel Carlberg, doktor i etik, personlig coach och organisationskonsult med särskild inriktning på frågor kring etik och ledarskap.
Vad är kyrkans roll i världen när det gäller att försvara livet? Vilka är de viktigaste frågorna idag om livet? Msgr. Renzo Pegoraro, präst och vetenskaplig ledare för Lanza Foundation, kansler i Påvliga livsakademin. (Föredrag på engelska)
Samtal om livets början. Marianne Clauser, gynekolog vid Capio Specialisthuset i Eslöv, med Bernadetta Majerczyk, läkare med specialistkompetens inom barnmedicin vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, ledamot i Respekts råd.
När livet går mot sitt slut. Hur ska vi förhålla oss inom vården? Om Palliativ vård och dödshjälp. Mikaela Luthman, specialist i internmedicin och hematologi, överläkare på Stockholms sjukhem och diplomerad i palliativ vård.
Avslutande panelsamtal om pandemin och den globala utvecklingen. Samtal mellan Kardinal Arborelius OCD och Msgr. Renzo Pegoraro under ledning av Katarina Le Blanc. (Samtal på engelska)
Mässa i domkyrkan

// Irène

PS Jag var mest nyfiken på Msgr Renzo Pegoraro – kansler i Påvliga Livsakademin – som kommit från Rom för att tala om ”Vad är kyrkans roll i världen när det gäller att försvara livet?” Bla nämndes självklart abortfrågan men ordet ”preventivmedel” nämndes självklart inte en enda gång varken av msgr Renzo Pegoraro eller någon annan under seminariet. Tala om elefanten 🐘 i rummet ! Finkänslig som jag är ville jag inte förstöra den goda stämningen att vid frågestunden öppet ställa frågan till msgr Renzo Pegoraro om hur Livsakademin diskuterat preventivmedel – vilket ju skrivits om i internationella media. Men jag passade på att fråga msgr Renzo Pegoraro enskilt under en mingelstund hur det kom sig att han inte nämnt ordet ”preventivmedel” en enda gång ? Mycket riktigt – mycket känsligt ! Msgr Renzo Pegoraro skruvade på sig och skyndade att försvara sig ” Man kan inte tala om alllt på så kort stund ….osv ” ”Men har ni inte diskuterat frågan i Livsakademin” – fortsatte jag nyfiket . Oj ännu mer känsligt men under lite extra påtryckning svarade till slut msgr Renzo Pegoraro att ”ämnet börjat diskuteras……” men efter det ville jag inte plåga msgr Renzo Pegoraro ytterligare ..…..

https://www.dagen.se/debatt/2022/08/13/motverka-oonskade-graviditeter-lika-med-att-motverka-aborter/

PS Att katolska kyrkan är ovillig att ta i frågan om förbud av artificiella preventivmedel – trots att alla kyrkliga företrädare är medvetna om att inga katoliker bryr sig – beror på att kyrkan är rädd för det sluttande planet….. Konsekvenserna av att ta bort förkunnelsen att ”varje äktenskaplig akt per se ska vara öppen för att ge livet vidare” innebär att om heterosexuella gifta par tillåts att ha sex med preventivmedel – utan möjlighet att bli gravida – vad är det då som hindrar att hetero-och homosexuell kärlek jämställs med varandra och vad är det då som i nästa steg hindrar att hetero-och homosexuell kärlek också jämställs ur äktenskaplig synpunkt. Bäst att inte sätta stenen i rullning ……

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *