Öppet brev till kyrkoherde Dominik Terstriep SJ

12 okt 2022

Kyrkoherde Dominik Terstriep

Jag skriver till Dig med anledning av att det via ”Vi är Kyrka” kommit till min kännedom att Du bestraffat en församlingsmedlem för att ha deltagit i och offentligt skrivit och uttalat sig positivt ang katolikers deltagande i årets Prideparad. 

Det är inte bara sorgligt och beklagligt utan även högst anmärkningsvärt att Du i egenskap av katolsk kyrkoherde år 2022 pga detta förbjudit personen i fråga att få fortsätta vara kommunionutdelare och försångare i församlingens psaltarpsalmer. 

Med tanke på att katolska kyrkan alltid har varit och fortfarande är stolt över att kunna framhäva samvetets överhöghet kan var och en  konstatera att Du är av uppfattningen att det därmed  inte är sagt att samvetsfrihet ska vara gratis.  Därigenom följer Du tankesätt och praxis från påve Benedikt XVI som också brukade bestraffa oliktänkande som i offentligheten  följt sitt samvete.

Utifrån påve Franciskus förkunnelse att det ska råda Parrhesia inom katolska kyrkan har dock praxis och tankesätt i synen på oliktänkande på många håll i Europa och världen förändrats – något Du nu är angelägen att vilja (be)visa inte ska vara gällande – åtminstone inte om Du får råda dvs i  den församling Du är kyrkoherde i !

Med vänliga hälsningar

Irène Nordgren                                 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Öppet brev till kyrkoherde Dominik Terstriep SJ

  1. Pingback: Oroande uppgifter om katolsk församling | Annelis blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *