Jesusbok med beröringsskräck för feministteologi

Kyrkans Tidning 7 sept 2024

På bokomslaget utlovas ”en överblick över forskningsresultaten från internationellt ledande forskare inom området, och den innehåller också reflektioner över konsekvenserna för en teologisk tolkning av Jesus från Nazaret.” Men när Ulf Jonsson själv i samband med releasen 29 augusti marknadsför sin bok som ”den mest uppdaterade på svenska” drar jag som Jesusintresserad katolsk kvinna öronen åt mig.

Det går helt enkelt inte att år 2024 påstå sig vara uppdaterad i forskningen kring ” den teologiska reflektionen över Guds uppenbarelse i Jesus från Nazaret” och samtidigt illustrera en påtaglig beröringsskräck för feministteologi i sin bokexposé över det nya forskningsläget inte en enda gång nämna eller ge exempel på ”feministteologi” och dess beskrivning av bland annat ”könsmaktsstruktur”.

Jag noterar att Ulf Jonsson i sin litteraturlista nämner 123 olika boktitlar, varav 121 skrivits av män och två böcker av två olika kvinnor nämns i förbigående eller refereras till i två stycken fotnoter. Jag noterar att Ulf Jonsson i sin inledning tackar ”dem som kommit med värdefulla kommentarer och idéer till detta band under skrivprocessens gång”, det vill säga sex män. Att en kvinna skulle kunnat komma med värdefulla kommentarer och idéer verkar inte finnas på Ulf Jonssons karta.”

https://www.kyrkanstidning.se/debatt/jesusboken-har-en-beroringsskrack-feministteologi

// Irène

PS

Ulf Jonsson ägnar i sin bok  bla flera sidor åt den intressanta och lärorika historien hur ”monoteismen växte fram som resultatet av en lång historisk utveckling i Israel” och om treenighetslärans uppkomst. Utifrån  att Ulf Jonsson gillar att referera till ”välrenommerade” teologer vill  jag gärna inför nästa bok tipsa  om Tomas Römer – välrenommerad professor i Gamla Testamentet vid universitetet i Lausanne – som bland mycket annat 2003 skrivit en intressant artikel som detaljerat  beskriver konsekvensen av monoteismens införande i Israel under rubrik ”L’éviction du féminin dans la construction du monothéisme ”  (Med konstruktionen av monoteismen fördrevs det feminina)

Tomas Römer beskriver och ger exempel på hur det feminina trots detta  på olika sätt tar sig in i de monoteistiska religionerna – om hur gudinnan Asheras titel ”himladrottning” övertas av jungfru Maria och hur Guds närvaro manifesteras i Shekinah. Etudes Théologiques &Religieuses 2003/2

PS http://www.katolskvision.se/blog/?p=9683

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *