”Förväntningar på påve Franciskus efterträdare” We Are Church International

2 maj 2025 Zoom möte. Ordförande Colm Holmes presenterar röster från We are Church från olika delar i världen.

// Irène

PS We Are Church skriver 27 april 2025

Kyrkan behöver en påve som modigt fortsätter reformvägen

We Are Church International uppmanar kardinalerna med den Helige Ande att hitta en efterträdare som med mod och kraft ska fortsätta påven Franciskus reformväg. Endast på detta sätt kommer det att vara möjligt att på lång sikt verkligen övervinna de interna och externa trovärdighetskriserna inom den romersk-katolska kyrkan, utlösta av sexualiserat våld, prästerskapets maktmissbruk, diskriminering av kvinnor och självcentrering.

Efter den mycket gripande begravningsceremonin för den avlidne påven Franciskus uppmanar We Are Church International kardinalerna inför konklaven, som snart ska börja, att ta tidens tecken på allvar och modigt fortsätta den reformväg som påven Franciskus initierat. Med Vatikanens brev om genomförandefasen av världssynoden, som han godkände, har påven Franciskus också förbundit de lokala kyrkorna att genomföra konkreta reformer efter hans död. Nu är det upp till oss alla, med den nya påven, med varje kardinal och varje biskop, att se till att vår kyrka återfår sin trovärdighet och blir ett hem för alla.

Kardinal Giovanni Battista Re, dekanus för kardinalkollegiet, predikan vid rekviemet, applåderna på Petersplatsen och de många dödsannonserna har tydligt gjort vilka fruktbara impulser påven Franciskus tolvåriga pontifikat har fört med sig till den katolska kyrkan världen över. Dessa måste nu fortsätta och även säkras i kanonisk rätt. Den stora världsomspännande sympatin för påven Franciskus död har återigen tydligt gjort hur stora förväntningarna på den katolska kyrkan världen över är och hur stort intresset är för att den kristna tron ​​förkunnas och utövas på ett trovärdigt och samtida sätt.

Bakgrund
We Are Church grundades för exakt 30 år sedan i Österrike som svar på övergreppsskandalen med den dåvarande ärkebiskopen av Wien, Hans Hermann Groër, och har sedan dess arbetat på alla kontinenter och i ett internationellt nätverk för en förnyelse av den romersk-katolska kyrkan i linje med Andra Vatikankonciliet (1962-1965).

De fem konkreta reformkraven (gemensamt beslutsfattande på alla nivåer; full jämlikhet för kvinnor; inget obligatoriskt celibat för präster; positiv sexuell moral; goda nyheter istället för hot) har nu blivit en allmänt accepterad reformprincip. Detta gäller den synodala vägen som inleddes i Tyskland 2019, den världssynod som påven Franciskus sammankallade och andra synodala processer runt om i världen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *