Michael Winiarski i DN om läget kring kvinnliga katolska präster

Michael Winiarski beskriver idag  28 nov i DN läget kring kvinnliga katolska präster i en artikel med rubrik

”Kvinnliga katolska präster. Att prästviga dem betraktar kyrkan som allvarligt brott.”

Winiarski har bla intervjuat Roy Bourgeois som jämför  Vatikanens reaktionsförmåga och sanktioner när det gäller pedofilbrott och hans egen närvaro vid en prästvigning av en kvinna.

– ”Vilken skillnad i reaktionen. I åratal visste Johannes Paulus II och hans närmaste man. kardinal Ratzinger,  numera påven Benedictus XVI, att många präster våldförde sig mot barn, utan att de ingrep. Men när jag deltog i en prästvigning av en kvinna tog det bara 60 dagar för Vatikanens kongregation för trosläran – inkvisitionen – att  skicka ut ett ultimatum om avbön eller uteslutning. ”

”När han (Roy Bourgeois) växte upp i det segregerade Louisiana var de svarta förvisade till kyrkans sista fem bänkrader.

-Den erfarenheten gjorde starkt intryck på mig, och  jag går inte med på att kvinnor liksom svarta, ska diskrimineras. Sexism är en lika stor synd som rasism ”

”För Roy Bourgeois handlar det inte enbart om en kamp för lika rättigheter och motstånd mot kyrkans ”talibaner”.  Lika mycket handlar det om två principfrågor : Han kan inte göra våld på sitt samvete och avsvärja sig något han tror på. Och så går han inte med på att kyrkans hierarki är ofelbar. Särskilt inte i fråga om förbudet mot kvinnor att bli präster.  – De kräver att jag ljuger. Det finns så mycket klerikal arrogans och brist på ödmjukhet. Man har satt Jesus åt sidan och ersatt det  med maktutövning. ”

// Irène

PS Eva hälsa din Michael och tacka så mycket för denna   informativa och viktiga artikel i DN.

Förhoppningsvis en nyttig väckarklocka för katoliker i Sverige.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Michael Winiarski i DN om läget kring kvinnliga katolska präster

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Tack Eva!
    Artikeln fanns inte på nätet, men det är precis den inspirerande läsning vi behöver! En katolsk präst som vågar följa sitt samvete och kan se det väsentliga är ack så viktigt när den ena skandalen efter den andra i kyrkan uppdagas.
    För att inte tala om att han vågar påpeka det tragikomiska i de olika startsträckorna katolska ledare behövt när det gäller sexuella övergrepp kontra deltagande i en prästvigning av kvinnor…
    Anneli

  2. john stenung skriver:

    Vad Pradapåven sysslar med ska vi väl låta vara osagt. Jag skulle välkomna en

    kvinnlig biktfader och en kvinnlig präst som har begravningsgudstjänsten och

    dessförinnan

    någon som firar eukaristien utan att man behöver höra en massa fördömanden utan en

    präst som vill ge förlåtelse och talar om Kristi kärlek till världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *