Misstänkt försök att tysta offer för sexuella övergrepp i USA

Det verkar som om Katolska kyrkan i USA försöker komma åt uppgifter om offer för sexuella övergrepp gjorda av katolska präster och ”visselblåsare” i kyrkan, med hänvisning till ett enskilt fall. Detta framgår av en artikel på NCR av Joshua J McElwee som haft kontakt med SNAP:s (the Survivors Network of those Abused by Priests) director David Clohessy. De anklagades advokater letar inte bara efter vilka kontakter organisationen haft utan försöker på olika sätt misstänkliggöra den, genom att också ställa frågor kring t.ex.  skatteåterbäring.

”KANSAS CITY, Mo. — The transcript of the court ordered deposition of the director of the Survivors Network of those Abused by Priests reveals that attorneys defending clergy accused of abuse cast a wide net in their inquiries, seeking information about how the group handles phone calls with clergy sex abuse victims to how it files its tax returns.”

Orsaken till den uppkomna situationen verkar vara att SNAP inte som ”vanliga” organisationer för våldtagna kan hänvisa till en lag som ger rätt att sekretessbelägga sitt material. Vilket försvaret i åtalet mot  Fr. Michael Tierney, som anklagats för sexuellt ofredande, enligt artikeln använder för att komma åt uppgifter som berör många fler än den anklagade och hans offer.

Möjliga förklaringar till agerandet ges i slutet av artikeln:

”In his email to NCR today, Clohessy said the transcript shows that Tierney’s lawyers are using the case to “bully victims and victims’ advocates in the hopes of shutting us down.”

Referring to the fact that “just a handful of questions” in the testimony related specifically to the Tierney case, Clohessy said that “reveals a lot about the intentions of church officials.”

“They’re not trying to defend Fr. Tierney here,” wrote Clohessy. “They’re using this one civil case, in which SNAP and the victim have never been in touch, to bully victims and victims’ advocates in the hopes of shutting us down or stopping others who are suffering from stepping forward and getting help from an experienced, independent self help group.”

Rebecca Randles, the attorney representing the plaintiff in the abuse case, told NCR she thought it was an “odd case for the whole issue” of Clohessy’s deposition to arise, “since our client never had any contact with SNAP.”

Nu får ju inte juristerna som begärt ut handlingarna möjlighet att förklara sig, men utifrån vad som kommer fram i artikeln och NCR brukar vara seriösa och vederhäftiga så verkar deras begäran inte relevant. Tyvärr ligger det också i linje med hur katolska ledare agerat förut när det gäller övergreppsepidemin: förneka allt och om inte det går misstänkliggöra offren och dem som försöker hjälpa dessa samt skylla på andra, gärna media.

http://ncronline.org/news/accountability/snap-leaders-deposition-made-public

Anneli

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Misstänkt försök att tysta offer för sexuella övergrepp i USA

  1. Anneli,

    Så bra att du hela tiden håller dig up-to-date!

    Ja, det är så de gör de djävulskt skyldiga o djävulens advokater. Misstänkliggör, psyksjukförklarar,letar efter om huruvida offret har en legitimerad/avslutad utbildning eller ej o om det finns andra minus i offrens vardags o familje o arbetsliv. En annan sak de kan göra är att misstänkliggöra de kretsar som offren umgås i. Här blir det ju smaskens om offret var hippie på 60-talet. Exempelvis.

    Jag har velat fråga dig en sak Anneli.

    Frågan lyder:
    Vi har talat om katolska prästers förvridna o omogna sexualitet i förhållande till dessa övergrepp men vi har inte talat om det faktum att RKK är en utmärkt ”bunker” för män med psykiska funktionshinder. Jag tänker exempelvis på funktionshindret aspergers syndrom. Ponera att det finns många män med aspergers syndrom inom kyrkans prästerskap. Där kan de odla sina väldigt specifika intressen när det gäller vetenskap o kosmos eller riter o ceremoniell stass. De slipper ett vanligt liv med vanliga relationer, något aspergers inte klarar av. I kyrkan slipper de känna det som det förväntas att man ska känna för andra människor: empati, vilket de är oförmögna till.

    Ponera att RKK är just en bunker, en borg, en räddning från familjeliv o relationer till det andra könet. Det är inte omöjligt att just dessa söker sig till ett ordensliv o ett liv inom RKK.

    Värre är om även män som lider av socio eller psykopati söker sig till RKK. Det hoppas jag inte är fallet men man kan ju aldrig bortse ifrån att kyrkan kan ge maktivriga stimulans, eller hur? Men bort det för ett tag… det blir to much of a nightmare…

    I vilket fall… vad göra o hur göra om man handskas med flertalet katolska män i ledning för en kyrka som har flytt undan det vanliga livet just därför att de inte kan känna som andra människor? De är skyddade i kyrkan … från det vanliga… och kan istället göra det aspergers älskar att göra: sätta på en iderustning. De blir Kristi ord.
    De blir genom kyrkans kall till prästerskap s.k. empatiska iom att de är SÅ ATT SÄGA kallade av Gud (o Vatikanen).

    Utan att behöva känna det.

    Hur i hela världen ska vi då kunna nå dom o få dem att förstå att sexuellt övergrepp gör ont i själen på offret o oss alla … få dem att förstå att det är helt utan tillstymmelse till empati (eller kristendom) att misstänkliggöra offret?

    De kommer ju aldrig att fatta.

    Jag kan inte tycka annat att det är snubblande nära att tänka att något är fel riktigt fundamentalt fel när RKK bortförklarar sina onda gärningar. Eller skyller på offren. Och det som du nu informerar oss om…

    Vad tänker du/ni?

    Agneta

  2. ps: aspergers kan vara hur fina som helst men det är just detta faktum att de inte känner som vi andra som gör att det blir problematiskt om de är präster. Och om de inte känner som vi gör … hur känner de då Gud? ?????

    Detta bara ett ps så att ingen tror att jag gör ner aspergers … jag gör inte heller ner prästerna med aspergers… men ett stort problem föreligger i just : inkännande av andra.

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Jag skulle säga att det obehagliga i just det här fallet är att det ser ut som om Katolska kyrkans ledning letar efter vägar att skrämma offer, anmälare och de inom kyrkan som försöker hjälpa offren.

    Samtidigt visar man att det finns ett system i, ja vad ska man kalla det?, ondska är inte ett ord jag gärna använder, men här känns det relevant. Problemet är alltså mycket större än enskilda störda präster.

    Där har du mitt svar på dina frågor, man bör titta mer på Katolska kyrkans organisation, gamla synsätt som lever kvar osv. Då får vi också de präster som Gud verkligen kallat och som är lämpliga för uppgiften. Sedan har jag en känsla av att lämplig i Guds ögon inte nödvändigtvis betyder perfekt och utan skavanker.
    Anneli

  4. For hottest news youu have to go to see web and on the web
    I found this website as a best web page foor newest updates.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *