Kan religionsfriheten inskränka rätten till hälsovård?

Bör den skattefinansierade offentliga hälsovården kunna inskränkas med hänvisning till religionsfriheten? Eller bör grupper av medborgare alternativt kunna få avdrag på skatten för hälsovård de inte använder och motsätter sig av religiösa skäl.

I USA är den debatten glödhet eftersom de katolska biskoparna motsätter sig att preventivmedel och preventivmedelsrådgivning ingår i president Obamas sjuk- och hälsovårdsreform.

Irène Nordgren skriver utförligt om detta i Dagen: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=300705

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kan religionsfriheten inskränka rätten till hälsovård?

  1. Inez skriver:

    Irène,

    Jag hoppas att din klarsynta artikel ”Samvetsfrihet i kyrkan” väcker livlig debatt. Kvinnors och homosexuellas samvetsfrihet och rättigheter hör samman:

    ”Om sex tillåts utan all intention till barnalstring faller främsta argumentet mot förbudet för homosexuella att ha sex.”

    En majoritet av katoliker i USA stöder ”gay marriage”. Beträffande både preventivmedel och civilt äktenskap för homosexuella orienteras inte katolska kyrkan av Sensus Fidelium.

    Genom katolska släktingar har jag fått en begränsad insyn i katolska kyrkan. En av dem har med ärr i själen vänt kyrkan ryggen, en annan är konservativ och kallsinnig inför reformer. Att tala med dem är en overklig upplevelse, de lever i helt skilda trosvärldar. Jag har också mött homosexuella katoliker som har tagit skada av kyrkans förkunnelse. Var kan dialogen föras?

    KV-bloggen är Sveriges enda mötesplats för katoliker där yttrandefrihet råder. Jag hyser förhoppningar om en stärkande ekumenik mellan reformsträvande kristna från olika kyrkor genom gästskribenter. Kanske kommer alltfler frispråkigt att delta i KV:s diskussioner?

    Inez

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Inez,
    Jag har blivit tipsad om en hemsida som heter Katolik idag och vänder sig till reformvänliga katoliker och andra.
    http://www.katolikidag.se/

    Anneli

  3. Biolivitia AB … vad i hela friden är det för något, Anneli?
    Vem står bakom detta Forum? Som kontakt Biolivitia AB och att bolaget betalar. Så en text av Ritva Jacobsson.

    Varför inga rediga namn … eller har jag missat något?

    Jag är skeptisk till allt o alla som inte har guts nog till att skriva vilka de är o jag fattar inte hur anonymitet kan skapa reformer. Ur rädsla föds inget nytt.

    ————————————-

    Inez,

    Ja, här presenterar Anneli alltså ett nytt reformForum. Jag fattar inte vilka de är o de flesta av inläggen är initialer. Är detta det du önskar dig, Inez?

    ———————————-

    Säg gärna att jag nojjar o att jag misstar mig när jag undrar över den totalt anonyma reformgruppen BIOLIVIA AB.

    Tell me I am wrong// Agneta

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Jag tittade faktiskt inte på kontaktuppgifterna alls, eftersom jag fick veta namnet på den som driver hemsidan, utan bara på själva innehållet.

    Visst kan jag hålla med dig om att det är mindre lyckat att inte den personer framträder med sitt namn. Men det säger framför allt något om hur hård attityden varit mot reformvänner här i landet, vilket både du och jag blivit varse.

    Men som jag skrivit tidigare jag tycker att det blivit betydligt bättre det senaste året och hyser gott hopp!
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *