Att tro på Gud och att tro på kyrkan inte alltid överensstämmande

The catholic Church’s ”whistleblower”

”Katolska kyrkans huvud må vara i Rom men dess hjärta  är på  Irland.”   Med de orden introduceras intervju med Dublins ärkebiskop Diarmund Martin i programmet ”60 minutes”

Lyssna här på  intervjun 4 mars

Ärekebiskopen  ser sig inte som någon hjälte som utmanat kyrkan eller Vatikanen när det gäller att agera  i fråga om sexskandalerna inom kyrkan på Irland.

”Jag har bara sagt högt som det var ”.

Ungefär så uppfattade jag ärkebiskopens omdöme om sig själv.

Att höra en katolsk ärkebiskop säga så är TYVÄRR inte en självklarhet.  Och just därigenom ger   det TYVÄRR ett intryck av HJÄLTEMOD.

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7400874n&tag=contentMain;contentAux

// Irène

PS  Jag tror inte irländare tror mindre på Gud idag efter alla sexskandaler än de gjorde före. Men att irländare tror mindre på kyrkan verkar uppenbart.

Diarmuid Martin berättar tex att det idag finns 10 seminarister i Dublin mot 120 för inte länge sedan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att tro på Gud och att tro på kyrkan inte alltid överensstämmande

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    en skakande intervju.
    Det ärkebiskop Martin berättar är skakande. Att han måste vara modig för att våga berätta det är skakande. Att situationen är så allvarlig att präster inte ensamma får träffa barn är skakande. Samma regel tillämpas även i Sverige numera. Även det är skakande.

    Tydligare än detta självpålagda umgängesförbud kan det inte utryckas att prästämbetet som sådant behöver en genomgripande reform. Att kyrkans ledning av alla krafter motsätter sig en sådan reform är skakande.

    Gert

  2. Marcus skriver:

    Iréne: I 60 minutes- inslaget ser man att handkommunion utdelas under mässan. Vad får dig att tro att de fortfarande kan betraktas som katoliker?
    Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *