Bli präst i Spanien – kallelse inget krav längre, men obligatoriskt celibat kvarstår

”Med en arbetslöshet på 25 procent ligger Spanien i Europatopp. Nu försöker den katolska kyrkan i landet locka arbetslösa att bli präster genom en ny video på nätet. På bara två dagar har den blivit den mest sedda på Youtube.”

http://www.kyrkanstidning.se/utrikes/natvideo-lockar-arbetslosa-att-bli-praster

// Irène

PS  Katolska kyrkan tar nya MODERNA grepp i Spanien. Att bli katolsk präst  blir en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Kallelse inget krav längre – men obligatoriskt celibat kvarstår.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Bli präst i Spanien – kallelse inget krav längre, men obligatoriskt celibat kvarstår

  1. Bengt Malmgren skriver:

    Utan att gå in på kvinnoprästdebatten och celibatsdebatten: Jag tyckte det var ett friskt grepp. Säkert finns många fler kallelser än de som upptäckt den och blivit präster idag. Självklart prövas kallelsen under processens gång. Din antydan att kallelse inte längre behövs är inget man kan utläsa ur denna kampanj, det är din tolkning eller vinkling.

  2. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    ”ett friskt grepp”

    Jag tycker det vore ett friskare grepp att skippa obligatoriskt celibat (och öppna prästämbetet för kvinnor) i syfte att skapa jämställdhet och som bieffekt få fler kallelser till katolska kyrkan.

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    jag tycker filmen uttrycker det paradoxala i prästkallelsen. Den lovade inte för mycket, bara något väldigt annorlunda.
    För att vara en värvningspamflett tycker jag den var ovanligt balanserad.

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag ville bla framhålla hur MODERN filmen var med tanke på hur mycket kyrkan i vanliga fall framhåller vikten av att inte gå samtidens moderniteter till mötes…….

    // Irène

  5. Shamati skriver:

    Det är inte kyrkan som skall sänka ribban efter det moderna folkets drastiskt havererade salighet & önskan om densamme. Att bjuda in för kvinnliga präster innebär en såpass generös och relativiserad omtolkning att den i praktiken skulle ställa sig frågande till visheten i Jesus bud och Kyrkans lära som gudomlig uppenbarelse. Därefter är det inte långt till relativisering av resterande doktriner och nästkommande brukar vara homosexuella äktenskap i kyrkans och därmed Guds Välsignelse. Vad finns då kvar som säger att detsamma inte kan göras med treenighetsläran, Jesus uppståndelse, Jungfru Marias oskuld, Moses mottagande av Toran etc etc.

    Den västerländska modellen är tydligt på väg mot sin egen undergång som även barnen kan se. Det är inte Människans Stad som skall vara målet utan Guds.

    När krisen tilltar i ekonomi o kultur kommer den katolska kyrkan få en medlemsökning eftersom allt annat är relativiserat och substanslöst.
    I den liberala skaran finns bara medelålders män och kvinnor som växte upp under hippietiden. De har byggt ett välfärdssamhälle för sig själva som nu snabbt reas ut och nedmonteras. Om Vatikanen ger vika för era redan förlegade idéer går kyrkan samma väg som SvK.
    Som tur är ser dagens generation förödelsen som gjorts på hela den västerländska kulturen, samhällen och folksjälen och ungdomarna blir allt konservativare och längtar efter tradition, helighet och rak sanning.

    Kristendomen sjunker i väst då andligheten underordnats politiken och politiska doktriner. Fe stora katolska länderna har stora problem med hälsa och fattigdom och sär uppfattas fortsatt lydnad som en dygd. Kyrkan lindrar inte symptom utan ämnar angripa roten på problemen, som sig bör av Guds läror.

    Lydnad är en dygd!
    Att man så gärna vill ändra kyrkans prästämbete och modifiera äktenskap att pass sina egna politisk teorier innebär att man sätter sitt eget Ego högre än trossatser från Guds Son och hans efterföljande herdar. Detta har dagens väst bryggats över till helt och hållet och som sig bör frodas och växer det individuella Egot så det knakar. Varenda en är idag en självupptagen narcisist jämfört med för bara 100 år sedan och när emfasen ligger på det inbillade Egot och den fantiserade ”självbilden” konstruerad av dåtid/framtids tänket blir det svårare och svårare för den sökande att nå Guds Rike / upplysning genom den del av självet som Är.

    Denna ständiga diskussion om liberalisering av allt är ett uttryck för detta och ett tidsfördriv rotat i det undermedvetnas rädsla för den Eviga Elden.

    Omvänd er istället.

    Ty Guds Ruke är redan ibland oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *