Biskop Anders i SvD ”Nu måste vi i kyrkan rannsaka oss”

”I katolska kyrkan i Sverige ska vi nu göra allt vi kan för att utreda det som har skett, och för att de skyldiga ska ställas till svars.

”Om det finns fler offer som drabbats av dessa ohyggliga brott, vädjar jag till er att kontakta oss och berätta. Det är vår enda chans att få veta omfattningen av vad som hänt. Mitt löfte till er är att vi kommer ta er på allvar, lyssna på er och göra vad vi kan för att ni ska få upprättelse.

Avslutningsvis vill jag återigen å katolska kyrkans vägnar som biskop i Sverige, be alla som farit illa, när de sökt kyrkans stöd och omvårdnad, om förlåtelse.”

ANDERS ARBORELIUS

biskop Stockholms katolska stift

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nu-maste-vi-i-kyrkan-rannsaka-oss_4666991.svd

 // Irène

 PS  Heja biskop Anders !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

60 svar på Biskop Anders i SvD ”Nu måste vi i kyrkan rannsaka oss”

  1. Anna Maria skriver:

    Karl-Olof,

    det säger sig väl självt att det inte finns något samband mellan homosexualitet och pedofili. Pedofiler förgriper sig både på flickor och pojkar, i större utsträckning på flickor så vitt jag vet.

    Att du själv blivit antastad är tragiskt, och jag hoppas du har kunnat bearbeta det och komma över det. Det är en hemsk upplevelse, i synnerhet som barn.

    När jag var liten och åkte tunnebana i Stockholms innerstad förekom det OFTA att man på ett eller annat sätt blev antastad – av blottare elle ”gnidare”. Det var lika äckligt det även om kanske inte så traumatiskt – jag tror jag kom undan med blotta förskräckelsen. Men det rättfärdigar inte handlandet av dessa sjuka män (för det var ju bara män som gjorde dylikt).

    Intressant formulering du har förresten – pedofila kyrkoledare som är oskyldiga. Antar att det inte riktigt var så du menade?

    Anna Maria

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Berit,
    Jag tror att du är sanningen på spåret när skriver om vad du skulle rekommenderat sr Veronica att stryka.
    Det är helt enkelt två olika upprop, det ena uttrycker medkänsla för offren och stöd för biskop Anders vilja att gå till botten med övergreppen och faktiskt nämns också mörkläggningen av det inträffade.
    Det andra är ett upprop mot att media skriver mer om övergrepp i Katolska kyrkan än någon annanstans och att man ska skriva positivt om KK i stället. Den delen vill också bagatellisera övergreppen inom Katolska kyrkan genom att hävda att det är lika illa i övriga samhället.

    Kombinationen av de två är som du är inne på märklig. Om syftet var att uttala sitt stöd för offren och att kyrkan verkligen tar tag i orsakerna och gör något åt dem, är avsnittet om media helt onödigt för att inte säga kontraproduktivt. Man försöker ju tysta dem som gjort att vi alls känner till övergreppen.

    Men om syftet egentligen är att beklaga sig över hur orättvist den i stort förträffliga Katolska kyrkan blir behandlad av media och det sekulära samhället, ja då är avsnittet om offren för övergreppen nästan nödvändig för att göra det rumsrent.

    Om jag har rätt och jag tror tyvärr det så visar uppropet att Katolska kyrkan fortfarande är mest rädd om sitt eget skinn och att engagemanget för offren är en läpparnas bekännelse. I så fall, så lågt och cyniskt att jag saknar ord!
    /Anneli

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Det är naturligtvis katolska kyrkans ledare som inte bryr sig. Katolska kyrkan är lyckligtvis inte synonymt med sina ledare.
    /Anneli

  4. Karl-Olof skriver:

    Nej, jag är övertygad om att många många av de ”pedofila kyrkoledare” som det överallt talas om (Groër, Krenn, etc.) inte är skyldiga – endast utsatta för en oärlig kampanj. Mixa är det ju uppenbarligen.

    Att de som hävdar att homofili och pedofili inte hör ihop (som t.ex. WSK och andra modernister) använder sig av knepet att anklaga obekväma traditionstrogna kyrkoledare för snusket är skevt. Weakland har erkänt – strongt av honom – men han är modernist och tycker att det egentligen är all right.

    Anna Maria, din svepande förklaring ”det säger sig väl självt att det inte finns något samband” klargör ingenting alls. Så: Att homosex och pedofili inte hör ihop – kan någon redogöra för det?

    Nota Bene: pedofili är gossekärlek, mogna män som tycker om minderåriga pojkar.

  5. Anna Maria skriver:

    Karl-Olof,

    Om begreppet pedofili är ”gossekärlek”, vad har du då för uttryck som beskriver vuxna mäns åtrå till småflickor?

    Vidare, rent logiskt, OM det fanns ett samband mellan homosexualitet och pedofili, betyder det då att ALLA heterosexuella män (inklusive dig) är presumtiva eller faktiska utnyttjare av småflickor?

    Give it up.

  6. Anna Maria skriver:

    Karl-Olof,

    måste också kommentera att du nämner att Mixa blivit frikänd från utnyttjande av barn. Fine. Men han har också försnillat pengar ur kassan för föräldralösa för att bekosta sitt eget leverne och han har misshandlat barn. Tycker du att frikännandet från barnmissbruk gör honom till en bra människa, värdig en biskops ämbete?

    Anna Maria

  7. Karl-Olof skriver:

    Pedofilen (liksom den som ägnar sig åt ”töskärlek”) begår brottet att med våld (fysisk eller psykisk) vältra sig över en annan person.

    Men likheten mellan pedofili och homofili är att det är samkönat och därmed onaturligt. Pedofilen har ägnar sig ofta med både (t.o.m. samtidigt) pedofila och homofila relationer. De finns föreningar för sådant. Många av de kända homofilerna startade som offer för pedofiler och ”upptäckte” sin läggning i mötet med främmande (ofta anonyma) homofiler – t.ex. i buskar och buskage i parker.

    Vet du verkligen om att Mixa förskingrat? Och hur mycket?

    Groër och Krenn då? Vad vet du? Jag är övertygad om att det är kampanjer och att de är oskyldiga.

    Dessutom: varje människa kan begå enstaka misstag – Augustinus och Don Juan etc. Ändå är de helgon.

    Weakland betalade 3 MSEK till sin förre älskare – med stiftets medel (Milwaukee). Han fick gå, men tappade ändå inte allt.

    Och alla dessa fruntimmer (unga och gamla) som flockar sig nära kring prästerna… Vad kan man säga om dem? Jag har sett det i Sverige, Tyskland och Frankrike. Är de utsända av Frestaren? Eller är det BARA moderkärleken som får dem att ty sig?

    Håll er på behörigt avstånd tanter!

  8. Agneta Sofiadotter skriver:

    Fram med kvinnliga präster så löses det sistnämnda problemet, KarlOlof.
    Då kan kvinnor bikta sig för kvinnor och män för män plus fritt val.

    Agneta

  9. Pingback: Katolsk Vision » Onödigt och lömskt sr Veronica !

  10. Berit Bylund skriver:

    Till Karl-Olof,

    Du tyckte Uppropet saknade bön för påven. Aid to the Church in Need (i Storbritannien) har dragit igång en Prayer-Action för påven inför hans statsbesök i september. Se http://www.acnuk.org/pope

    Jag köpte julkort från ACNUK en gång och får sedan dess deras vädjanden med bakgrundsinfo. Det har ofta varit intressant som sidobelysning, t ex under irakkriget och efter jordbävningen i Haiti.

    I det aktuella vädjandet heter det (min övers): ”Nu mer än någonsin, behöver den Helige Fadern och alla präster våra böner och vårt stöd […] för att styrka dem i tron och i prästkallet.”

    Berit Bylund i Umeå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *