Maria Hasselgren vill få pli på Kyrkans Tidning

Läs dagens KT

“Maria Hasselgren, pressansvarig för Stockholms katolska stift, har försökt få biskop Eva Brunne att ingripa mot en av Kyrkans Tidnings krönikörer. Men biskop Brunne har inte för avsikt att lägga munkavle på krönikören.
Det nummer av Kyrkans Tidning som utkommer den 15 april innehåller en krönika av Annika Borg. Där tar hon upp den debatt som överskuggar det mesta av medierapporteringen den senaste tid¬en: de sexuella övergreppen inom den romersk-katolska kyrkan.
Det får Maria Hasselgren, press¬ansvarig för Stockholms katolska stift, att gå i taket.”

http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/ville_tysta_kyrkans_tidnings__kronikor_0_13659.news.aspx

“Brunne vägrar lägga munkavle”

“Eva Brunne, biskop i Stockholms stift säger att brevet från Maria Hasselgren, som är ett officiellt brev som diarieförts och är offentligt, kan uppfattas som ett försök att censurera och lägga munkavle på en fri debattör.”

http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/brunne_vagrar_lagga_munkavle_0_13660.news.aspx

// Irène

PS Maria Hasselgren säger

”Jag förstår inte varför detta är en så stor grej. Jag har inget intresse av att lägga munkavle på Annika Borg. Absolut inte. Hade jag velat det hade jag väl vänt mig till chefredaktören och det var inte aktuellt. Jag tyckte inte att det var en publiceringsfråga på det sättet. Ni får ju publicera precis vad ni vill. Det lägger jag mig inte i.”

Det säger allt om pressansvariga på Katolska GRÖNKÖPINGSÄMBETET.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 svar på Maria Hasselgren vill få pli på Kyrkans Tidning

  1. Irène Nordgren skriver:

    Det kommer att ta lång tid för katolska kyrkan att bryta TYSTNADENS kultur.

    Katolska kyrkan är känd för att hålla på sina TRADITIONER.

    Det illustrerar Maria Hasselgren på ett ovanligt åskådligt sätt i veckans nr av Kyrkans Tidning.

    Även mig har Maria Hasselgren via privata mail försökt få pli på.

    Som synes förgäves.

    Som pressansvarig tycks Maria Hasselgren tilldelats ovanligt vida arbetsbefogenheter.

    // Irène

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Ja, det verkar som att det handlar om att tämja och forma de katoliker som tycker annorlunda. De som är jobbiga och svåra att styra.
    Det rimmar illa med biskop Anders önskan om att rannsaka och inbjuda katoliker att berätta om de utsatts för ondska av präster.
    Du är inte den enda som fått mail, Irene.
    Men så länge det är mail är det uthärdligt. Mail behöver inte läsas och kan raderas.
    Värre är det med andra metoder som jag dessvärre råkat ut för.

    Att biskopen skrev som han gjorde nu sist tycker jag inte kan kallas modigt. Det är bara högst relevant att han skriver så. Något annat vore ostrategiskt. Modigt för mig är att låta dig och Gert exempelvis föra talan i Katolskt Magasin. Det går inte att hymla om det.

    Är förändringar möjliga om nu som du säger kyrkans pressansvarige vill kontrollera vad som skrivs? Är rannsakan då möjlig om man vet att man egentligen inte får tala eller skriva fritt? Eller är detta ”kyrkan ska rannsaka sig själv” bara… skin deep.

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Men så pinsamt! Hur kan en pressansvarig agera så oprofessionellt?
    Samtidigt kan jag tycka att det är bra att det blir tydligt för även ickekatoliker hur hård censuren är i stiftet och hur djupt rotad denna tystnadens kultur är.

    Eva Brunne verkar däremot ha skött frågan med all heder, men måste ju undra vad biskopsämbete håller på med, skjuter sig själva i foten ytterligare en gång…
    /Anneli

  4. Berit Bylund skriver:

    Det där var väl precis vad biskop Anders i-n-t-e behövde att pressekreteraren gjorde.

    Enligt ovanstående har Irène Nordgren, Agneta Sofiadotter jämte Eva Brunne (angående Agneta Borg) mottagit skällemejl från biskopens pressekreterare. Några män? Gert?

    Agneta – vad då för andra metoder?

    Berit Bylund i Umeå

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Berit,
    Att skicka mejl till privatpersoner för att tysta dem är ännu mindre vad en pressansvarig ska syssla med. Gör Maria Hasselgren detta på eget bevåg eller är det på biskop Anders uppdrag. I så fall sjunker hans anseende som en sten.

    Tidkunne,
    Du kan inte skriva krypterade kommentarer om du vill att någon ska kunna svara dig. Visserligen gav sig en engelsk präst i början av 1800-talet i kast med Samuel Pepys dagbok skriven med någon slags 1600-tals stenografi och lyckades tyda den. Men du kan nog inte räkna med något liknande. 🙂
    /Anneli

    Krister,
    Ja hemsidan är har fått en knäpp, men mina kommentarer har kommit fram. Är det någon kod som blivit fel?

  6. Berit,

    Jag kan av naturliga skäl inte gå in på detaljer men jag kan svara dig så här:

    busringningar, hotelser via röstförvrängare, mail, uppsprättad kappa under det att jag lyssnade på föredrag hos dominikanerna, terrorisering av cykel o bil utanför kyrkan, utslängda saker på dörr typ giftsvampar upphängda etcetc, terrorisering av mina döttrar dvs röstförvrängare, lappar skrivna på latin. Skrivna texter på bil-trapp-dörr. EtcETC. Mängder Mängder. Mängder.
    Polisanmälan 1998-2002 o 2009. Polisbeskydd kort period 1998. Inspelningsapparatur för telefonterror. Polisen menade att jag inte kunde åtala då…då det är omöjligt att bevisa (övervakningskamera fick då inte användas som bevis etc)..att det är en person eller flera inom katolska kyrkan. Jag kan råka illa ut om jag åtalar mäktiga intressen inom kyrkan. Förlorar jag i rätten mot mäktiga katolska intressen kan jag få betala skadestånd i väldiga belopp. Jag är inte rik.

    Berit, jag är inte ett barn utsatt för ett sexuellt övergrepp.
    Jag var då en ensamstående frånskild konvertit med tre vilda tonårsdöttrar. Sådana kan om de är och var lika glatt känslomässigt öppna o kreativa o debattlystna o som jag … kallas av kyrkans män för allt möjligt. Förr brändes de på bål. Kyrkan har aldrig brytt sig om ensamstående mammor. Hur skulle den kunna göra det? Det finns äktenskapsgrupper dvs bön för äktenskap och familj och det finns nunnor men resten är män varav många är konstiga i sin manlighet. Inte ens kvinnliga diakoner!!!!

    I vilket fall…man sket blankt i mig o mina egna barn och att jag då var särskilt känslig iom mitt arbete som bildterapeut/teolog med svårt sjuka o döende barn.(Krister ursäkta ordvalet). Jag vände mig till kyrkans ledning lokalt som trodde mig men menade att ingenting fick störa den kyrkliga friden. Kyrkoherden fegade ur…på ren svenska. Han ville inte att det skulle gå vidare till biskop Anders.

    Jag är inte olycklig idag tvärtom är jag som pånyttfödd och nyfiken på livet men jag är förvånad över att jag hade styrkan att hoppas så länge o ihärdigt och var naiv nog till att tro att min närvaro i kyrkan egentligen hade betydelse. Det har den inte. Jag ser ingen sann egentlig agapegemenskap i kyrkan. De flesta är rädda och står samman som små selade hästar på grön bete. Ingen bryr sig det minsta i min församling om någon faller ifrån. Jag har frågat vänner som lämnat om de blev kontaktade efteråt. Inte en enda blev det. Hur var det för dig, Berit? Idag vill jag inte bli kontaktad. Jag vill förstå vad Kristus vill i och med mitt liv oavsett kyrka, det är allt. Till honom har jag gett mitt löfte.

    Fråga inte mer. Tyck till om du vill. Jag håller på och funderar på om jag ska begära utträde ( till skadeglädje för den och de som inte ville ha mig i kyrkan) såsom mina döttrar o en del vänner gjort. Jag vill heller inte diskutera detta mer här så öppet. Jag vill gå vidare i livet men skriva lite här på bloggen till dess att jag mognar i mitt beslut. Förstår du? Jag finner livet roligt nu.

    Så förutom du har nu kyrkans mörkermän o kvinnor gömda bakom pseudonym … nu …världens möjlighet att kasta sig över medelst cynism …vad jag nu skrivit.
    Varsogoda.

    Agneta

  7. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Om det är så illa som du beskriver tycker jag att du ska ta kontakt med biskop Anders. Biskopsämbetet borde kunna bistå polisen i att spåra dem som hotar dig. Det är ytterligare en sak som kyrkan måste bli bättre på.
    /Anneli

  8. Elisabet Albertsson skriver:

    Agneta,

    jag tycker absolut du ska göra så som Anneli föreslår!
    Det är viktigt för att få ett slut på trakasserierna.

    Elisabet

  9. Kära Anneli och vännen Elisabeth

    Jag bör göra det om jag tror att kyrkan är Kristi kyrka.
    Min tillit är nu mkt liten. Jag ifrågasätter om kyrkan är Kristi kropp.
    Min önskan att slippa allt som dåligt för mig… är stor.
    Jag känner som om jag har fått två äkta små vingar på ryggen även om jag är allt annat än en ängel.

    Sanningshalten kan bara bevisas av polisrapporten.
    I slutändan får var och en av oss stå inför vår Herre.

    Jag svarade därför att Berit frågade.
    Och i och för sig är jag mer hederlig nu i och med att jag beskriver vad jag antytt i många andra inlägg.

    Men jag får fundera.

    Allt gott, systrar. // Agneta

  10. Anneli Magnusson skriver:

    För att återgå till Annika Borgs krönika, så är naturligtvis biskop Anders i sin fulla rätt att ha invändningar mot den. Men han ska då inte ge Maria Hasselgren i uppdrag att skicka mejl till biskop Eva Brunne utan be att få skriva en replik i Kyrkans tidning. Det vill säga göra som man brukar i mediadebatter.
    /Anneli

  11. Tidkunne skriver:

    Anneli

    ”Du kan inte skriva krypterade kommentarer om du vill att någon ska kunna svara dig. ”

    SVAR:På bildskärmen finns det ibland ord eller meningar som har en streck under. Om man nu använder ett redskap som gör att en pil rör sig på skärmen (kallas mus, pilen kallas muspekare) så förvandlas pilen till en hand när den nuddar vid det understrukna ordet eller koden. NU ska du klicka på redskapet och vips – en ny sida kommer fram!

    (Obs! Använd inte TIpEx för att sudda på skärmen! Slå inte på skärmen för radbyte!)

  12. Berit Bylund skriver:

    Agneta, jag ska inte fråga nåt mer, jag hade accepterat om du sagt att du inte ville svara, men jag tackar för att du gjorde det.

    Du frågar om jag blev kontaktad efter att jag lämnat kyrkan. Hmm… Att jag lämnade kyrkan innebar ju inte att jag bröt kontakten med mina närmaste katolska vänner, ej heller att de bröt med mig – några av oss samtalar fortfarande ivrigt per mejl och nya har tillkommit. Därutöver underrättade jag dem som jag ansåg hade rätt att få veta. Och faktiskt uppehöll jag länge efteråt en sorts mentorsrelation till en katolik, därtill ombedd och med glädje. Någon handfull mera perifera bekanta hörde under en tid av sig och frågade om det var sant att jag lämnat. Såvitt jag minns önskade de mig lycka till i mitt fortsatta liv. Ingen försökte få mig att ändra mig, men flera sa att jag var välkommen tillbaka om jag skulle komma på andra tankar. Det förekommer alltjämt att jag t ex kontaktar katolsk fackkunskap för att fråga om något. Och det är alltid roligt att råka kända lokala katolska ansikten i stadsvimlet.

    Tidkunne, tack för länken med konversationen mellan chefredaktör Carl Olof Schlyter, Sourze, och pressekreterare Maria Hasselgren. Jag kände inte till Sourze. (Är förresten Tidkunne det ditt riktiga namn eller en pseudonym? Oavsett vilket: vad betyder det?)

    Berit

  13. Irène Nordgren skriver:

    Tidkunne

    ”Använd inte TIpEx för att sudda på skärmen!”

    Va ! Hur gör man då när man ska sudda ? Anade att det måste finnas andra sätt sedan min skärm blivit alldeles vitprickig.

    // Irène

  14. Irène Nordgren skriver:

    ”Den katolske biskopen Anders Arborelius var inför­stådd med att hans press­ansvariga, Maria Hasselgren, skrivit ett brev till biskop Eva Brunne. Men han säger att han inte har sanktionerat det hon skrev.”

    Vill biskop Anders på ett diskret sätt ha sagt att han helt enkelt blivit överkörd av sin hjälpbiskop som ju ofta visat sig ovanligt självständig både nu och tex i Gardellaffären.

    http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/brevet_inte_sanktionerat_av_katolske_biskopen_0_13661.news.aspx

    // Irène

  15. Krister Janzon skriver:

    Anneli,

    Du skriver:”Tidkunne,
    Du kan inte skriva krypterade kommentarer om du vill att någon ska kunna svara dig. Visserligen gav sig en engelsk präst i början av 1800-talet i kast med Samuel Pepys dagbok skriven med någon slags 1600-tals stenografi och lyckades tyda den. Men du kan nog inte räkna med något liknande. 🙂
    /Anneli

    Krister,
    Ja hemsidan är har fått en knäpp, men mina kommentarer har kommit fram. Är det någon kod som blivit fel?”

    Jag ser att Berit märkte att det inte var någon kryptisk kommentar från Tidkunne utan tvärom en länk till en mycket intressant artikel och avslöjande samtal med Maria Hasselgren, som privatperson, säger hon…

    Jag vet inte hur felet med Bloggens sidor uppkommit, inte heller boten mot det just nu. Såvitt jag sett så har varken jag eller någon annan ändrat någon kod eller gjort några förändringar. Vi får leva minst några dagar med detta, här behövs kompetens som jag inte besitter. Känner du till någon IT-person att rådfråga/samarbeta med om WordPress, som Bloggen bygger på?

    Det går ju bra att läsa och mängden av ”störande rader” kanske varierar efter vilken webläsare man använder…?
    Och fortfarande gå det ju skriva in kommentarer och förhoppningsvis även inlägg från Skribenterna; jag lyckade ju tidigare idag både att logga in och att kommentera oinloggad.

    Krister Janzon
    moderator, men ej teknisk expert på systemet bakom vår blogg

  16. Berit Bylund skriver:

    Irène, vänner,

    KTs chefredaktör kommenterar:

    http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/kommentar_friheten_inget_vard_om_orden_kvavs_0_13662.news.aspx

    I nyhetsartikeln säger biskopen att pressekreterare Maria Hasselgrens brev till biskop Eva Brunne är ett uttryck för den uppjagade stämningen. Jag antar att han menar den uppjagade stämningen på BÄ:s kontor.

    Romersk-katolska kyrkans självbild skulle kunna beskrivas som att världen ligger i Romersk-katolska kyrkan, inte tvärtom. Lokalt: Stockholms katolska stift ligger inte i Sverige, det är Sverige som ligger i Stockholms katolska stift. Romersk-katolska kyrkan håller alltså globalt på att lära sig vad Svenska kyrkan fått erfara lokalt: att vara en verklighetsuppfattnings- och livsåskådningsgemenskap bland andra. Allt finns överallt, och i en allt större del av världen kan folk välja förändring.

    Det är alltså mycket som står på spel.

    Berit Bylund i Umeå

  17. Anneli Magnusson skriver:

    Tidkunne,
    Jag tog mig friheten att skoja lite med det faktum att du bara lade in en länk utan någon kommentar om vad det var för artikel eller ännu mer varför du tyckte den var värd att läsa. Sådant som i alla fall jag uppskattar.

    Krister,
    Jag går inte in i koderna särskilt ofta på den hemsida jag har hand om, utan det mesta går att lägga in i en mall. Men när det sker så gäller det att t.ex. inte glömma en klammer för då kan det komma upp rader och se allmänt konstigt ut i det skarpa läget. Mitt råd är alltså att först kontrollera eventuella ändringar i koderna, annars måste du nog kontakta en support.
    /Anneli

  18. Krister Janzon skriver:

    Anneli,

    Jag går ö h t inte in någon programmering av Bloggen med klammrar etc, så jag ser inte några koder att ändra. ”Kontakta support”, ja, det är det som är problemet. Jag får vända mig till ägaren KV av Bloggen om någon kan föreslå inte för dyr support, kanske du kan?

    Krister

  19. Irène Nordgren skriver:

    Berit

    ”Romersk-katolska kyrkans självbild skulle kunna beskrivas som att världen ligger i Romersk-katolska kyrkan, inte tvärtom. ”

    Huvet på spiken ! Klockrent !

    ”Ni får ju publicera precis vad ni vill. Det lägger jag mig inte i.”” säger pressansvarig för Stockholms katolska stift till Kyrkans Tidning.

    Ett magnifikt publiceringstillstånd som alltså Kyrkans Tidning nu officiellt fått från vårt katolska biskopsämbete via Maria Hasselgren.

    Man är superstolt som katolik för denna visade VIDSYNTHET här i Sverige från katolskt håll.

    I vilket annat land i Europa har Maria Hasselgrens kollegor dokumenterat något som ens kommer i närheten av en dylik generositet ?

    Jag bara frågar.

    // Irène

  20. Anneli Magnusson skriver:

    Berit och Iréne,
    KT:s chefsredaktör formulerar det väldigt bra. Katolska kyrkans ledning ska inte skriva till Svenska kyrkans ledning och försöka tysta en debattör. I Sverige råder yttrandefrihet vare sig biskop Anders tycker om det eller ej.
    Maria Hasselgren uttrycker sig verkligen som om Katolska kyrkan vore en stormakt och dessutom diktatur och inte kyrka. Det blir ju lite fånigt faktiskt.
    Som sagt biskopen kan be om en replik eller skriva till Annika Borg.

  21. Agaton Sax skriver:

    Maria Hasselgren – nåja. Är det inte någon här som minns företräderskan, hon som fick sparken? Hon var värre!

  22. Krister Janzon skriver:

    Nej, en sådan företräderska minns jag inte !?
    Min brorsdotter var en uppskattad företrädare som inte fick sparken.

    Krister Janzon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *